Investeringstips - Champagne - 3. mars 2023

Nyhet: 2014 Bollinger La Grande Année Rosé Tillgänglig För Investering

Två betygsrekord: Nu kan du kliva tidigt in i caset med Bollingers rosa prestigecuvée och en spännande framtid för rosékategorin.

Bollinger - Mer Än En James Bond-champagne

Den som knappt känner till champagneuniversumet vet att det finns många juveler att välja mellan, och den ena lyser klarare och vackrare än den andra. Om man gräver lite djupare blir det snart tydligt att det är de små sakerna som skiljer ett stort hus från ett annat. I längden har dessa små saker skapat det stolta arvet och de eftertraktade produkterna.

Detta är inte annorlunda när det gäller legendariska Bollinger. Om man tittar noga är Bollinger mycket mer än en James Bond-champagne, som den moderna champagneälskaren förmodligen förknippar med varumärket.

Sedan 1829 har Champagne Bollinger producerat exceptionella viner i en kraftfull, raffinerad och komplex stil. Men trots den långa och rika traditionen tog äventyret fart först i mitten av 1900-talet.

Bakom varje stor man finns en stark kvinna, och när första världskrigets veteran och stridspilotshjälte Jacques Bollinger dog 1941 tog Elisabeth "Lily" Bollinger över. Lily Bollinger, som champagnevärlden har lärt känna henne, gav Bollinger hoppet tillbaka efter några tuffa krigsår. Hon inledde en efterkrigsoffensiv genom att resa runt i världen för att marknadsföra Champagne Bollinger med sin karismatiska charm.

Bollinger utmärker sig särskilt genom sina egna 179 hektar vingårdar, varav 85 % är antingen Premier eller Grand Cru-klassade. Här dominerar pinot noir-druvan, som beskrivs som ryggraden i Bollingers identitet. Pinot Noir är en komplex och ömtålig druva. Som ett resultat av detta beskriver Wine Advocate förmodligen Bollingers vingårdar som några av regionens mest välskötta jämfört med de andra stora egendomarna.

Champagne är inte bara Champagne; Bollinger betraktas inte utan anledning som en av de stora och respekterade champagneegendomarna.

2014 La Grande Année Rosé Får Det Högsta Betyget Någonsin

Bollingers prestigecuvée kallas La Grande Année och syftar på de mest utmärkta årgångarna i Champagne, som Bollinger lämpligen begränsar sina viner till. La Grande Année är med andra ord husets flaggskeppscuvée, men för att göra den ännu mer exklusiv produceras den också i en extremt begränsad roséutgåva. För nästan ett år sedan släpptes den senaste upplagan av denna - och det är just den champagnen du nu har möjlighet att investera i.

Årgång 2014 fick 97 poäng av Vinous, vilket är det högsta en Grande Année Rosé någonsin har fått av en av de mest inflytelserika kritikerna. Samtidigt fick den 96 poäng av Wine Advocate, det högsta betyg Wine Advocate någonsin har gett denna roséchampagne.

Det finns bara ett fel i glädjen - Richard Juhlin verkar i ovanstående perspektiv döma årgång 2014 mycket hårt, med 93 poäng. Förtjänt eller inte, meningsskiljaktigheter som denna stöder bara kritikernas subjektiva inställning, integritet och oberoende.

Slutsatsen är ändå tydlig: Med de två betygsrekord som nämns ovan och ett genomsnittligt betyg på 95,3 poäng är 2014 års Bollinger Grande Année Rosé den högst betygsatta någonsin, tillsammans med årgång 2012.

Dyk ner i poängen nedan.

RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous: Vinous AVG: Average

Minimalt Tilläggspris: Attraktiv Prisskillnad Mellan 2014 Grande Année och 2014 Grande Année Rosé

I oktober förra året undersökte den brittiska vinbörsen Liv-ex prisskillnaden mellan vit champagne och dess rosa motsvarighet - en så kallad "rosépremie". I studien undersöktes de sex mest handlade 2008 års champagner* och man fann en tydlig trend i prisskillnaden. Bland de sex** fanns det en genomsnittlig rosépremie på hela 58,5 %.

Prisskillnaden beror främst på att det är svårare att producera roséchampagne och att produktionen vanligtvis är betydligt lägre.

Just nu kan du investera i Bollinger La Grande Année Rosé 2014 med en rosépremie på endast 12,5 %, jämfört med den vita 2014.

*Årgången 2008 är inte direkt jämförbar med 2014 års årgång, men den vanliga och roséutgåvan har en 2008-premie inkluderad i respektive pris. Skillnaden mellan vit och rosé är alltså giltig. 
**Cristal, La Grand Dame, Dom Pérignon, Pol Roger Brut, Comtes de Champagne och Belle Epoque.

Rosés Framtid?

I Bourgogne, till exempel, är de röda vinerna de viktigaste prisdrivande faktorerna, medan vita viner är mer av en nischkategori med en mycket outnyttjad potential. Jämfört med de röda är potentialen främst baserad på begränsad produktion. I Champagne är situationen liknande mellan vita och rosa champagner.

Roséchampagne är en specialiserad produktkategori med raketpotential när världens vindrickare blir medvetna om kategorin. Den avgörande frågan här är naturligtvis: kommer världens vindrickare att göra det?

Det finns otvivelaktigt starka krafter som arbetar för att få dem att nå dit. I februari rapporterade Bloomberg att Moët Hennessy-koncernen (LVMH) hade förvärvat Provence-baserade Chateau Minuty i en satsning på lyxig rosé. Enligt LVMH:s vd Philippe Schaus är Provence för rosé vad Champagne är för mousserande vin, och särskilt rosékategorin marknadsförs kraftigt.

LVMH är dock inte den enda som satsar stort på denna kategori: 2019 gjorde Chanel Group samma trick med Domaine de l'Ile. År 2020 köpte Cos d'Estournel-ägaren Michel Reybier och NBA-stjärnan Tony Parker Château La Mascaronne. Slutligen gav sig spritjätten Pernod-Richard in på rosémarknaden förra året genom att förvärva Château Sainte Marguerite - alla högprofilerade roséproducenter.

Rosé står alltså på agendan hos några stora aktörer, och det är svårt att föreställa sig att de satsningar som görs på rosékategorin inte också kommer att påverka roséchampagne. Om du gillar rosé är chansen stor att du också är intresserad av den bubbliga versionen, och roséchampagne är rosés Rolls Royce.

2014 Bollinger La Grande Année Rosé

Bara En Liten Ökning Av Efterfrågan Kommer Att Få En Stor Effekt

Produktionen av roséchampagne är så begränsad att efterfrågan inte behöver ökas särskilt mycket för att det ska bli allvarligt brist på kvantiteter:

Mer än 80 % av den globala produktionen av mousserande vin 2017 var vitt vin, medan endast 15 % var rosévin. Omkring 2 % var mousserande rött vin. Världens största producent av mousserande vin var, och är fortfarande idag, Italien. Detta innebär att när andelen italienska och andra franska mousserande roséviner dras bort är den totala produktionen av roséchampagne minimal.

Historisk Avkastning På Bollinger La Grande Année Rosé

Den historiska avkastningen på Bollinger La Grande Année Rosé visar att denna kategori ännu inte har tagit fart - åtminstone inte hos Bollinger.

Under de senaste fem åren har de tio senaste årgångarna av La Grande Année Rosé som funnits på marknaden i minst fem år* enligt Liv-ex gett en genomsnittlig avkastning på 60,8 %, vilket är betydligt lägre än marknaden.

För det första är det viktigt att komma ihåg att det under dessa årgångar har skett en stor kvalitetsförändring, vilket framgår av diagrammet ovan. Men detta är också ett tecken på att det finns en attraktiv potential i denna kategori och hos Bollinger specifikt.

Investeringspriset här är 130 euro* per flaska, vilket verkar alldeles för lite - med tanke på produktens karaktär och hur prissättningen på en stor del av vinmarknaden har betett sig de senaste åren.

*2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1996, 1995, 1990

2014 Bollinger La Grande Année Rosé

RareWine Invests Analys

Champagne är en attraktiv kategori, oavsett om det är för konsumtion eller investering, men om du vill lägga till ett extra lager lyxig exklusivitet kan du titta på de rosa champangerna.

Bollinger släppte sin årgång 2014 förra året i både vit och rosé, men det har helt enkelt varit omöjligt att hitta roséversionen till priser som vi kan motivera i investeringssyfte.

För första gången kan du nu gå in i detta case av roséchampagne, en champagne som har slagit två betygsrekord och som onekligen är en av de två bästa roséchampagnerna som Bollinger någonsin har släppt.

När det gäller roséchampagne ligger den stora potentialen i den minimala produktionen, där efterfrågan inte behöver pressas särskilt mycket innan knappheten blir ännu tydligare. Lägg därtill att några av världens mest omfattande vin- och spritaktörer investerar i de rosa dropparna, vilket är svårt att föreställa sig att det inte kommer att påverka kategorin roséchampagne också.

Med ett investeringspris på 130 euro per flaska* investerar du just nu till det lägsta priset i världen, enligt wine-searcher.com. Det känns som en klyscha, men allt tyder på att detta pris kommer att vara ett pris som vi ser tillbaka på om fem år, som vi gör med så många viner i dag, och tänker: "Jag är förvånad över att det inte kostade mer".

Investera i 2014 Bollinger La Grande Année Rosé

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2014Bollinger La Grande Année Rosé750OC6€ 130
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt