Artiklar - RareWine Academy

Kampen mot varumärkesförfalskning och vinbedrägerier

Vin är den äldsta lyxprodukten i världen och en av de mest eftertraktade. Naturligtvis är de dyraste vinerna också sårbara för förfalskning och bedrägeri.

Vin är världens äldsta lyxprodukt och har varit en av de mest eftertraktade i historien. Precis som Rolexklockor, Burberry-sjalar och Louis Vuitton-väskor är även de dyraste vinerna sårbara för förfalskningar.

Det är inte ovanligt att de bästa vinerna kostar upp till 40 000 euro per flaska när de släpps. För magnumflaskor och ännu större format kan priset nå hundratusentals euro per flaska. När utbudet gradvis minskar genom konsumtionen ökar värdet avsevärt och därmed också incitamentet att förfalska de dyraste vinerna.

Man uppskattar att upp till en femtedel av marknaden för sällsynta och exklusiva viner är förfalskade.

Vindetektiv bekämpar bedrägeri med vin

Förfalskningar är ett allvarligt problem. Därför genomgår alla viner som säljs via RareWine Invest en bedrägeriutredning när de anländer till Nordic Freeport. Först när Mads Duus Pedersen, vindetektiv på RareWine Group, har verifierat vinets äkthet, släpps vinet för handel eller investering.

RareWine Group har under flera år byggt upp ett av världens mest omfattande bildarkiv av sällsynta och dyra viner. Arkivet innehåller över 100 000 högupplösta bilder av både äkta och falska viner. Vinerna är fotograferade från alla vinklar och till och med i mikroskop och med UV-ljus.

Vindetektiven Mads Duus Pedersen arbetar med kvalitetssäkring och bedrägeribekämpning på RareWine Group. Genom ett nära samarbete med vinproducenter och auktionshus arbetar han varje dag för att göra vinvärlden säkrare. Mads Duus Pedersen är en av de mest begåvade européerna inom sitt område och hans arbete mot förfalskningar är internationellt erkänt.

Vindetektiv Mads Duus Pedersen - RareWine Group Vindetektiv Mads Duus Pedersen - RareWine Group

Särskilda egenskaper hos förfalskade viner

Hur man identifierar ett falskt vin kan faktiskt vara en slags vetenskap. Det finns otroligt många indikatorer som kan spela in. Först och främst kan det blotta ögat snabbt få en uppfattning om vinets färg, skick och konsistens, om det finns någon utfällning i det eller om flaskan är missfärgad.

Etiketten på flaskan avslöjar typen av vin

Dessutom finns det en etikett på vilken dolda indikatorer kan finnas. Ofta kan de bara ses med UV-ljus eller hologram, vilket också är samma principer som är kända från sedlar. Om man tittar på etiketten i mikroskop kan man också se pappersfibrer, tryckprocessen, tryckfärg, färgpigment, som kan skilja sig från årgång till årgång. Man kan se om pappersfibrerna är för snygga i förhållande till etikettens ålder och om färgpigmentet är detsamma som det som användes för vinet i fråga vid den aktuella tidpunkten.

Många av de dyraste vinerna är numrerade, vilket är en annan anledning till att många av de största producenterna inte anger det exakta antalet producerade flaskor av en viss årgång.

Faktum är att vinets unika nummer också kan påverka priset. Flaskan med nummer 1 är ofta också den dyraste. Generellt sett är det större intresse för de låga numren, men även runda nummer kan ha en marginell påverkan på priset. Till exempel kommer flaskan med nummer 1 000 att vara mer intressant för många samlare än något annat nummer.

I vissa kulturer kan man också uppleva motsatsen. Till exempel är alla numrerade viner som innehåller siffran 4 inte lika attraktiva i Fjärran Östern. I den kulturen är siffran 4 synonymt med döden, oavsett om det handlar om flaska nummer 4 eller nummer 10 042.

Flaskan kan vara avgörande för att upptäcka förfalskningar

Sedan har vi själva flaskan, som ofta redan är utsatt för tidens tand, och som vanligtvis hålls i mörka gröna nyanser för att skydda vinet från ljuset. Även om många topproducenter har sin egen design på flaskan finns det ändå detaljer som varierar från årgång till årgång bland de enskilda producenterna.

Inskärningen i slutet av flaskan, om det finns en sådan, är en kvarleva från tidigare glasblåsare, men fungerar också som ett utmärkt exempel på de variationer som kan finnas från årgång till årgång, där djupet eller utformningen kan variera.

Till och med de små ställen som finns i botten på många vinflaskor och som ser till att flaskan inte glider lätt på ett bord kan variera i placering från årgång till årgång och från producent till producent.

Var särskilt uppmärksam på toppen av flaskan

Det är ofta flaskans topp som väcker misstankar om bedrägeri. Oavsett om vinet är förseglat med folie eller vax kan man i mikroskop se skillnader som avslöjar att vinet kan ha förseglats på nytt.

Det finns många olika typer av vax, varav vissa är mjukare och andra mer motståndskraftiga. De flesta typer av vax kommer dock att spricka mer eller mindre med tiden, vilket är anledningen till att du till och med kan jämföra två annars identiska flaskor med blotta ögat. Bland dessa finns korken, som kommer att visa tecken på åldrande med tiden.

Teknik för att bekämpa vinförfalskning

Vinvärlden har gjort det till sitt uppdrag att bekämpa vinförfalskningar. Nya publikationer visar till exempel att viner utrustas med dolda mikrochips som när de scannas ger information om vinets ursprung, lagringstemperaturen och i vissa fall även gör det möjligt att spåra vinet via chipet. Ett av de ledande företagen bakom denna teknik är Prooftag, som har arbetat med vinproducenter runt om i världen sedan 2007.

Identifieringsplattformen Selinko och tryckeriet Toppan har etablerat ett samarbete där de kan registrera allt från vinets buteljering till ursprung med speciella etiketter och kapslar. De två företagen samarbetar bland annat med Domaine Emmanuel Rouget - en av de absolut främsta producenterna från Bourgogne.

Särskilda etiketter som ändrar färg används också när ett vin har förvarats till exempel för varmt eller vid varierande temperaturer, så att en potentiell köpare varnas för vinets skick. Därför har korrekt och dokumenterad lagring hos en tredje part också stor betydelse för det pris du kan uppnå för ett vin vid en försäljning. Detta är köparens bästa försäkring mot att köpa en gris i en säck.

Närbild av vinetikett Närbild av vinetikett

Tre tips för att undvika förfalskningar när du köper exklusiva viner

Hur kan du skydda dig som köpare och vininvesterare från bedrägerier när du handlar med exklusiva och sällsynta viner på egen hand? Vi har sammanställt tre bra tips här så att du inte gör vanliga misstag.

1 - Alltid känna leverantören när du köper vin

Förtroende och kunskap om din leverantör är viktigt om du vill undvika att göra fel när du köper exklusiva viner. Undvik att köpa viner från tvivelaktiga webbplatser, i avlägsna länder eller genom misstänkta personer som inte kan dokumentera vinets lagring och ursprung genom kontroll av tredje part.

2 - Var vaksam när du köper vin på auktion

Ofta kan man hitta några av världens bästa och dyraste viner till salu på något av de stora auktionshusen, men även här kan man ibland få se falska viner gå under klubban, även om auktionshusen också gör sitt yttersta för att utesluta bedrägerier. Slutligen finns det ofta ingen dokumentation från tredje part om hur vinet har förvarats, till exempel om det har förvarats i en privat källare. Du måste alltså veta vad du ska göra när du handlar med vin på auktion.

3 - Sunt förnuft - särskilt när det gäller exklusiva viner

Slutligen, glöm inte bort sunt förnuft när du köper exklusiva viner. Om något är för bra för att vara sant är det förmodligen så. Kom ihåg att upp till en femtedel av marknaden sägs vara förfalskad. Om du får ett vin som visar sig vara falskt kan det vara värdelöst från en stund till en annan. Det är långt ifrån säkert att du hittar tillbaka till säljaren eller får tillbaka dina pengar. Det kan vara en idé att köpa hela intakta originalkartonger med vin, som utan tvekan kommer att vara värda mer den dag du behöver sälja det igen.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt