Artiklar - RareWine Academy

Vit Bourgogne kännetecknas av en magisk smak och perfekt produktion

Några av världens bästa vita viner kommer från Bourgogne. Läs mer om varför de erhåller beröm och massiv efterfrågan.

Vit Bourgogne Grand Cru

Bourgogne beundras av många. Det är ett enkelt och komplext område där allt är kartlagt in i minsta detalj och ingenting lämnas åt slumpen. De bästa vinerna från Bourgogne kan vara magiska och få regioner kan matcha samma höga nivå. Kvaliteten har bara ökat under de senaste åren och efterfrågan ökar likaså.

Särskilt de röda vinerna drar till sig uppmärksamhet, men på senare år har intresset för de vita vinerna ökat. I den här artikeln granskas de bästa vita bourgognerna - särskilt appellationerna med Grand Cru-klassificering.

Bourgogne och föroxidering: Spöket från det förflutna

Det är värt att ta upp elefanten i rummet med en gång. Det är trots allt svårt att tala om vit Bourgogne utan att nämna spöket med föroxidering. Föroxidering innebär i princip att vinet oxideras i förtid. Ett vin som har förlorat sin primära frukt i förtid uppträder med låg friskhet och tunga toner av nötter och övermogen frukt.

Under årtionden har föroxidering förstört flera goda viner från de bästa vingårdarna och de bästa producenterna i Bourgogne. De bästa producenterna från Domaine Leflaive till Lafon har haft dessa problem och forskningen har pekat på att för mycket eller för lite syre till vinet i källaren är orsaken. Felaktiga korkar eller snabbare mognad av druvorna i vingården kan också vara orsaken till föroxidation.

Anledningen till det ökande intresset för vit bourgogne under dessa år är att producenterna verkar ha fått ett mycket bättre grepp om detta skadliga fenomen. Många har ändrat källarmetoderna till att återgå till tidigare rutiner. Domaine Leflaive har skaffat nya leverantörer av korkar och på detta sätt har de flesta producenter anpassat sig för att eliminera problemet. Resultatet är att vinerna återigen kan utvecklas i flaskorna och nå sin maximala potential när de når sin höjdpunkt.

I dag ligger vinerna på en ännu högre teknisk nivå än de viner som producerades på 1970-talet. Vinmakarna vet helt enkelt mer om vad de bör och inte bör göra både på vingården och i källaren.

Domaine Leflaive - Montrachet Domaine Leflaive - Montrachet

Vit Bourgogne smakar magiskt

Det som gör vit bourgogne så attraktivt för vinälskare beror på ett par saker. Det kan jämföras med en tallrik, där mycket få ingredienser ger en fantastisk komplexitet och harmoni. Vit bourgogne framställs av chardonnay, en druva som optimalt uttrycker den terroir där den odlas.

I Bourgogne, där druvornas ursprung spelar en stor roll, är chardonnay det perfekta "mediet" för att få fram uttrycket i vinet. Vinets slutliga uttryck kommer också att vara mycket olika beroende på hur vinodlaren väljer att odla sina växter i vingården. Det är stor skillnad på tät plantering, högt lövverk och beskärning under säsongen. Och framför allt på skördetidpunkten för druvorna.

Dessutom är det viktigt att titta på hur mycket det spelar roll att vingården odlas enligt så hållbara principer som möjligt. Detta kan vara allt från hållbart till ekologiskt eller biodynamiskt certifierat. Bourgogne-drottningen Madame Lalou Bize-Leroy är övertygad om att biodynamisk odling är det enda sättet att få fram det fulla uttrycket från druvorna. Om man tittar på hennes viner kan det mycket väl vara så att hon vet vad hon talar om. Den nästan obevekliga inställningen till biodynamisk produktion håller på att vinna terräng bland andra producenter i området.

Produktionen av vit bourgogne

Vinkällaren erbjuder många möjligheter för vinmakaren och många av dessa möjligheter kommer naturligtvis att påverka vinets kvalitet. När det gäller Grand Cru-viner kommer vinmakaren alltid att välja det bästa och ofta dyraste alternativet för att få det bästa uttrycket i glaset.

Plantering med de bästa klonerna och hög planttäthet är viktiga inslag i produktionen av toppviner. Om vinmakaren har gamla vinstockar kommer han att ta hand om dem och njuta av de bättre men färre druvklasarna som finns tillgängliga. Skörden kommer att ske för hand - ofta med plockare som kan göra förstaplock i vingården.

En ytterligare sortering sker vanligtvis vid ankomsten till vingården, varefter druvorna jäser naturligt - vanligtvis i öppna träfat. Därefter lagring på nya fat, speciellt utvalda från vinmakarens favoritfatstillverkare. Avtappning sker vanligtvis efter knappt två år och då måste vinet få utvecklas på flaska för att få fram de sista nyanserna.

En av anledningarna till att Bourgogne skiljer sig från andra vinregioner är framför allt denna utveckling på flaska. De allra bästa vinerna blir mer komplexa med åldern och uppnår ett stort djup, vilket höjer ribban till den absoluta toppen.

De unga vinerna är bra - de mogna är sublima.

Puligny Montrachet Puligny Montrachet

Områdena i Grand Cru

I Bourgogne kan både Pinot Noir och Chardonnay odlas nästan överallt. Det finns dock skillnader i var de presterar som bäst och därför sker en uppdelning. Det finns dock alltid undantag som bevisar motsatsen. Den mesta chardonnay planteras i Cote de Beaune och den mesta Pinot Noir i Cote de Nuits.

Den enda vita Grand Cru i Cote de Nuits är Musigny, som produceras av Comte de Vogue från 0,5 hektar av denna legendariska vingård: ett undantag som bekräftar regeln. Dessutom får man inte glömma Chablis, som ligger i norr i ett betydligt svalare klimat och producerar viner av en annan klass.

I Cote de Beaune är Corton-kullen den nordligaste och här produceras Grand Cru. Längre söderut ligger Montrachet och vingårdarna runt omkring, som också har Grand Cru-klassificering.

Chablis

Längre norrut ligger Chablis, ett litet område som är avskild från resten av Bourgogne, eftersom det inte längre finns några planterade vingårdar mellan de två orterna. Chablis har dock en så unik terroir att dess berömmelse är mer än berättigad.

Det finns bara en Grand Cru-appellation i Chablis, som omfattar alla sju vingårdar som producerar Grand Cru-viner. Totalt omfattar denna appellation knappt 100 hektar. Dessa vingårdar ligger på höger sida av floden Serein, där de har en perfekt exponering mot vattnet. Vinerna härifrån har en rikedom och precision som är mer framträdande än i söder.

Under årtionden har de bästa producenterna varit Dauvissat och Raveneau, som båda gör extremt långlivade viner. På senare år har dock flera producenter tagit sig upp till toppen av den första divisionen - strax under de två ledarna. Värt att nämna är William Fevre, Billaud-Simon och Christian Moreau, som kan vara värda att hålla ett öga på under de kommande åren. Lägg här till La Moutonne från Domaine Log-Depaquit, som är den åttonde Grand Cru som kommer från ett Monopole-parcel som korsar gränsen mellan Vaudesir och Les Preusses.

Corton

Corton täcker hela sluttningen runt Corton-kullen med den klassiska skogen på toppen som ligger som en slags landskapshatt precis vid ingången till Cote de Beaune söder om Cote de Nuits. Här finns vingårdar med Grand Cru-appellationen för både röda och vita viner och appellationerna överlappar varandra något.

Bland de vita vinerna är Chardonnay den dominerande druvan. Fram till 1948 var det tillåtet att plantera Aligoté, vilket är anledningen till att det fortfarande finns små odlingar av den på vissa delar av kullen. Det är inte något som producenterna pratar mycket om, men vissa producenter uppskattar att Aligoté kan tillföra en touch av högre syra naturligt till sin Charlemagne.

Corton-Charlemagne är den allmänna beteckningen för de vita Grand Cru-vinerna från Corton. Den omfattar 71,88 hektar, inklusive flera ”Climats”. ”Climats” är indelade skiften som alla har sin terroir och uttrycker sig på olika sätt i slutändan. Det finns flera av dessa ”Climats” som får användas på etiketten, men detta förekommer bara i ett fåtal fall. Le Corton, Le Charlemagne och En Charlemagne är de mest kända.

Stilen i dessa viner är knivskarp och exakt i sitt uttryck med en precis mineralitet och en livlig struktur som kan ge de flesta gåshud. Detta är viner med djup och en stor lagringspotential. 

Producenterna av Corton-Charlemagne

Louis Latour är den största markägaren i Corton-Charlemagne med mer än 10 hektar. Bonneau du Martray är näst störst med 6,48 hektar och äger de 2,91 hektar som Domaine de la Romanée-Conti arrenderar från dem.

De mest ikoniska vinerna härifrån är Coche-Dury från ett skifte på bara 0,88 hektar och naturligtvis från Domaine Leroy, som alltid får höga betyg av kritikerna. Ett annat vin från denna appellation är från George Roumier, som har 0,20 hektar. Här gör han sitt enda vita vin, som varken är typiskt Corton-Charlemagne eller framstår som ett typiskt vin från Roumier. Ett udda vin som alla Roumier-fans skulle vilja smaka.

Montrachet och legenden om dess namn

Montrachet är allmänt känd som världens bästa Chardonnay-vingård. Därefter kommer de fem andra Grand Cru-klassade vingårdarna, som alla har tillägget Montrachet.

Enligt legenden skickade kungen av Mount Rachet (MONTRACHET) sin son - riddaren (CHEVALIER-MONTRACHET) - för att strida i korstågen. Medan sonen var borta fick kungen en utomäktenskaplig son (BATARD-MONTRACHET). Sonen dog i strid, så lokalbefolkningen välkomnade den oäkta sonen genom att säga hej (BIENVENUE-BATARD-MONTRACHET). Tyvärr grät den oäkta sonen mycket, så han fick smeknamnet CRIOTS-BATARD-MONTRACHET, eftersom criots betyder: "att få blöta ögon".

Montrachet eller Le Montrachet?

När man talar om det mäktiga Montrachet är det inte storleken som avses, utan det faktum att det är en av världens mest mytomspunna vingårdar. Själva vingården är bara 7 998 hektar fördelad nästan helt lika mellan byarna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Formellt kallas Puligny-delen Montrachet och Chassagne-delen Le Montrachet, men detta syns sällan på etiketter. Hela vingården är perfekt exponerad för solen och lutar mot söder och sydost. Den övre jordmånen skiljer Montrachet från andra bra vingårdar - både när det gäller sammansättning och täthet.

I dag finns det 16 ägare på Montrachet, varav några också säljer till negocianter. Detta innebär att det kan finnas fler viner på marknaden än de 16 ägarna. Remoissenet, till exempel, har under många år varit erkänt för sin Montrachet som köpts från Domaine Thenard.

Det är helt unikt att ha riktig Montrachet i glaset - både när det gäller smak och doft. Det finns ett extra lager på alla parametrar, mer fyllighet, mer intensitet, mer finess och mer längd. Allt uppnår absolut balans och gör att ett glas Montrachet fastnar i minnet.

Det finns inga dåliga producenter i vingården och alla är mycket stolta över att deras Montrachet alltid visar sig från sin bästa sida. Några få producenter sticker dock ut huvudet lite högre över vingården med Domaine Leflaive, Ramonet och Domaine de la Romanée-Conti i spetsen.

Chevalier-Montrachet

Chevalier-Montrachet är allmänt känd som den bästa av de andra Montrachet-vinerna. Chevalier, med 7,5 hektar, ligger längre upp på sluttningen i Puligny-Montrachet. Stilen i Chevalier är uppenbarligen mycket lik Montrachet, men den högre höjden och den tunnare överjorden ger viner med större mineralitet och något mindre djup.

De två största markägarna är Domaine Leflaive och Bouchard Père et fils. Vinerna från Chevalier-Montrachet anses ofta vara i nivå med Montrachet när det gäller kvalitet, även om stilen är annorlunda.

Det mest eftertraktade vinet härifrån är Domaine d'Auvenay från ett skifte på 0,16 hektar. Madame Lalou Bize-Leroy äger ingen bättre vingård för vitt vin och denna når regelbundet zenit. Domaine Chartron och Leflaive ligger dock inte långt efter när det gäller kvalitet.

Batard-Montrachet

Kanske en bastard till namnet, men i verkligheten en fullfjädrad vingård med stor personlighet och utmärkta viner som resultat. Med nästan 12 hektar är det också den största Grand Cru i Montrachet-samlingen, vilket också leder till större mångfald i kvalitet. Marken är uppdelad mellan Chassagne och Puligny-Montrachet, precis över den lilla vägen nedanför Montrachet.

Det är några meter ner från vägen till de första vinrankorna, varför en del av vingården ligger lägre än Montrachet. Det finns djupare jord ovanpå och vinerna kan av samma anledning verka djupare och tyngre än både Chevalier och Montrachet.

Domaine Leflaive gör ett av de bästa vinerna härifrån och är också den största markägaren med 1,8 hektar. Återigen bör Domaine d'Auvenay nämnas med ett fantastiskt vin, liksom Pierre-Yves Colin-Morey, som också har ett av sina mycket fina intensiva viner här.

Det hemliga vinet här är Domaine de la Romanée-Conti, som gör ett enda fat som endast serveras till domänens gäster, men tyvärr inte säljs.

Bienvenue-Batard-Montrachet

Denna vingård ligger nästan mitt i Batard-Montrachet och det har diskuterats att inkludera vinerna i denna appellation. Vingården är knappt 4 hektar stor och vinerna har olika stilar. I flera källare kan man smaka på skillnaden mellan de två appellationerna - Vougeraie, Leflaive och Ramonet till exempel.

Domaine Leflaives vingårdschef säger att hans häst ändrar gångart när den passerar gränsen mellan Batard och Bienvenue. Marken ändrar tempot. Så trots närheten finns det en geologisk skillnad som hästen lägger märke till. De bästa producenterna i denna vingård är Carillon, Bachelet, Ramonet och Leflaive.

Criots-Batard-Montrachet

Det stora skriket kommer när man ser att hela vingården är på endast 1,57 hektar, så möjligheten att smaka detta kräver hårt arbete. Det är inte många producenter som kan njuta av mer än ett fat från Criots-Batard-Montrachet, varför det är svårt att jämföra smaken. Vingården ligger i Chassagne-Montrachet, i direkt anslutning till Batard-Montrachet.

Flaskor från Domaine d'Auvenay bör förvärvas till nästan vilket pris som helst. Caroline Morey gör också ett magiskt vin härifrån i svindlande små mängder.

William Fèvre - Chablis William Fèvre - Chablis

Framtiden för vit Bourgogne

Framtiden är utan tvekan ljus för vit Bourgogne. Utmaningen ligger i det faktum att de Grand Cru-appellationer som nämns ovan inte på något sätt kan möta den efterfrågan som finns på marknaden. Totalt produceras 2 miljoner flaskor Grand Cru Bourgogne, varav endast 400 000 flaskor är vitt vin. Detta bidrar till att endast ett fåtal flaskor står högst upp på en vinälskares önskelista. Daxue Consulting, ett konsultföretag som specialiserat sig på kinesiska marknadsundersökningar, förväntar sig också att efterfrågan på den kinesiska marknaden på framför allt vita Bourgogner kommer att öka.

I november 2021 skrev Liv-ex en artikel där man framhöll att ett rekordstort antal vita bourgogneviner handlades under 2021. Faktum är att handeln med vit Bourgogne har ökat med 1 000 procent under det senaste decenniet och Liv-ex pekar ut USA och Storbritannien som de största marknaderna av alla.

Lyckligtvis är nästa nivå redo att möta den enorma efterfrågan. Vinerna är inte riktigt på samma nivå, men de är inte långt efter vilket innebär att just nu är Premier Cru-vinerna särskilt bra erbjudanden. Nästa steg på stegen kommer från de mindre appellationerna, som för närvarande levererar många fantastiska smaker, utan samma komplexitet som uppnås av de bästa producenterna, på de bästa skiftena.

Klimatförändringarna är naturligtvis mycket viktiga i alla vinregioner under år som dessa. I Bourgogne har den inte riktigt samma betydelse för Chardonnay, eftersom denna druva lyckas leverera hög kvalitet i många olika klimat. Tyvärr kan den inte skydda sig själv naturligt mot frost, hagel och ökad fuktighet på vingårdarna, så klimatförändringarna kommer utan tvekan att ha en inverkan på framtiden.

Allt som återstår är att njuta av de magiska smakerna, det sublima hantverket och den mästerliga vinframställningskonsten som råder i Bourgogne. Det råder ingen tvekan om att vit Bourgogne kommer att bli ännu mer eftertraktad under de kommande åren.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt