Artiklar - RareWine Academy
Salon Champagne är så ren som Champagne kan bli
Salon – namnet i sig kan ge alla Champagnekännare gåshud. Mikroproduktion och skyhög kvalitet erbjuder en enorm investeringspotential.
Salon är sannerligen en unik produkt i Champagne. En man, en vision, en druvsort, skördad i en by, gjord på druvor från en årgång.
Eugène-Aimé Salon har skapat ett vin som uteslutande är baserat på Chardonnay med en målsättning att vara kompromisslös när det gäller kvalitet. Alla druvor skördas i den berömda byn Mesnil-sur-Oger, och i produktionen räknas endast årgångschampagnen Salon Cuvée S, som endast släpps i de årgångar som uppfyller de kompromisslösa kvalitetskraven.
Salon är inte bara historien om en man och ett uppdrag. Salon är arketypen på hur man skapar en unik stil och en av de mest intressanta Champagnerna för både nördar, romantiker och investerare. Salon är ett exempel på hur rätt investerare kan ta nördigheten och hypen till helt nya höjder.
Historien om Salon Champagne
1905 var det år då Eugène-Aimé Salon producerade sin första årgång Salon Champagne. Han var först och främst affärsman, men hans kärlek till gastronomi och vin gav honom idén. De första årgångarna som han producerade var endast för hans eget nöje och för hans gäster.
År 1920 grundade Eugène-Aimé Salon huset Salon Champagne och började släppa de första vinerna på marknaden. De första årgångarna var mycket små och serverades endast till hans egna sociala kretsar. När 1920-talet blev festligt i Paris och för de höga samhällsklasserna, som Engène-Aime tillhörde, började försäljningen även på de bästa ställena i Paris. Maxims restaurang var den plats där alla de rätta personerna ville träffa varandra. På de bästa borden kunde Salon Champagne ses som en tydlig signal om att de var med på de senaste trenderna i städernas stad.
Det var en lång och tuff resa för Eugènie-Aimé Salon att etablera Salon Champagne, och det är förmodligen tack vare hans uthållighet som Salon fortfarande finns på marknaden än idag. Hans passion var verkligen kompromisslös och därför släpptes Salon bara ut på marknaden när han ansåg att kvaliteten var tillfredsställande. Fram till hans död 1943 sköttes Salon på just detta sätt.
Mitt under pågående krig var Eugènie-Aimés syster tvungen att ta över driften av Salon Champagne. Det var svåra tider för Frankrike och resten av världen. Systern hade ett begränsat intresse för champagnehuset och överlät den dagliga skötseln till källarmästaren. Det viktigaste försäljningsstället fram till 1950-talet förblev Maxims restaurang i Paris. Under dessa år började exporten till Europa så smått komma igång, men det var inte förrän 1983 som de första lådorna exporterades över Atlanten till USA.
År 1968 såldes Salon Champagne till Dubonet-Cinzano, som har rötter i spritindustrin. På så sätt blev de under ett antal år en del av Pernod-Ricard-koncernen. Det var inte rätt plats att vara på när fokus var så singulärt på hög kvalitet och begränsade mängder av en enda produkt. Sedan 1989, året efter den stora årgången 1988, handlades Salon för sista gången - kanske. Champagnehuset Laurent-Perrier steg fram och förvärvade Salon. Nu var det återigen dags för en kompromisslös kvalitativ inställning till produktionen.
Salon är ett stycke historia: Den första Blanc de Blancs på marknaden
När Eugènie-Aimé Salon började producera Champagne på ren Chardonnay gick han emot en gammal norm i Champagne. En norm som Dom Pierre Pérignon själv startade några århundraden tidigare genom att blanda Pinot Noir i vinet. Stilen med ren Chardonnay är nu känd som Blanc de Blanc; vitt (vin) från vita (druvor) och uppfanns alltså av Eugènie-Aimé Salon.
På den tiden var den allmänna uppfattningen i Champagne att Pinot Noir eller Pinot Meunier borde tillsättas till vinet för att skapa rätt balans.
Läs mer om produktionen av Champagne här: Konsten att tillverka champagne (Endast tillgänglig på engelska)
Druvorna till Salon kommer från berömda Mesnil
Alla druvor till Salon Champagne kommer från byn Mesnil-sur-Oger, som är klassad som Grand Cru för Chardonnay-druvor. Byn ligger i Côte de Blancs och representerar det optimala för Chardonnay som framställs till mousserande vin. I samma by odlas druvorna till många av de allra bästa Champagnerna på marknaden, bland annat den vingård som levererar druvorna till Krugs legendariska Champagne Clos du Mesnil med en enda vingård.
Jardin de Salon både låter bra och är bra. Jardin de Salon är namnet på en liten vingård som alltid har varit ryggraden i Salon Champagne. Vingården är bara en hektar stor och odlar Chardonnay för Salon. Vingården planterades redan 1905 men planterades tyvärr om 2002 på grund av sjukdomar som förstörde de gamla vinstockarna. I dag tillverkas Salon Champagne av druvor som odlas på denna vingård och 19 andra vingårdar i Mesnil-sur-Oger. Ursprungligen levererade 20 små odlare druvor till Salon, men 1971 köpte Krug Champagne den enda vingården Clos du Mesnil, som inte längre levererar druvor till Salon. Familjerna till de återstående 19 odlarna arbetade alla med Eugène-Aimé Salon i början av 1900-talet.
Dagens Salon Champagne
Från början har Laurent-Perrier haft för avsikt att behålla den unika position som Salon har skapat på marknaden. Fram till år 2000 släpptes endast 37 årgångar av Salon Champagne. Med en konstant konsumtion innebär detta att det finns ytterst få mogna flaskor tillgängliga på marknaden för att tillfredsställa den enorma efterfrågan. Detta är särskilt intressant om man betraktar Champagne ur ett spekulativt perspektiv.
Nästa årgång som släpps är 2012, som är den sjätte sedan millennieskiftet. Med en total produktion på 60 000 flaskor under en normal årgång finns det inte många flaskor på marknaden för den internationella och mycket krävande allmänheten.
I dag drivs Salon Champagne tillsammans med systerhuset Delamotte, som får druvor och vin från de outgivna årgångarna. De två husen leds av Didier Depond och källarmästare Michel Fauconnet, som också är källarmästare hos Laurent-Perrier.
Som en notering av intresse kan nämnas att den numera legendariska årgången 2008 stod ut redan från början, med perfekt balans och hög syra. Det är utan tvekan ett vin för framtida generationer. Därför valdes endast magnumflaskor, vilket är optimalt för Champagnes utveckling. Endast 8 000 magnumflaskor buteljerades, så det är säkert den sällsyntaste Salon på senare tid - och den finns bara i magnum, vilket i sig gör den extremt attraktiv som investering.
Produktionsmetoder och brist på källararbete på Salong
Arbetet i källaren spelar ofta en viktig roll i produktionen av Champagne. Det är här som källarmästaren har möjlighet att visa upp alla sina talanger. Detta är en viktig faktor för att skapa många av de stilar som vi känner till idag i andra stora champagnehus. Tänk bara på fatlagringen hos Bollinger eller blandningen av mer än 100 viner hos Krug.
På Salon bryter man återigen mot traditioner på området. Här tillverkas endast ett vin - Cuvée S, medan så lite inflytande som möjligt ges till de råvaror som kommer in från vingården.
Alla druvor skördas för hand och pressas omedelbart. Jäsningen sker i ståltankar, vilket har varit fallet sedan 1970-talet. På så sätt bevaras alla druvornas kvaliteter för det slutliga vinet. Vinet blockeras så att det inte genomgår malolaktisk omvandling, vilket bevarar den naturligt förekommande äppelsyran i vinet. Detta ger mer fyllighet, högre syrahalt och längre lagringspotential. Det innebär också att vinet kan vara mindre lättillgängligt när det är ungt, men utvecklingspotentialen är enorm.
Vinet från Jardin de Salon blandas med de jordlotter som förvärvats från gamla kontrakt i byn. Varje skifte med gamla druvor levererar en stabil hög kvalitet. Endast det bästa blandas och buteljeras till den här årgångens uttryck av Salon Champagne Cuvée S. Därefter ställs flaskorna i källaren för den klassiska andra jäsningen på flaska.
Innan Salon degorgeras lagras den i 8-12 år för att ge den extra komplexitet som följer av att den mognar med sediment i flaskan. Lagringstiden bestäms av källarmästaren efter smak. Ingen årgångsvinstyp tappas med mer än 8 gram per liter, eftersom syftet är att bevara vinets struktur.
Efter degorgeringen stannar Champagnen i källaren i ytterligare några år för att sätta sig innan den släpps ut på marknaden. Inga processer skyndas på, eftersom man bara vill visa upp det bästa. På Salon Champagne bevaras historien noggrant, och prover av de flesta årgångarna förvaras fortfarande i det djupa biblioteket. Detta är viner som har en lång utvecklingspotential och som bara blir bättre med åren.
De bästa årgångarna av Salon
Det finns inte en enda dålig årgång av Salon Champagne. Endast ett vin tillverkas och det släpps endast vid exceptionella årgångar. Med det sagt finns det alltid diamanter som lyser lite klarare än andra diamanter. 2008, 1996, 1988, 1979, 1961 sticker alla ut lite ljusare än de andra sällsynta "diamanter" som släpps med några års mellanrum.
Ännu mer imponerande är det faktum att varje gång en av de gamla årgångarna med mer än 40 år på nacken öppnas, ger den stora smakupplevelser till de få som får chansen. Det är denna imponerande lagringspotential som bidrar till att öka intresset för Salon Champagne bland vininvesterare från hela världen, som också drar nytta av den begränsade produktionen och den enorma efterfrågan. Salon är verkligen unik och har en enorm fanskara över hela världen.
Läs också vår berättelse om hur Champagne utvecklas: Hur länge kan ett vin lagras och när är det redo att drickas?