Artiklar - RareWine Academy
Vad är den optimala serveringstemperaturen?
Är du fullt medveten om rätt temperatur för att servera olika viner? Eller är du tillräckligt uppmärksam på smaken av vinet, beroende på rätt temperatur?
Temperaturen är avgörande för vinutvecklingen
Det är nog inte många som tvivlar på att temperaturen spelar en stor roll för ett vin - och även i många olika skeden av vinets liv. För de flesta är kanske serveringstemperaturen den viktigaste, men för producenten är vädret och temperaturen under odlingssäsongen minst lika intressant. Även efter produktionen är temperaturen mycket viktig. Detta är ett skede där vinet måste få utvecklas under optimala förhållanden för att bevara sitt ekonomiska och smakliga värde.
Den optimala serveringstemperaturen för vin
Serveringstemperaturen har stor betydelse för hur vinet smakar när det kommer ut ur glaset. Traditionellt tenderar många att dricka vitt vin för kallt och rött vin för varmt.
Ofta kyls vitt vin nästan hela vägen ner till fryspunkten, vilket innebär att en stor del av smaken försvinner. Vitt vin gynnas av att drickas lite varmare än vad man ofta upplever.
När rött vin serveras för varmt blir alkoholen den dominerande faktorn ut ur glaset. Om man kyler ner vinet lite kommer frukten mer till sin rätt och man upplever fler lager i vinet. Generellt sett tål viner med mindre tannin att serveras ännu svalare och framstår därmed som lättare och mer eleganta.
När du ställer vinet på bordet kommer det snabbt att stiga några grader när det hälls upp och står i glaset, särskilt om det är varmt i rummet. Servera det därför lite svalare än planerat. Om du inte har hunnit temperera vinet på rätt sätt kan du lägga det i frysen i drygt 10 minuter.
Föreslagen dricktemperatur - rött vin:
- Pinot Noir andra ljusröda viner med lågt tannin - t.ex. Bourgogne: 14 - 16 grader
- Merlot, Cabernet Sauvignon och liknande viner - t.ex. Bordeaux: 16 - 18 grader
Föreslagen dricktemperatur - Vitt vin:
- Riesling, Sauvignon Blanc och andra aromatiska druvor - t.ex Moselle: 5 - 10 grader
- Chardonnay, Chenin Blanc - t.ex. Bourgogne: 13 - 15 grader
Lagringstemperatur är viktigt för vinet
Förvaring av vin är en helt annan sak när det gäller temperatur. Du måste sträva efter att uppnå samma villkor som i en källare hos vinmakaren. 11 - 13 grader och med cirka 75 % luftfuktighet. Detta är de optimala förhållandena för vinets utveckling. Det viktigaste vid lagring är dock att temperaturen är stabil och inte fluktuerar för mycket under en kort tidsperiod. Om ditt vin är varmare än så kommer vinet att utvecklas snabbare än den optimala kurvan. Om den är svalare, men över fryspunkten, kommer utvecklingen att gå långsammare. Tänk på detta i förhållande till hur länge du vill förvara vinet.
Luftfuktigheten bidrar till det populära talesättet att det inte finns någon "kork i vinet". Vid en luftfuktighet på cirka 70-75 % kommer korken att förbli något fuktig och därmed inte torka ut. Om luftfuktigheten är högre än 75 % finns det en risk att det skadar etiketten på flaskan, vilket inte är lämpligt om det ska se bra ut när det serveras.
Värsta stället att lagra vin:
Ovanför köksskåpen är inte perfekt. Här varierar temperaturen ofta mycket på kort tid. Det kan förstöra även det bästa vinet på några veckor.
Bästa stället att lagra vin:
Om du inte har en perfekt källare eller ett vinkylskåp, så kommer det ofta att vara mitt i huset där temperaturen är mest stabil och där vinet kan vara under de bästa förhållandena: mörkt, stabil temperatur och ingen skakning. Botten av en garderob är ett annat självklart alternativ.