Artiklar - RareWine Academy
Klimatförändring, global uppvärmning och vinproduktion
Klimatförändringarna påverkar de viner vi känner till i dag i en sådan utsträckning att hela vinvärlden kan se helt annorlunda ut om 20 år. Vinproducenterna är utmanade.
De viner vi känner till idag odlas i områden med ett relativt stabilt klimat, där druvorna och metoderna är anpassade till detta. Om den globala uppvärmningen fortsätter och vi ser stigande temperaturer i samma utsträckning som nu, kommer det att påverka vilka druvor som kan odlas var. De viner som odlas under nuvarande förhållanden kommer förmodligen att vara mer eftertraktade än de är idag. Nedan kan du få en bättre uppfattning om vad klimatförändringarna innebär för det vin du har i glaset.
Hur klimatförändringarna påverkar vinet
Klimatförändringarna är obestridliga och inte minst den globala uppvärmningen. Den har säkerligen en stor inverkan på vinproduktionen i de klassiska områdena. Det kan handla om allt från förändrade regnmönster till hagel och frost senare på säsongen.
Under de senaste åren har man till exempel sett hagelstormar förstöra druvor och vinstockar i Bourgogne, Piemonte samt Bordeaux. Mycket tyder på att vädret också kommer att bli mer extremt i framtiden och det är den typen av utmaningar som vinodlare står inför dessa år.
Vad vinstockar behöver för att producera druvor:
- Mycket sol och värme ger druvorna socker som omvandlas till alkohol.
- En lång växtsäsong ger en optimal uppbyggnad av smakkomplexitet i druvorna.
- Rätt mängd sol under lång tid ger rätt balans mellan socker och syra i druvorna.
- Rätt mängd vatten gör att vinrankan växer utan att drunkna.
- Kallare temperatur än normalt leder till viner med högre syrehalt, lägre sockerhalt och omogna aromer.
- Varmare temperaturer än normalt leder till viner med lägre syrehalt, högre sockerhalt och övermogna aromer av kokta frukter.
Med detta i åtanke är det uppenbart att klimatförändringarna ställer vinproducenterna inför många utmaningar. De stigande temperaturerna i de flesta europeiska vinregioner har tvingat producenterna att överväga allt från druvsorter till beskärning.
Druvsorter, kloner och grundstammar
Det är viktigt att titta närmare på vinstocken för att bättre förstå de val och möjligheter som vinmakaren står inför. Vinrankan tillhör släktet Vitis, som har flera olika arter. Den art som vi känner bäst till är Vitis Vinifera. I denna art hittar vi alla de druvsorter vi känner till från vinproduktionen, allt från Riesling till Syrah. De olika druvsorterna är beroende av olika mängder värme, ljus, vatten och näringsämnen från jorden. De kommer naturligtvis att planteras i olika klimat och med olika resultat som följd.
I samband med begreppet druvsorter kommer vinproducenterna också att fokusera på att dela upp vinet i kloner. En klon är en utveckling av en druvsort, så den blir ännu starkare. En klon kan utvecklas naturligt på fältet som en mutation av sorten, eller så kan den odlas.
Vad vinmakaren måste tänka på är att en klon kan ge kvantitet och en annan klon av samma sort kan ge mer svarta fruktaromer. Ofta väljer vinmakaren klon, eller kloner, beroende på vilken typ av vin han vill producera i den terroir han har tillgång till. Vissa kloner är mer motståndskraftiga mot varmare temperaturer än andra. Inom en druvsort som Pinot Noir finns det kloner som klarar värmen i Kalifornien och sådana som kan mogna i svalare klimat som Tyskland.
När druvsorten och klonen är valda måste vinmakaren också välja vinstockens grundstam. På 1860-talet kom vinskadegöraren Phylloxera till Frankrike. Det är en insekt som angriper rötterna på Vitis Vinifera-plantor. När vinproducenterna insåg att skadegöraren kom från USA kunde man hitta rötter som var resistenta mot insekten. I USA arbetar man med andra arter, bland annat bordsdruvor, som inte tillhör släktet Vitis Vinifera.
De två mest kända är Vitis Labrusca och Vitis Riparia. Dessa varianter har visat sig vara motståndskraftiga mot vinpest, vilket är anledningen till att man valde att ympa de gamla sorterna på amerikanska grundstammar. Det är faktiskt anledningen till att de europeiska vingårdarna lever än i dag. Sedan dess har vinskadegöraren Phylloxera spridit sig till större delen av världen, så det är normalt att använda amerikanska rotstockar och traditionella Vitis Vinifera-sorter på toppen.
Vilka möjligheter har vinproducenten att bekämpa klimatförändringarna?
I en klimatkontext blir detta särskilt intressant eftersom vinodlarna har lärt sig att skilja mellan de olika grundstammarna och deras anpassningsförmåga. I dag vet vinodlarna vilka grundstammar som klarar av att hantera mer eller mindre fukt i luft och jord för att leverera tillräckligt många druvor. Vissa sorter är mer motståndskraftiga när det blir varmare och andra mer motståndskraftiga mot växtsjukdomar.
På grund av allt detta måste vinmakarna välja rätt druvsorter, kloner av dessa och rätt grundstammar. Dessa val måste göras av vinodlarna utifrån de förhållanden som råder i deras område i dag och utifrån de klimatförändringar som de förutser för de kommande åren.
Detta är bara några av de hinder som vinodlarna möter dagligen. En annan sak som de kan överväga på kort sikt är kontroll av trädkronorna, där de kontrollerar bladen runt druvorna. Mycket sol är bra när det behövs, men för mycket sol kan också vara dåligt.
Solbränna och vilda bränder
Under de senaste åren har Bourgogne under odlingssäsongen sett stigande temperaturer och en ökning av antalet soltimmar. Vid ett besök hos kultproducenten Christophe Roumier berättade Christophe att 1998 var det första året då de upplevde solbränna på druvorna. Från och med i år var de tvungna att överväga hur mycket bladverk de måste behålla för att skugga. Tidigare hade man tagit bort alla blad för att druvorna skulle få så mycket sol som möjligt. I dag beskärs bladen så att de täcker druvorna för att undvika att de får för mycket sol.
Ingen kan förutsäga framtiden, men ett troligt scenario är att många druvsorter kommer att flytta sig en bra bit längre bort från ekvatorn än vad vi har vant oss vid om temperaturen fortsätter att stiga.
Det blir också intressant att se hur Kalifornien kommer att se ut när det gäller vinproduktion. Dessa år kämpar de mot vilda bränder nästan varje år vilket förstör både vingårdar och bostäder.
Hur vininvesterare påverkas av klimatförändringen
En vininvesterare som har en portfölj med champagne, bourgogne samt några bra flaskor från Piemonte och Napa Valley är väl rustad för en framtida marknad. Dessa viner har historiskt sett bidragit till att sätta standarden och om klimatförändringarna fortsätter som nu kommer dessa viner inte att produceras under samma förhållanden under de kommande åren.
Detta kan få en enorm inverkan på vininvesteringar. De viner som du känner till och uppskattar i dag kan vara borta i morgon. Utifrån detta kan vi anta att de klassiska vinerna från de bästa områdena kommer att fortsätta att öka i värde under de kommande årtiondena.