Artiklar - RareWine Academy
Hur världshandeln med vin fungerar
Varför kan du inte bara köpa investeringsvinet hos din vinhandlare eller på nätet? Dessutom, varför skiljer sig marknadspriset från fördelningspriset?
Tilldelning och vinhandel
Vin är helt enkelt något speciellt och vi säger inte bara detta som vinälskare. När det gäller de bästa vinerna, särskilt de som lämpar sig för investeringar, kan produktionen och utbudet sällan ökas för att möta efterfrågan. När det är möjligt kommer det ofta att ske på bekostnad av kvaliteten.
På grund av ovanstående finns det fyra huvudsakliga metoder för den globala vinhandeln, som bidrar till att hantera utbud och efterfrågan på ett sunt sätt. Här hittar du några exempel från Bourgogne, Bordeaux, Champagne och Kalifornien som gör dig klokare på hur de olika handelsmetoderna påverkar både vininvesterare och andra vinälskare.
Bourgogne: Vin Genom Tilldelning
Det normala sättet att handla med Bourgogneviner är genom tilldelningar. Varje år delar de små jordbrukarna upp produktionen i partier beroende på producentens appellationer - ofta finns det lite Bourgogne rouge, lite village, lite mindre premier cru och slutligen en låda grand cru. Detta tillfaller importörerna i de enskilda länderna och importören får sedan bara sälja inom sitt ramavtal, som ofta är begränsat till importörens eget land. Vinet distribueras sedan till privatpersoner och restauranger, som var och en får en liten mängd. Det är sällan hela lådor som distribueras. Om en återförsäljare eller restaurang ett år väljer att tacka nej kommer de mycket väl att hamna i slutet av kön för nästa års tilldelningar. Om du inte redan har en bra position bland de rätta personerna är det en lång väg att gå för att få fingrarna på några av de bästa och mest eftertraktade flaskorna. Därför hålls dessa flaskor inledningsvis nästan helt borta från den öppna marknaden.
Den legendariska vingården Musigny i Bourgogne är, som så många andra vingårdar, ett begränsat område som har behållit samma storlek sedan starten. Musigny är 10,86 hektar och producerar mindre än 40 000 flaskor vin per år. Det extremt begränsade Musigny-området delas till och med av 11 olika ägare, varav Domaine Comte Georges de Vogue äger ca 70 %. Detta innebär att både kvantiteterna av Vogues Musigny är begränsade, men också ännu mer begränsade för de 10 andra producenterna, som delar på de sista 30 % av Musigny. Detta gäller till exempel Domaine Leroys Musigny, som under normala årgångar producerar mindre än 600 flaskor. Bara möjligheten att köpa några av dessa flaskor går inte nödvändigtvis till ens de bästa restaurangerna i världen och om man "bara" är en stor framgångsrik vinhandlare är chansen ännu mindre. Samtidigt kan möjligheten också vara knuten till hur stora mängder mindre prestigefyllda viner som kan köpas.
Priset på viner som säljs på tilldelningar kan börja relativt lågt och stiga kraftigt på kort tid, eftersom utbudet är långt ifrån att möta efterfrågan. Om vinerna först hittar ut på den öppna marknaden kan det accelerera på några sekunder. Detta innebär att du som privatperson kan ha tur och hitta några av världens mest exklusiva viner på topprestauranger eller hos den givna importören, till ett pris som är rena fyndet. Å andra sidan är chansen stor att det bara finns en enda flaska tillgänglig och om du överhuvudtaget kan få tillåtelse att köpa kan köpet vara förenat med villkor, till exempel att vinerna måste drickas på restaurangen och inte får tas med hem.
Ur ett investeringsperspektiv är det mindre attraktivt att köpa via dessa kanaler. Att hitta tillgängliga flaskor här är ofta förknippat med tur.
Omvänt kommer priset ofta att vara högre om dessa viner ska köpas via alternativa kanaler, men här ingår också leveranssäkerhet, tillgänglighet, kvantiteter och inga strikta villkor, vilket för många vinhandlare, vinälskare och investerare är betydligt mer attraktivt.
Allokeringar ses i dag inte bara i Bourgogne, utan även de mest eftertraktade vinerna från Italien använder sig också av denna modell.
Bordeaux: Vad är En Primeur?
I Bordeaux finns det en annan metod för vinhandel som kallas En Primeur. En Primeur är en form av förhandsförsäljning där vinerna handlas på Place du Bordeaux innan den slutliga produkten är färdigställd och buteljerad. Slottet säljer helt enkelt rättigheterna till de ofärdiga vinerna till ett urval av negocianter, som sedan erbjuder dem till försäljning på Place du Bordeaux, där importörer/distributörer från hela världen bjuder och köper de olika vinerna. Importören/distributören säljer sedan till vinhandlare eller slutkonsumenter. På detta sätt sprids vinerna till en bred publik. Där priset lätt kan stiga är om en av dessa länkar längs vägen inte säljer vinet utan lägger det på lager. I lagret kan vinet öka i värde tills det passar marknaden. Om du till exempel vill ha en låda Petrus, ett av Bordeaux mest ikoniska viner, kan du välja att antingen köpa det en primeur eller köpa det på den öppna marknaden, till marknadspris.
Champagne: Köp, drick och glöm bort
Till skillnad från de andra scenarierna i den här artikeln påverkas inte champagnehandeln av samma typ av restriktioner som resten av vinvärlden. När det gäller champagne finns det i allmänhet gott om pengar. Som exempel kan Moët & Chandons prestigefyllda cuvée Dom Pérignon lyftas fram. Även om ingen annan än Moët & Chandon kan säga exakt hur mycket Dom Pérignon som produceras, vet vi att det rör sig om miljoner och en allmänt erkänd skottning ligger på 5-8 miljoner flaskor per år, medan Moët & Chandon som helhet producerar +30 miljoner flaskor. Detta innebär med andra ord att handeln sker mycket friare, samtidigt som konsumenter och återförsäljare lätt får en känsla av att mängden champagne är oändlig.
I förlängningen av ovanstående är det naturligtvis uppenbart att man frågar sig: Hur kan champagne då vara en bra investering? Just detta måste tillskrivas den stora mängd som produceras, vilket resulterar i en enorm löpande konsumtion och en "köp, drick och glöm" mentalitet. Eftersom kvantiteterna tycks vara nästan oändliga finns det nästan ingen sparande tradition, vilket delvis beror på de stora champagneproducenterna som lever på att skicka ut nya årgångar på marknaden till ett pris som alltid bara är lite högre än det föregående. Resultatet av detta är att fullt utvecklad och lagrad champagne är både attraktiv och efterfrågad, med ständiga prisökningar som följd.
Det faktum att ingen annan än producenterna vet hur mycket som produceras innebär att det plötsligt är slutsålt. Detta innebär i grova drag att den aktuella champagnen vid denna tidpunkt endast finns tillgänglig på andrahandsmarknaden, vilket vanligtvis är startpunkten för den del av champagnens livscykel där prisökningarna börjar och vanligtvis ökar mer med tiden.
Napa Valley, Kalifornien: Väntelistor och sändlista
Ett klassiskt exempel på hur de bästa amerikanska vinerna säljs är Screaming Eagle, som nästan definierar begreppet "kultvin" i Kalifornien. Screaming Eagle producerar bara cirka 10 000 flaskor per år av topp vinet med samma namn, vilket är en liten mängd jämfört med efterfrågan. För att få tag på den här typen av vin direkt från producenterna måste du vara med på en sändlista, vilket vanligtvis innebär långa väntelistor.
När vinerna säljs ut från vingården anpassar de sig relativt snabbt till ett verkligt marknadspris. Grunden för att vinerna under de kommande åren kommer att öka i pris kan hittas i det minskande utbudet när fler flaskor konsumeras. Detta kommer att få priset att öka.
Resten av världen
Rest of World är den något föråldrade kategorin hos RareWine Invest, som till exempel omfattar italienska viner, vissa tyska viner och whisky. Samtidigt är denna kategori också undantaget som bekräftar ovanstående "regler" för hur världens bästa viner handlas. I den här kategorin hittar vi en blandning av olika handelsmetoder, som i princip emanerar från de tidigare beskrivna handelsmetoderna. De har dock en sak gemensamt: Det krävs sin sak för att den vanliga människan ska ha tillgång till att köpa de bästa flaskorna, särskilt om både kvantitet och pris är viktiga kriterier.
Fine & Rare Trading på RareWine Invest
När det gäller investeringar i vin handlar det kort sagt om att ha tillgång till de bästa vinerna, i rätt mängd, vid rätt tidpunkt och till bästa möjliga pris - något som är mer eller mindre omöjligt för gemene man.
Men hur kan det komma sig att du med RareWine Invest när som helst kan investera i så många typer av vin som, grovt sagt, ingen annan kan få tag på? Det kan du göra helt enkelt för att du på RareWine Invest kan köpa viner genom systerbolaget RareWine. Sedan 2005 har RareWine handlat professionellt med världens bästa och mest exklusiva viner. Under årens lopp har RareWine byggt upp ett unikt, internationellt handelsnätverk som gör det möjligt att både köpa och sälja fina och sällsynta viner till marknadspris.
Om du har tillgång till direkta tilldelningar av några av världens mest exklusiva viner är det vanligtvis alltid billigare att köpa vinerna där, men om du inte är en av de få som har denna tillgång, om du vill ha mer än några få flaskor eller om du bara vill ha tillgång till ett brett utbud av världens mest sällsynta och exklusiva viner, är RareWine Invest lösningen för dig.
Om du har några frågor eller vill höra mer om dina möjligheter att investera i vin får du gärna höra av dig via formuläret nedan.
Om du redan har vin som du vill ha professionellt lagrat kan du läsa mer om dina alternativ för lagring både med och utan tull, moms och skatt hos Nordic Freeport, det enda offentliga tullager för vin & spritdrycker i EU i Danmark här.