Artiklar - RareWine Academy
Porträtt av det legendariska Domaine de la Romanée-Conti
Romanée-Conti har en nästan magisk klang hos vinälskare över hela världen och ger gåshud även till de tuffaste vinkritikerna. Lär dig allt om den legendariska DRC...
"Det renaste, mest aristokratiska och mest intensiva exemplet på Pinot Noir som du kan tänka dig. Inte bara nektar, utan en måttstock för att bedöma alla andra Bourgogner."
Citat: Clive Coates (vinkritiker) om Romanée-Conti
Romanée-Conti är inte bara namnet på världens mest kända vingård utan också namnet på den kanske bästa vinproducenten genom tiderna.
I byn Vosne-Romanée, i hjärtat av Bourgogne, ligger det legendariska Domaine de la Romanée-Conti som är uppkallat efter själva vingården. Domaine de la Romanée-Conti, ofta kallad DRC, har en lång och anmärkningsvärd historia som har lett till att vinerna från DRC är allmänt erkända som några av de mest intressanta i världen - både ur ett dryckesperspektiv, men också ur ett investeringsperspektiv.
Romanée-Conti Från vingård till domän
Legenden om vingården Romanée-Conti går långt tillbaka i tiden och nämns för första gången år 1232 då vingården ägdes av klostret Saint-Vivant. Munkarna var de största markägarna under den perioden i Vosne-Romanée och ägde det mesta av det som vi idag känner till som Grand Cru-vingårdar. Redan då, när vingården fortfarande kallades "Cru de Clos", ansågs den vara en av de allra bästa parcellerna. Vinerna härifrån handlades till mer än sex gånger högre pris än vinerna från Clos de Vougeot, den största Grand Cru-vingården i området.
Fyra århundraden senare övertogs vingården av den belgiske adelsmannen Philippe de Croonembourg genom ett äktenskap och bytte namn till "La Romanée". Romanée-Conti har ingen direkt koppling till den vingård som vi idag känner till som La Romanée. Den är numera en granne till vingården Romanée-Conti, men har en helt annan jordmån och därmed en annan karaktär.
År 1760 bytte vingården ägare igen, då den köptes av prinsen av Conti, Louis François I de Bourbon, som lade till "Conti" till namnet och från och med nu kallas Romanée-Conti för den vingård vi känner till i dag. Vid den tidpunkten handlades vingården till tio gånger högre pris än en annan av de mest prestigefyllda vingårdarna i området, Clos de Beze, som också hade bytt ägare tio år tidigare.
Före, under och efter den franska revolutionen bytte man ägare tills Jacques-Marie Duvault-Blochet köpte vingården 1869. Han utökade domänen till det vi känner till idag och lade till skiften på grand cru-vingårdarna Échezeaux, Grands Échezeaux och Richebourg till de redan kända, Romanée-Conti och La Tâche. Sedan dess har DRC varit den egendomen i Bourgogne med det mest imponerande sortimentet.
Därefter förvärvades även skiften på framstående adresser som Romanée Saint-Vivant, Corton, Montrachet, Batard-Montrachet och från och med 2019 års årgång tecknades ett hyresavtal för Corton-Charlemagne. Alla vingårdar är klassificerade som Grand Cru, vilket innebär att alla viner ligger på den högsta klassificeringsnivån i Bourgogne. DRC äger även ett litet markområde i Haut Cotes-de-Nuits, men som DRC:s nuvarande chef Aubert de Villaine säger; "Detta terroir är inte alls tillräckligt bra för att ingå under DRC-namnet".
Förvaltning och ägande av Domaine De La Romanée-Conti
Domaine de la Romanée-Conti har varit i samma familjs ägo sedan 1869 och kommer att fortsätta att vara det i många år framöver. Rykten om försäljning till globala syndikat har annars cirkulerat på Vosne-Romanées smala gator, men familjen har nu etablerat ett företag som borde kunna stå emot uppköpsförsök. Till skillnad från vad vi sett med Clos de Lambrays och Clos de Tart, som båda togs över av stora franska företag. Det har alltid varit så att de två sidorna av familjen haft varsin chef i den dagliga driften av verksamheten, och så är det fortfarande. Det ger en bra och sund balans.
I dag drivs Domaine av Aubert de Villaine, som har varit medansvarig sedan början av 1970-talet - 1973-1992 tillsammans med den prestigefyllda Madame Lalou Bize-Leroy. Särskilt denna period var avgörande för egendomen då man övergick till ekologisk vinodling och fick ännu mer kontroll över processerna i vingården. Tyvärr avslutades samarbetet 1992 efter interna meningsskiljaktigheter, men Madame Leroy äger fortfarande 25 % av DRC. I dag är Lalou Bize-leroys dotter Perrine Fenal den andra delägaren.
Familjen de Villaine har ägt Domaine de la Romanée-Conti sedan 1869 då Jacques-Marie Duvault köpte området. Sedan dess har egendomen gått i arv och familjen de Villaine, representerad av Aubert, äger nu hälften av verksamheten. Den andra halvan handlades 1942 när Jacques Chambron sålde sina aktier till Henri Leroy - far till Madame Leroy.
Aubert de Villaine är en mycket detaljorienterad man och ser till att allt på DRC, som han föredrar att kalla Domaine de la Romanée-Conti, är som det ska vara. "Genvägar ger inte vingårdarna den rättvisa de förtjänar", har han en gång sagt.
I vinkällaren är det dessutom samma familj som låter hantverket gå i arv. Bernard Noblet har varit källarmästare i hela sitt liv och hans son är redo att ta över bakom kulisserna. Denna kontinuitet i källaren är viktig eftersom de inte vill ändra stilen på egendomarnas viner.
Sedan detta porträtt skrevs har det skett förändringar på Domaine de la Romanée-Conti. Läs mer om det senaste i artikeln: Stora förändringar på Domaine De La Romanée-Conti gör framtiden intressant
Hur Romanée-Conti produceras
De berömda vingårdarna sköts enligt högsta standard och har dessutom certifierats som ekologiska i många år. På senare år har man också införlivat principer från biodynamiskt tänkande. Detta innebär inte att Aubert de Villaine stöder alla Rudolf Steiners tankar, men för att det stärker vingårdarna och ger dem en bättre naturlig miljö där de kan frodas.
Det är utan tvekan vingårdarna som ger "guldet" för produktionen. I källaren behöver man göra så lite som möjligt. I vingårdarna används konceptet "massal-selektion" av de gamla klonerna från Romanée-Conti-vingården från före 1945, den sista skörden innan vinstockarna byttes ut. Dessa kloner har sin egen karaktär och ger extremt lite avkastning. Resultatet är att man i de flesta av egendomarnas vingårdar skördar ungefär hälften av vad som är tillåtet, men man får viner med en perfekt balans. Dessa kloner håller fortfarande på att förfinas. Som alltid när det gäller vingårdsarbete är det en långsiktig process som sträcker sig över flera generationer. Detta är faktiskt en av de stora styrkorna med en familjeägd egendom, eftersom man har bättre kontroll över processen.
I källaren följs traditionella metoder för att uppfylla kraven fullt ut. Man experimenterar dock med nya temperaturer, olika jäsningar för faten, procentandelar av stammar i musten under jäsningen och mycket mer. Aubert de Villaine förespråkar att låta musten arbeta så naturligt som möjligt, eftersom detta ger det bästa uttrycket för den terroir som vinet växer på.
Alla druvor skördas för hand av samma team år efter år. När de anländer till vingården sorteras druvorna igen för att endast friska druvor ska komma till källaren. Det sker ingen kalljäsning, så musten ligger naturligt tills den egentliga jäsningen börjar efter några dagar. Varje år jäser vinet i stora gamla träfat innan det efter drygt 20 dagar överförs till helt nya fat. Dessa tillverkas av Francois Frere, den lokala tunnbindaren i Saint-Romain. Här har DRC valt ut sitt eget trä som torkar i 3-4 år innan 228-litersfaten byggs. Vinet ligger på faten i drygt två år innan det buteljeras.
Den magi som gör att DRC skiljer sig från alla andra
I Bourgogne talar man alltid om vad som gör skillnaden. Vad är det som gör att en vinmakare är bättre än sin granne? På Domaine de la Romanée-Conti spelar många aspekter en roll, men en är särskilt viktig: Valet av rätt kloner av Pinot Noir för att producera viner med optimal smak och profil.
1945 gjordes det sista vinet av oympade vinstockar från Romanée-Conti-vingården. Det året skördade DRC endast 2,5 hektar, till skillnad från i dag, där skörden är cirka 20 hektar vilket fortfarande är långt under de tillåtna 35 hektar. Familjen valde noggrant ut de bästa klonerna från vingården och odlade dem sedan. På så sätt har DRC nu sina egna kloner av de vinstockar som växte på Romanée-Conti fram till 1945, innan de ersattes. Det är för övrigt samma kloner som återkommer i alla DRC:s vingårdar och detta är kanske en av anledningarna till att vinerna har ett eget liv och ofta är i en klass för sig när det gäller kvalitet.
Grand Cru-vingårdar i Vosne-Romanée
Förutom de viktigaste personligheterna och de unika klonerna finns det naturligtvis en viktig faktor, nämligen själva vingårdarna. Gården ligger i Vosne-Romanée, där de sex viktigaste vingårdarna finns. De två bästa grand cru-vingårdarna ägs som monopol av DRC (La Tâche och Romanée-Conti), vilket innebär att ingen annan producerar vin på dessa vingårdar.
De andra vinerna finns på olika vingårdar, men det som förmodligen är mest imponerande är hur stor andel DRC äger i de andra vingårdarna. De flesta producenter äger ofta bara små skiften på en viss grand cru-vingård, men DRC är den största ägaren på de fyra viktigaste vingårdarna.
Romanée-Conti
Utan tvekan den mest berömda och mytomspunna vingården av alla. 1,8 hektar som ägs som en så kallad "monopole" av DRC. Alla vinstockar nyplanterades 1947 och i genomsnitt produceras cirka 5 400 flaskor per år. 558 000 dollar var det pris som 2018 betalades för den dyraste flaskan vin någonsin. Det var en Romanée-Conti 1945, bara en av 600 producerade flaskor.
La Tâche
6,06 hektar som också ägs som monopol av DRC. Vinrankorna är i genomsnitt nästan 60 år gamla. Den årliga produktionen är drygt 20 000 flaskor. Vingården anses av vinkännare vara den mest eleganta och ligger bara en bråkdel efter Romanée-Conti när det gäller kvalitet.
Richebourg
3,51 hektar med vinstockar som i genomsnitt är mer än 50 år gamla. DRC producerar i genomsnitt 12 000 flaskor per år. Richebourg är en annan av de nästan mytomspunna Grand Cru-lägena i Bourgogne och som DRC självt säger: "Vi lånar gärna Richebourg den silkeslena karaktären hos grannen Romanée-Conti och fastheten hos La Tâche". Det blir inte vackrare än så här när man ska sätta ord på vinerna från Richebourg.
Romanée Saint-Vivant
5,28 hektar med vinstockar med stor åldersvariation. En del har nyligen planterats om för att bli av med gamla kloner som inte gav önskat uttryck. De yngre vinstockarna buteljeras och säljs som Vosne-Romanée 1er cru. Totalt producerar vingården cirka 18 000 flaskor per år. Stilen är elegant och ytterst smickrande, ett vin som uppskattas över hela världen.
Grands Échezeaux
3,52 hektar med vinstockar som är mer än 60 år gamla. Här produceras 13 800 flaskor per år. Det är jokern i Aubert de Villaines sortiment. Ett vin som är mer grand än Échezeaux för att så att säga, tydligt mer rustikt och drömskt aristokratiskt. Här finns mer muskler och ett vin som vinner på långvarig lagring och visar sitt sanna terroir.
Échezeaux
4,67 hektar med vinstockar som är mer än 40 år gamla. DRC producerar cirka 16 000 flaskor Échezeaux per år, som är lillebror i sortimentet. Échezeaux är vanligtvis den vingård där vinrankorna blommar först och därför börjar skörden normalt i Échezeaux. Själva vinet kan bäst beskrivas som en lättare version av dess Grands Échezeaux, men med fantastisk finess.
Corton
2,3 hektar arrenderas från Domaine Prince Florent de Merode. Den första skörden var 2009 och det produceras cirka 6 500 flaskor per år. Vinet har en fin struktur, men samtidigt den klassiska blommiga stilen som DRC är känd för. Vinerna härifrån blir bara bättre och bättre för varje år.
Montrachet
0,67 hektar med vinstockar som är mer än 70 år gamla och med en produktion på cirka 3 000 flaskor under en normal årgång. Montrachet, legendariska Le Montrachet själv! Historiens mest berömda vingård för vita viner, vars viner sätter standarden för alla andra vita viner.
Corton-Charlemagne
2,9 hektar arrenderade från Bonneau du Martray. Här odlas fem skiften, alla enligt biodynamiska principer, precis som Martray gör med sina skiften. De fem skiftena är fint spridda över vingårdens västra sida och kommer säkert att ge ännu ett mycket eftertraktat vin. Den förväntade produktionen kommer att vara cirka 10 000 flaskor.
Domaine De La Romaneé-Conti står inför en solid framtid
Båda barnen och brorsönerna är redo att bakom kulisserna fortsätta den perfektionism och den mycket speciella aura som omger den 80-årige Aubert de Villaine. Under årens lopp har han skapat sig en position som gör honom till en av de mäktigaste personligheterna inom vinbranschen. Varumärket är vida känt och hänvisas alltid till med lika stor respekt och beundran. Vingårdarna, som redan är bland de bästa i världen, är i bättre skick än någonsin tidigare, processerna i källaren är i ordning - med andra ord står ingenting i vägen för DRC:s dominans i årtionden framöver.
De viner som producerats på Domaine de la Romanée-Conti under de senaste 20-30 åren är kanske de bästa vinerna de någonsin har producerat och några av de dyraste i världen. Att ha en låda eller två av dem på lager skulle vara en investering med låg risk, liknande statsobligationer men med större potentiell avkastning.
Lagringsmöjligheterna för dessa viner är stora och smaken är helt enkelt äventyrlig. Även de mindre kända årgångarna producerar viner av mycket hög standard som med tiden visar vinälskare runt om i världen hur storartat deras terroir är - om man ens kan få tag på dropparna, som är både mytomspunna och enormt dyra.