Artiklar - RareWine Academy
Dom Pérignon - Munken, Legenden & Vinet
Nej, munken Dom Pérignon uppfann inte Champagne eller mousserande vin. Men han är definitivt en legend i Champagne - förmodligen den största av dem alla!
Dom Pérignon! Själva namnet väcker en viss vördnad. Dom Pérignon är i dag mycket mer än bara ett varumärke och mer än bara ännu en Champagne. Dom Pérignon är en lyxikon - en symbol för extravagans och rikedom - känd och respekterad inte bara av vinälskare utan även av unga och gamla från alla delar av världen.
Dom Pérignon ägs av världens största lyxkonglomerat LVMH Group, som också står bakom Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Ruinart och Krug för att nämna några.
Vem var munken Dom Pierre Pérignon?
Sagorna och myterna om Dom Pierre Pérignon är många, men långt ifrån alla är sanna. Pierre Pérignon föddes 1638 i Champagne i norra Frankrike. Vid 19 års ålder valde han att gå in i ett kloster och bli benediktinermunk. Detta ledde honom till klostret Hautvillieres, dit han kom 1668. Vid den tiden var munkarna bland de största markägarna och inte minst producenter av tidens vin. Dom Pierre Pérignon var källarmästare på Hautvillieres fram till sin död 1715 och blev särskilt känd för sina många experiment både i vingården och i källaren. Experiment som i hög grad har bidragit till och påverkat produktionen av mousserande viner under de år som gått sedan dess.
Så långt tillbaka som till 1662 finns det för första gången dokumenterat att mousserande vin tillverkas, i England av alla ställen. Christopher Merret introducerade idén att alla viner kunde göras mousserande om man tillsatte rätt mängd socker och jäst före buteljering. Detta skapar en ny jäsning i flaskan, vilket ger upphov till bubblor. Med starka glasflaskor och vin som importerades i ekfat från Frankrike var scenen klar för att göra mousserande vin i större skala i England.
Ännu längre tillbaka i historien har det dock också funnits viner med bubblor. Viner där det har varit svårt att kontrollera produktionen, vilket gjort att jäsningen kunnat fortsätta och därmed integrerat bubblor i vinet. Både tillbaka i den grekiska och romerska historien har varianter av mousserande viner nämnts. Så att ge Dom Pierre Pérignon äran att ha uppfunnit det mousserande vinet eller champagnen är inte korrekt, men hans experiment har bidragit till att forma produktionen i efterhand.
Dom Pierre Pérignon och hans inflytande på vinet
Dom Pierre Pérignon gav vinet mycket uppmärksamhet i både vingården och källaren på ett helt nytt sätt. I vingården utforskade han de olika druvorna och begreppet "terroir". Varje vingård, med sin terroir, gav en distinkt karaktär åt det slutliga vinet. Han lyckades omsätta denna typ av önskvärd komplexitet i praktiken.
Att valet av druvor inte är en fråga om slump kan också delvis tillskrivas Dom Pierre Pérignon. På hans tid var norra Frankrike mycket kallt och Chardonnay-druvorna hade problem med mognaden. Dom Pierre Pérignon valde att arbeta med Pinot Noir i större skala, som var mycket bättre lämpad för både tidens klimat och klimatet i denna del av Frankrike idag. Samtidigt kunde han göra rent vitt vin av den blå Pinot Noir-druvan genom att pressa direkt efter skörd.
På vissa ställen anses Dom Pierre Pérignon också vara den första som använde korkproppar för att försegla flaskor. Detta gjordes dock tidigare, men kombinationen av de starka flaskorna från England och tjockare korkar kan tillskrivas Dom Pierre Pérignon.
En annan sak som Dom Pierre Pérignon kontrollerade var blandningen av själva vinet. Redan vid skörden ansåg han att det var värt att blanda de enskilda druvorna för att uppnå den önskade komplexiteten. I vingårdarna runt klostret fanns alla de klassiska druvorna planterade, men fokus låg redan vid den här tiden på de bästa av dem, nämligen Pinot Noir och Chardonnay. Dagens Dom Pérignon Champagne använder fortfarande druvor som skördats i klostrets vingårdar i Hautvilliers, för att hedra mannens och vinets ursprung.
Dom Pierre Pérignon dog 1715 och ligger begravd i klostrets kapell i Hautvilliers. På hans gravsten står det skrivet "summa cum laude" som betyder "med högsta beröm", vilket han strävade efter i alla faser av sitt liv. Detta är också benediktinermunkarnas motto.
Dom Pierre Pérignon gjorde många revolutionerande saker som än idag används för att göra världens bästa mousserande viner. Hans legend lever med rätta vidare, både i Champagne-regionen och runt om i världen.
Läs mer om champagnetillverkning här
1921 är den första årgången av Dom Pérignon Champagne
Dom Pérignon kan med rätta kallas den första prestigecuvéen i Champagne, som med årgång 1921 var den första som kom ut på marknaden 1936. På den tiden var detta Möet & Chandons prestigecuvée. Vinet tillverkades med andra jäsning i en vanlig flaska, och först när det var avstängt buteljerades det i den (senare klassiska) tjocka Dom Pérignon-flaskan. Detta var processen fram till och med årgången 1943.
De första 300 flaskorna såldes via en engelsk importör och fick så stor uppmärksamhet att intresset snabbt spred sig över Atlanten till USA, där nästa beställning gällde 100 lådor champagne. Av denna första leverans beställde den amerikanske miljardären James Buchanan Duke 100 flaskor till sig själv, men drack bara 83 flaskor. År 2004 auktionerades de sista 17 flaskorna ut på Christie's i New York. Försäljningspriset var 4 000 dollar per flaska. En av flaskorna provades, och Dom Pérignons källarmästare Richard Geoffroy sade vid provningen: "Vinet är exceptionellt blekt för sin ålder och uppvisar en spännande doft av rostat sandelträ, vanilj, honung, pralin och marsipan. I gommen slås man av liv, energi och ryggrad. Vinet förblir fokuserat och har en spetsig struktur. Ett viktigt kännetecken är den enorma uthålligheten hos de torra nötterna. På det hela taget en modell av balans och koncentration."
Efter andra världskriget ändrades fokus på Möet & Chandon och Dom Pérignon blev ett eget vin, med fullt fokus på hela processen för detta vin. Möet & Chandon fanns fortfarande kvar på etiketten fram till början av 1990-talet, och Dom Pérignon var prestigecuvéen från och med då. Sedan dess har det separerats som ett eget varumärke, och i dag är det ännu mer fokus på vinets kvalitet och detaljer.
Dagens Dom Pérignon Champagne
Lite mystik, lite hemlighet och slutligen en av världens bästa vinflaskor. Det är det som gäller. Som standard är Dom Pérignon alltid ett årgångsvin av högsta kaliber, ett vin som bara släpps ut när källarmästaren anser att kvaliteten håller måttet.
Vi misstänker att flera miljoner flaskor produceras i varje årgång. Förmodligen i storleksordningen fem till åtta miljoner flaskor som distribueras över hela världen. Flaskan innehåller druvor från flera olika byar och främst från Grand Cru-byar i Champagnes kärnområden. Det finns också, som sagt, en liten andel från klostret Hautvilliers, där Dom Pérignon började sitt arbete i varje flaska.
Vinet består endast av Chardonnay och Pinot Noir, inga andra druvor, bara det bästa är gott nog. I de flesta årgångar är det lika delar av de två druvorna i blandningen, men det kan variera med upp till 10 %.
Den exakta doseringen nämns inte, men under de senaste åren har den troligen minskat från tidigare 8 gram per liter till cirka 5 gram per liter. En anpassning till en marknad där konsumenterna vill ha viner med mer precision och mindre socker.
Vincent Chaperon - Dirigenten bakom mästerverket
Kombinationen av de rätta skiftena, de rätta druvorna och den perfekta produktionen kräver naturligtvis en fast hand. På Dom Pérignon är källarmästaren dirigenten som komponerar vinet. Från 1998 till 2010 var det Richard Geoffroy som utförde denna hedervärda uppgift, och sedan dess har stafettpinnen gått vidare till Vincent Chaperon. Innan överlämnandet arbetade de två herrarna tillsammans i 13 år, så arvet förs vidare på bästa möjliga sätt. Källarmästaren har naturligtvis ett stort stabilt team omkring sig som hjälper till med hela processen. Och vem vet, kanske arbetar den framtida källarmästaren redan i källaren för att lära sig alla detaljer?
De olika Dom Pérignon-vinerna
Dom Pérignon är bara ett vin och ändå inte. Flera andra versioner har utvecklats under årens lopp, fortfarande under namnet Dom Pérignon. Senare disgorgerade versioner, etiketter designade av kända personer och en fantastisk version i rosé.
Don Pérignon Millesimé
Detta är den välkända och berömda versionen som hela världen har lärt känna. Den produceras i de bästa årgångarna och är synonymt med Dom Pérignon. I och med den senaste utgåvan - årgång 2012 - har totalt 45 årgångar producerats, som tillsammans utgör kärnan i hela Dom Pérignon-sortimentet.
Den tillverkas av lika delar Pinot Noir och Chardonnay från de bästa byarna i Champagne. Den innehåller alltid små mängder druvor från vingården i klostret Hautvillers, där Dom Pérignon var källarmästare. Detta vin är Plenitude 1 och släpps efter 8 - 10 år beroende på årgång. Detta är vinet som alla känner till och som hela världen vill smaka. Det är klart att dricka när det släpps ut på marknaden men blir bara mer komplext och balanserat med tiden.
Dom Pérignon Millesimé har producerats i följande årgångar: 1921, 1926, 1928, 1929, 1934, 1943, 1947, 1949, 1952, 1953, 1955, 1959, 1961, 1962, 1964, 1966, 1969, 1970, 1971, 1973, 1975, 1976, 1978, 1980, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1998, 1998 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010 og 2012.
Dom Pérignon Plénitude 2 (P2) & Dom Pérignon Plénitude 3 (P3)
Båda är sent degorgerade versioner av Dom Pérignon. Särskilt utvalda årgångar som har legat länge i källaren för att utveckla mer komplexitet och finess. Plénitude betyder "fullhet" men kan tolkas som den fulla auktoriteten. Så här ger Dom Pérignon auktoriteten till dig som vinälskare att smaka på vinets perfekta utveckling.
Plénitude 2 släpps efter 15-18 år, där det har behållit sin friskhet med ytterligare komplexitet från den förlängda lagringen. Plénitude 3 är epitomet på vad Dom Pérignon kan bli efter mer än 25 år i källaren. Detta är den ultimata Dom Pérignon, som visar alla facetter som kan uppnås i detta vin.
I den perfekta världen kan du smaka samma vin i tre olika versioner och få den ultimata horisontella vinprovningen. Tidigare versioner av dessa kallades "Oenotheque", men sedan P2 släpptes 1998 har Dom Pérignon använt "Plénitude" som beteckning.
Dom Pérignon Rosé
En liten okänd mängd Dom Pérignon produceras i rosé. Druvsammansättningen är något högre på Pinot Noir, vilket bidrar till den röda färgen. Rosé produceras inte i lika många årgångar som Millesimé.
Den första årgången rosé Dom Pérignon var 1959, tillverkad på begäran av Shahen av Iran för att fira det persiska imperiets 2 500-årsjubileum 1971. På så sätt föddes ännu en legend från den ikoniska årgången 1959.
Följande 26 årgångar har producerats som Dom Pérignon Rosé: 1959, 1962, 1964, 1966, 1969, 1971, 1973, 1973, 1975, 1978, 1980, 1980, 1982, 1985, 1986, 1988, 1988, 1990, 1992, 1993, 1995, 1995, 1996, 1998, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005 och 2006.
Dom Pérignon specialutgåvor
Dessutom produceras flera specialutgåvor med kända skådespelare, musiker och andra kändisar. Det finns versioner med ljus (Luminous), som är mycket populära på nattklubbar, och särskilda etiketter i designsamarbete med till exempel Lenny Kravitz. De flesta av de andra versionerna buteljeras också i större format, från magnum samt ännu större format likaså. Ju större flaskan är, desto bättre lagringspotential.
Investeringspotential och Dom Perignons framtid
Trots den stora produktionen är Dom Pérignon fortfarande en mycket bra investering - både smakmässigt och ekonomiskt. Champagne kännetecknas av en enorm konsumtion och minimal spekulation. Otaliga mängder Champagne konsumeras dagligen över hela världen. Stora mängder dricks till och med under åren omedelbart efter lanseringen när nyhetsvärdet är som störst, men en ännu större sensorisk upplevelse väntar de som har tålamodet att vänta.
När en flaska Dom Pérignon är 20-30 år gammal, från skördeåret, börjar den visa en helt ny komplexitet, och åldrandet i flaskan ger den extra djup. Om du har ännu mer tålamod kan ytterligare 20 år i flaskan ge ännu en ny upplevelse.
Priset påverkar också konsumtionen, vilket innebär att många människor har råd att dricka det. Det är inte omöjligt att komma nära en flaska Dom Pérignon, och detta har en stor inverkan på konsumtionen. Detta innebär också att det faktiskt är möjligt att förvärva rimliga kvantiteter som lämpar sig för investeringar.
Dessutom pekar alla indikatorer på att champagnepriserna kommer att öka i en snabbare takt under de kommande tio åren än vad vi har sett under de senaste 25 åren. Detta beror främst på att priserna på jordbruksmark i Champagne har ökat betydligt mer än priserna på Champagne under de senaste åren.
Vidare har produktionskostnaderna också ökat år för år, och lägg därtill den stora omvandling som området genomgår under dessa år mot en hållbar produktion. Detta leder till högre kostnader och lägre avkastning. Allt detta är ljuv musik ur en investerares synvinkel och gör Champagne till en ytterst attraktiv investering.
När det gäller Dom Pérignon får man inte heller glömma att både produktion och marknadsföring ligger i mycket kompatibla händer med den mäktiga LVMH-koncernen. Kvaliteten är möjligen bättre nu än någonsin tidigare, och det finns inget som tyder på att den inte kan fortsätta i denna riktning.
Den globala efterfrågan på de bästa flaskorna Champagne ökar under dessa år, så den totala försäljningen av Dom Pérignon är också säkrad i framtiden. Den stora och lukrativa kinesiska marknaden börjar också utveckla en smak för de bästa Champagnerna, så allt tyder på att det är dags att agera nu, innan priset på Champagne verkligen börjar stiga.