Artiklar - RareWine Academy

Amerikanska etiketter på vin | Vad betyder det egentligen?

Den fruktade kvalitetsförlusten i det förflutna på långväga transporterade viner fortsätter att hemsöka priserna... Utan anledning. Läs mycket mer...

Vintörst Över Gränserna I 8 000 år

I tusentals år har människor druckit vin, som har spridits över gränserna genom religiösa missioner, handel och kolonisering. Faktum är att människans törst efter vin kan spåras 8 000 år tillbaka i tiden - och att transportera de eftertraktade dropparna har verkligen varit en komplicerad uppgift med stora utmaningar.

Från att ha transporterat vin i lerkärl från Kvevri till keramiska amforor och träfat, som trots allt vägde betydligt mindre än lera, var det först på 1820-talet som vi för första gången såg behållare som liknar moderna vinflaskor. Och alla former av behållare har haft grundläggande utmaningar.

Först och främst måste luften hållas helt borta från behållaren för att förhindra oxidation. Behållaren måste vara tillräckligt stark för att inte gå sönder under transporten. Behållaren måste också förvaras i en miljö med stabil temperatur så att den inte kokar och förlorar sin smak. Historiskt sett har det varit förenat med risker för kvalitetsförluster att transportera det vin som människor i alla tider har längtat efter. Och i modern tid, när glasflaskor var (och fortfarande är) det bästa alternativet, har transporten fortfarande en inverkan på priset.

Så det förflutnas transportspöke hemsöker fortfarande transporterade viner, även om det egentligen inte spelar så stor roll längre. Läs mer här.

Lerkärl från Kvevri Lerkärl från Kvevri

Amerikansk Etikett: Varför Påverkar den Priset?

Franska vinproducenter kan märka viner som säljs i USA med amerikanska etiketter, som kallas "US-Label". En sådan etikett blev ett tecken för vinkännare, vinälskare och samlare på att vinerna hade genomgått en lång resa under ofta icke-optimala förhållanden.

Om en europeisk vinkännare stötte på ett vin med en amerikansk etikett i Europa var det ett bevis på att just detta vin hade korsat Atlanten två gånger. Detta var naturligtvis ett oönskat scenario när man betalade stora summor pengar för en exklusiv vinupplevelse.

En amerikansk etikett, eller en asiatisk för den delen, i Europa blev synonymt med ett vin som hade utsatts för olämplig behandling, vilket förmodligen skulle återspeglas i både flaskans kvalitet och smak. Därför var det brukligt för vinkännare och samlare att minimera dess värde.

Idag hanteras dock vintransporter på ett helt annat sätt, med krav på temperatur, luftfuktighet, ljus och till och med vibrationer för att säkerställa att vinerna anländer till sin destination i bästa möjliga skick. Särskilt temperaturkontrollen är oerhört viktig, men lyckligtvis är det också något som den moderna logistiken är mycket bra på att hantera. Därför har det inte längre någon större betydelse för vinet om det transporteras 100 eller 100 000 kilometer - förhållandena är desamma.

Det förflutnas fraktspöke hemsöker dock fortfarande viner med till exempel amerikanska etiketter i Europa, vilket är anledningen till att de nu handlas till lägre priser - trots att kvaliteten är densamma. I praktiken innebär detta dock att viner med amerikansk etikett köps in något billigare och säljs vidare till ett något lägre pris än sina motsvarigheter med EU-etikett.

Om ekot av rädsla någonsin kommer att försvinna vet vi inte. Men vi ser att prisutvecklingen löper parallellt, vilket är anledningen till att vi på RareWine Invest alltid kommer att uppmana en investerare att vara lugn om han eller hon är bekymrad över prisskillnaden mellan de två etiketterna. Mer om prisutvecklingen senare.

Amerikansk etikett: Hur ser den ut?

När beskrivningen US label används avses inte en unik, universell etikett. I de allra flesta fall avses information på flaskans etikett eller på förpackningen som t.ex. visar vem som är importör. I exemplet nedan framgår importörens namn på framsidan av Petrus-flaskan med texten: "Importerad av Diageo Chateau & Estate Wines". Diageo Chateau & Estate Wines Company INC importerar viner från Bordeaux och Bourgogne och marknadsför dem i USA. Om du stöter på en etikett som denna i Europa vet du som konsument att flaskan har färdats över Atlanten för att återvända till Europa.

Petrus med amerikansk etikett Petrus med amerikansk etikett

Parallell Prisutveckling Och Begränsat Utbud

Det är inte ovanligt att viner med amerikansk etikett hamnar på denna investeringsplattform. Och det beror helt enkelt på att det är de bästa vinerna som lämpar sig för investeringar som också är föremål för specialfunktioner på etiketter och lådor. När det gäller de allra bästa vinerna i världen finns det en efterfrågan på dem. På samma sätt är vissa av världens allra bästa viner sällsynta när de släpps - och det spelar egentligen ingen roll om etiketten säger EU eller US - du har ofta inte friheten att välja och vraka mellan varianterna.

Även om USA-märkta viner kan köpas något billigare, kan man se en parallell prisutveckling. I maj 2021 kunde du via RareWine Invest investera i 2002 Krug Clos d'Ambonnay med US-label till ett pris av 2 100 €. Vid samma tidpunkt kostade 2002 Krug Clos d'Ambonnay med EU-etikett 2 300 euro.
De senaste värderingarna för de två vinerna är 2 500 euro respektive 2 750 euro, en ökning med 19,0% (USA) respektive 19,6% (EU). Endast cirka 5 000 flaskor av Krugs Clos d'Ambonnay produceras per årgång, varför det också är särskilt viktigt här om kvantiteterna kan erhållas överhuvudtaget - och inte om de tillgängliga kvantiteterna har en EU- eller USA-etikett.

Samma parallella scenario utspelar sig med 2017 Domaine de la Romanée Conti Romanée-Conti, som sommaren 2020 kostade 13 600 € (USA) och 13 750 € (EU). Idag är båda värderade till 19 000 euro, så sedan den första prispunkten har de returnerat 39,7% (USA) respektive 38,2% (EU). Endast cirka 6 000 flaskor DRC Romanée-Conti produceras per årgång. I det här fallet vittnar den identiska prispunkten på 19 000 euro om att det extremt sällsynta utbudet har fått marknaden att bortse från det amerikanska spöket från det förflutna - du måste ta vad du kan få.

Om man förlänger den retrospektiva tidshorisonten ser trenderna identiska ut. Till exempel, i början av 2017 värderades 2015 Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes till 650 euro (US), medan det EU-etiketterade priset var 700 euro. Idag är vinerna värderade till 900 euro (USA) respektive 950 euro (EU), så de har ökat med 38,5% (USA) och 35,7% (EU). Cirka 20 000 flaskor Vogue Musigny produceras per årgång, och även om denna mängd är högre än de två tidigare exemplen räknas det fortfarande som mikroproduktion i Bourgogne.

Gemensamt för de tre ovanstående exemplen är att priserna har följt varandra parallellt. Ibland med en marginell övervikt till amerikanska etiketter och ibland tvärtom. Vad de också har gemensamt är att alla tre vinerna är enormt eftertraktade och svåra att hitta. Det här är bara tre exempel som på ett lysande sätt speglar hur priserna utvecklas på EU-etiketten kontra USA-etiketten.

Imported by Wilson Daniels ST. Helena, California Imported by Wilson Daniels ST. Helena, California

Slutsats: Var Inte Rädd För Amerikanska Etiketter

Det är inte förvånande att irrationell rädsla fortsätter att dominera vinpriserna. Lyckligtvis har denna rädsla inte påverkat prisutvecklingen, även om de ofta börjar på en lägre prisnivå. Och som vi alla vet tenderar de största prisökningarna att inträffa när volymerna försvinner från marknaden - och i modern tid kan en vinkännare fortfarande låta sitt sunda förnuft övertrumfa rädslan och köpa de flaskor som finns tillgängliga: USA eller inte.

Faktum är att vintransporterna har kommit långt sedan Kvervri-transporterna och de keramiska amfororna användes som vinbehållare. Så idag borde transporten bara ha en marginell inverkan på priset. Men oavsett om du läser detta som vininvesterare, vinälskare eller både och, uppmanar vi dig att ta det lugnt och slappna av: var inte rädd för amerikanska etiketter.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt