Artiklar - RareWine Academy
Madame Lalou Bize-Leroy - den mäktigaste kvinnan i vinvärlden
Madame Lalou Bize-Leroy är en sann legendar när det gäller produktionen av legendariska viner från Bourgogne. Läs detta porträtt av "Bourgogne-drottningen"...
"Det finns ingen vintillverkning och ingen vinmakare i Bourgogne! Vi är väktare. Vi tittar, vi observerar, vi fattar vissa beslut men det är druvorna som kommer först - de vägleder oss. Vårt jobb är att titta, observera och försöka förstå."
Madame Lalou Bize-Leroy i en intervju 2017 med Forbes.
Madame Lalou Bize-Leroy - "Bourgogne-drottningen"
Madame Lalou Bize-Leroy har i åratal varit allmänt känd som "Bourgogne-drottningen" och en av de mäktigaste kvinnorna inom vinbranschen. I dag står hon bakom det dyraste röda vinet som säljs i världen, samt vita viner som ger glädjetårar även till de största vinälskare, om man har turen att ens komma i närheten av hennes nästan legendariska viner. Vid nästan 89 års ålder (född den 3 mars 1932) är Madame Lalou Bize-Leroy verkligen en levande legendar och hon är fortfarande aktiv både i vingårdarna och på egendomen.
Få personer har påverkat Bourgogne-vinets uppkomst så mycket som Henry Jayer, Anne-Claude Leflaive och sedan Madame Lalou Bize-Leroy. Och om den store Henry Jayer ofta kallas "kung av Bourgogne" måste Madame Leroy vara den rättmätiga arvtagaren till tronen som "drottning av Bourgogne".
Madame Lalou Bize-Leroy är en kompromisslös affärskvinna
Om vi tittar på den nuvarande situationen för ett ögonblick, så är 88-åriga Madame Leroy ansvarig för inte mindre än tre företag: ett förhandlingsföretag som heter Maison Leroy, Domaine d'Auvenay och Domaine Leroy. Det sistnämnda är namnet bakom världens dyraste vin, som produceras på den nästan mytomspunna grand cru-vingården Musigny. Detta vin handlas för cirka 40 000 euro i årgången 2015.
Maison Leroy negociantverksamhet är en klassisk handelsverksamhet, som man förknippar den med Bourgogne. Här driver Madame Lalou Bize-Leroy negociantverksamheten med alla sina värderingar i åtanke, och därför köps endast de bästa druvorna in. De flesta av vinerna tillverkas av druvor från skiften där Bize-Leroy och hennes folk själva sköter vinrankorna under hela säsongen. Detta garanterar råvaror av högsta kvalitet.
Domaine Leroy grundades 1988, då Madame Leroy hade problem med att köpa tillräckligt med druvor till sin negociantverksamhet. Hon förvärvade Domaine George Noellat och fick därmed de första vingårdarna i portföljen, som sedan dess har utökats genom ytterligare förvärv. I dag äger Domaine Leroy cirka 23 hektar vingårdar på några av de mest attraktiva adresserna i Bourgogne.
Domaine d'Auvenay är det lantställe där Lalou Bize-Leroy själv bor. Egendomen ligger i bergen bakom Saint-Romains gyllene sluttning. Hon bor här tillsammans med sin man och tillsammans driver de detta mikro-domaine enligt biodynamiska principer. Totalt har domänen drygt 4 hektar, vilket gör det till en nästan mikroskopisk produktion.
Alla tre företagen drivs enligt biodynamiska principer. Rätt preparat används och vinet tillverkas endast när stjärnorna och månen står i rätt läge. Alla viner är att betrakta som riktmärken i Bourgogne och de produceras endast i ytterst små kvantiteter.
Döpt i mytiskt rödvin - historien om Madame Bize-Leroy
Marcelle "Lalou" Bize-Leroy föddes in i en riktig vinfamilj 1932. Familjeföretaget Maison Leroy grundades av hennes farfars farfar redan 1868. Lalous egen far, Henri Leroy, bestämde sig redan från födseln för att "döpa" sin dotter med de dyrbara dropparna av familjens eget vin från den legendariska vingården Musigny. Han droppade alltså årgång 1929 Musigny på hennes läppar och det stod alltså klart redan från tidig ålder att vinet skulle få en mycket speciell plats i Lalous liv. Redan vid 23 års ålder var Lalou involverad i den dagliga verksamheten i familjens vingård.
Och vi kan nästan säga att äventyret avslutades på det vackraste sättet när Lalou 2018, efter mer än 20 år på tronen, detroniserade DRC - Romanée-Conti som världens dyraste vin - och det var just hennes Musigny-vin som gjorde det.
Madame Leroy ansvarar för Domaine De La Romanée-Conti
Som om det inte vore nog, stärks historien om Madame Leroys betydelse för Bourgogne bara när man granskar hennes CV mer i detalj. Förutom Maison Leroy ägde familjen också 50 % av Domaine de la Romanée-Conti (DRC), som redan vid den tiden ansågs vara en av de främsta producenterna i Bourgogne.
DRC blev Lalous andra hem, där hon gjorde sin lärlingstid och coachades av sin far Henri. Det var därför naturligt att hon 1973 befordrades till co-manager tillsammans med den välkände Aubert de Villaine, som fortfarande driver DRC i dag. Under de följande åren lyfte de två tillsammans DRC till den absoluta superligan bland producenterna och än idag är DRC i en klass för sig. Tillsammans införde de ekologiska odlingsmetoder samt ännu mer precision i vingården och källaren. År 1992 slutade Lalou arbeta för DRC och Aubert de Villaine har drivit egendomen sedan dess. Madame Leroy äger än i dag 25 % av DRC men deltar inte i den dagliga verksamheten.
Maison Leroy
1955 gick Lalou Bize-Leroy in i familjeföretaget, som hon blev ordförande för 1971. Det var ingen lätt tid för en principfast kvinna på chefsnivå, men Lalou gjorde och gör fortfarande saker och ting på sitt eget bestämda sätt. Så hon bestämde sig bestämt för att endast köpa de absolut bästa druvorna och undvek de populära Pinot Noir-klonerna som gav hög avkastning men låg kvalitet.
Det kompromisslösa urvalet av druvor resulterade i årgångar med få flaskor till salu, men hennes naturliga talang och engagemang för kvalitet visade sig med tiden bära frukt. I dag står Maison Leroy för några av de finaste negociantvinerna från Bourgogne och även viner som är i utmärkt balans och med stor utvecklingspotential.
Domaine Leroy
1988 förvärvade Bize-Leroy sina första vingårdar och grundade Domaine Leroy. Här införde Lalou biodynamisk odling, helt enligt Rudolf Steiners principer - och var därmed en av de allra första toppproducenterna i Bourgogne som tog sådana drastiska steg.
I början skakade folk på huvudet, inte minst 1993. Det var hög luftfuktighet på Cote d'Or, vilket gjorde att mjöldagg spred sig snabbt i vingårdarna. De konventionella vinodlarna sprutade, Madame Bize-Leroys biodynamiska principer förbjöd henne att bespruta och hon förlorade en stor del av skörden. När hennes mikroskopiska mängd vin från 1993 slutligen kom ut på marknaden var kvaliteten exakt den överlägsna nivå som hon ville ha. Med sin cynism och principfasthet har hon inte alltid fått vänner i grannskapet, men hennes viner får beröm från världens alla hörn.
Idag äger Madame Bize-Leroy cirka 23 hektar vingårdar där druvorna till Domaine Leroy skördas. Bland dem finns några av de mest framstående vingårdarna som Le Chambertin, Musigny, Richebourg och några andra grand cru-vingårdar. Det vackra sortimentet omfattar också ett stort antal av de överlägsna premier cru-vingårdarna i Bourgogne.
Domaine d’Auvenay
Domaine d'Auvenay är Madame Lalou Bize-Leroys senaste projekt. Det är här där Lalou bor med sin man och gör sina minsta produktioner. Egendomen ligger i Saint-Romain och har fyra hektar vingårdar som buteljeras under detta namn. Dessa mikroproduktioner är också bland de mest eftertraktade i vinvärlden på grund av deras höga kvalitet och små produktioner. Produktionerna måste räknas på enstaka fat. Trots detta är det några av de bästa vingårdarna i Bourgogne, på vilka Lalou har förvärvat skiften. Chevalier-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet och Bâtard-Montrachet som de tre vackraste vitvinsvingårdarna och sedan finns de två enastående grand cru-vingårdarna Bonnes Mares och Mazis-Chambertin, från vilka det produceras rött vin. Det är svårt att tänka sig bättre råmaterial, och när de tolkas med Lalous vanliga öga för perfektion är det också viner av högstaklass.
Framtida referenspunkter och investeringstillgångar
Den kära madame Leroy är snart 89 år gammal, men det finns inga tecken på att hon tänker vila på sina lagrar. Allt är klart och hennes egendomar är välplacerade i de bästa områdena i Bourgogne. De har odlats enligt biodynamiska principer i flera decennier, vilket har skapat ett rikt djurliv i vingårdarna. På så sätt uppnår vingårdarna en god balans, vilket bidrar till att stärka vingårdens eget immunförsvar. Som ett resultat av detta är vingårdarna inte längre så mottagliga för mjöldagg som de var när de nämndes 1993. Den naturliga balansen i vingården skyddar mot många av de klassiska vinsjukdomarna som vi känner till.
Under de senaste åren har framför allt viner från Domaine Leroy också varit bland de viner som har upplevt de största prisökningarna och visat störst motståndskraft mot externa kriser som Corona. Det spekuleras redan om att det kommer en dag då Madame Leroy kommer att dra sig tillbaka från arbetet för att njuta av livet och vid den tidpunkten kommer man att skilja mellan före och efter "Madame Leroy". De viner som hon själv producerade kommer att stiga oproportionerligt mycket mer i pris än de viner som kommer efter. Här finns alltså en möjlighet att göra en riktigt bra investering innan det är för sent - om man har turen att komma i närheten av Lalous legendariska viner.
Madame Leroy på toppen av Power 100-listan
Varje år i januari publicerar den engelska vinbörsen Liv-Ex en lista över de 100 mäktigaste varumärkena i vinvärlden och årets lista har just avslöjats. Liv-ex Power 100-lista för 2020 toppas av ingen mindre än Domaine Leroy, vilket är ännu ett bevis på att Madame Leroy är den överlägset mäktigaste kvinnan i vinvärlden. År 2019 återfanns Domaine Leroy på tredje plats och dessutom är det nu tredje året i rad som Domaine Leroy återfinns i topp 5 på Liv-ex Power 100-listan.
Bland de kriterier som listan baseras på finns prisutveckling från år till år, handelsvärde, handelsaktivitet, antal viner, antal årgångar och genomsnittspris för alla viner från producenten i fråga.