Marknadsanalyser - Övriga - 16. augusti 2021
Skörden 2021 kommer att bli en katastrof. Eller kommer den att bli det?
Vårfrost och en regnig sommar kommer förmodligen att påverka vinskörden 2021. Få en översikt här...
Det kan vara svårt att förutse framtiden - även när det gäller vin. Det finns dock ofta indikationer som kan användas för att förutsäga utfallet av skörden. Utsikterna för årgång 2021 i Frankrike ser ganska dystra ut om man fokuserar på volymen. Så mycket kan vi säga med relativ säkerhet. Kvaliteten är dock en annan sak.
Du kan redan nu börja betrakta årgång 2021 som ett år då det kommer att råda brist på franska viner - å andra sidan kan knappheten ha en positiv inverkan på priset ur ett investeringsperspektiv.
Det 2000-talets värsta jordbrukskatastrof
Enligt Ritzau är det senaste meddelandet från det franska jordbruksministeriet att vi kan se fram emot 2000-talets värsta jordbrukskatastrof. Totalt sett förväntas vinproduktionen minska med upp till 30 procent jämfört med förra året. Och produktionen under 2020 var inte spektakulär.
På RareWine har vi haft en ständig dialog med europeiska vinproducenter, varav många inte talar positivt om de skördar som Moder Jord har gett dem.
Vädret 2021 var fullt av utmaningar för vinodlarna
De största utmaningarna i år började redan med den relativt torra vintern och en tidig vårstart. Redan i mars och början av april kom solen fram och de första plantorna började gro. Dessa första skott fick några veckor av bra och varmt väder.
Sedan hände det oönskade. Vårfrosten i slutet av april. Nattfrosten förstörde en stor del av de första skotten - särskilt i de svala vinregionerna som Loire, Bourgogne och Champagne.
Efter plantornas första groddar kommer de andra groddarna, som också kan erbjuda druvor av hög kvalitet. Dock sällan i samma mängd som de första groddarna. Efter en period av ovälkomna vårfrostar hoppades vinodlarna nu på en sommar som kunde rädda det som kunde räddas.
Tyvärr stannade olyckorna inte där. Massor av regn, moln och brist på solsken har dominerat sommaren 2021. De kvarvarande druvorna i vingården har kämpat med mögel som härrör från den höga luftfuktigheten. Detta har också bidragit till att minska mängden bra druvor på vinstockarna - även i ett tidigt skede av säsongen.
Översikt från utvalda regioner
På RareWine Invest är vi särskilt intresserade av Champagne, Bourgogne och delvis Bordeaux. Så låt oss belysa hur de har presterat trots enorma utmaningar.
Bordeaux: Floden kom till undsättning
I Bordeaux talade vi med ett antal producenter under årets Primeur-kampanj i april. De flesta av de ledande châteauxen på Medoc-halvön kom med samma budskap: "Så länge vi är tillräckligt nära floden finns det ingen fara".
Detta var fallet för de flesta av slotten här, vilket är anledningen till att de inte påverkades nämnvärt av frosten. I Pomerol och Saint-Emilion var det återigen de bäst belägna slotten som gick fria. De gjorde detta genom att ligga lite högre och på så sätt undvika frosten när den nådde dalbotten.
Bourgogne: Utmaningar från frosten
I Bourgogne fanns det genast större utmaningar. Trots ljus, eldar och värme i vingårdarna attackerades flera vingårdar obarmhärtigt av frost under flera omgångar. I Chablis rapporterades förluster på upp till 80 % på flera ställen i de värst drabbade vingårdarna.
Vi hade ett bra samtal med Christian Moreau från Chablis. Han berättade att de fokuserade särskilt på att skydda sina Grand Cru-vinodlingar. Detta innebär att de med ljus och värme i vingårdarna under morgontimmarna har kunnat minska förlusterna i de bästa vingårdarna.
I Côte d'Or, med de bästa vingårdarna för Grand Cru i både rött och vitt, är historien ungefär densamma. De bästa vingårdarna har varit bäst skyddade - både av naturen och av producenterna. Förlusterna var betydande under frosten och på många ställen upp till 50 procent av de första skotten.
Sommaren har verkligen inte varit snäll mot Bourgogne med kyla, regn och hagelstormar. Ojämn mognad av druvklasarna, större skiften som förstördes av frost - och sist men inte minst - spridning av mjöldagg. Särskilt mögel är svårt att skydda sig mot om man odlar antingen ekologiskt eller biodynamiskt, vilket de flesta topproducenter gör idag.
Vi kan förmodligen återigen se fram emot en betydande minskning av vinvolymen, men nästan säkert en ökning av priserna på de allra bästa vinerna.
Champagne: Reserver kan reglera marknaden
Champagne är unik på många sätt och kämpar för närvarande en modig kamp mot naturens nyckfullhet. Lyckligtvis har Champagnekommittén viss makt att reglera utbud och efterfrågan på den vanligaste champagnen. De flesta hus har reserver som de kan reglera marknaden med. Detta innebär att det är osannolikt att det uppstår en direkt brist trots ett hårt klimat år 2021.
De investeringsvärda champagnerna som Salon, Dom Pérignon och andra prestigecuvéer kommer förmodligen inte att finnas på marknaden 2021, om inte just deras skifte har presterat exceptionellt bra.
Normalt sett kommer inte alla årgångar ut på marknaden. Priserna kommer därför troligen att regleras av den ökande efterfrågan som vi har sett på de bästa champagnerna under de senaste åren.
Generellt sett
Trots dystra besked från Frankrike finns det många andra faktorer än vädret som påverkar investeringsvinen. Det minskade utbudet av de vanligaste vinerna från de bästa områdena kommer naturligtvis att leda till att de bättre vinerna stiger i pris.
Det är mycket mer intressant att se hur marknaden från de tidigare årgångarna kommer att reagera. Här är det troligt att det kommer att ske några rejäla prisökningar på kort sikt - enbart baserat på bristen på vin i just den här 2021-års årgång.
Vi kommer att få se mindre kvantitet, men det betyder inte nödvändigtvis något för kvaliteten på de bästa vinerna i Frankrike. Även om det talas om 2000-talets största jordbrukskatastrof. Världens allra bästa vinmakare kan inte diktera hur vädergudarna beter sig - men om de kan utöva sin magi i källaren kan det finnas hopp för kvaliteten på vinerna från årgång 2021.