Marknadsanalyser - Italien - 16. december 2022

Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

Italienska viner blir allt populärare. Men hur ser framtiden ut för de bästa italienska vinerna ur ett investeringsperspektiv? Läs analysen...

Hur ser framtiden ut för investeringar i italienskt vin?

De italienska vinerna håller på att ta sig in på den globala scenen för sällsynta och exklusiva viner. En av de grundläggande orsakerna till detta är att kvaliteten på de bästa italienska vinerna i allmänhet har ökat avsevärt under de senaste 20 åren. Samtidigt är dessa viner extremt billiga i jämförelse med sina franska motsvarigheter. Detta är i sig ingen nyhet. Men vinvärlden börjar vakna upp till det, och de ledande italienska producenterna är redo att ta sig an uppgiften att vara det globala vin-varumärket - de har allt som krävs, och så har dem de stora vinerna. 

Ovanstående skapar mycket goda möjligheter för vininvesterare under de kommande åren och det är säkerligen en av anledningarna till att vi tog bort Italien från kategorin "resten av världen" för ungefär två år sedan. Italienska viner är nu i ett skede där siffrorna motiverar ökad uppmärksamhet och detta har fått oss att öka vår rekommenderade exponering mot framför allt italienska viner. 

Men hur ser egentligen framtiden ut för italienskt vin? Det råder osäkerhet och oro på finansmarknaderna, så kanske kan italienskt vin inte bara vara en säker himmel, utan också rätt plats för avkastning om nedgången verkligen slår igenom i den globala ekonomin? Ta reda på det själv nedan, där du får en inblick i försäljningen av lyxvaror i osäkra tider, och inte minst hur det italienska vinet har klarat sig i kristider. 

Läs även vår Analys om champagne: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

Snabb förklaring av Pareto-principen (80/20-regeln) i videon ovan - klicka på videon för att lära dig mer...

Försäljning av lyxvaror i kristider

Med tanke på den geopolitiska och ekonomiska turbulensen på världsmarknaden kan det verka kontraintuitivt att investera i lyxvaror. Om krisen slår till, ekonomin går i stå och folk blir fattigare, kommer väl ingen att köpa (och för vin och spritdrycker, konsumera) lyxvaror och därmed bidra till att driva upp priserna? Men är det verkligen så?

Enligt Milton Pedraza, vd för Luxury Institute (ett företag som specialiserat sig på marknadsanalyser), är lyxvarumärken ofta isolerade från ekonomiska nedgångar1. Pareto-principen, även känd som 80/20-regeln, gäller även här, och Pedraza uppskattar att lyxföretag kommer att känna av ekonomiska nedgångar eftersom 80 % av deras kunder är "nästan välbärgade", eller delvis rika, men att denna grupp står för den minsta delen av försäljningen. Tvärtom beror den största delen av dessa företags intäkter på cirka 20 % av deras kunder - de "mycket rika" och de "ultrarika", två grupper som är mycket krisresistenta. Därför drabbar kriser och ekonomiska nedgångar sällan lyxföretagen lika hårt som andra aktörer. Det krävs till exempel inte mycket sökande i internationella medier för att hitta att lågpriskedjor som Walmart, Gap och Target rapporterar minskad försäljning. LVMH, till exempel, rapporterade däremot en organisk försäljningstillväxt på +21 % under första halvåret 2022 jämfört med föregående år1, medan Hermes International (en annan lyxmastodont) kunde rapportera en tillväxt på 24 % i oktober2, jämfört med 2021, som redan var ett starkt år.

En bra bild av ovanstående ges genom att titta på den organiska tillväxten från år till år för LVMH, som är den överlägset ledande aktören inom lyxkategorin: Även om LVMH inte ligger bakom några italienska vinproducenter ses det ändå som en bra indikator på att de bästa produkterna i deras kategori är efterfrågade, även när den globala ekonomin är under press.   

Källa: Bloomberg, LVMH Annual Reports Källa: Bloomberg, LVMH Annual Reports

De starkaste köparna är motståndskraftiga men inte immuna mot ekonomiska nedgångar, och det är LVMH också. Med det sagt verkar kriserna inte slå hårt. Finanskrisen ledde till en negativ tillväxt på blygsamma 4 %, och LVMH återhämtade sig starkt redan året därpå. Koronakrisen slog dock hårdare mot LVMH-koncernen, delvis på grund av nedläggningar som ensamma minskade koncernens försäljning av vin och spritdrycker med 15 %3. Men vilken återhämtning.

Samtidigt är det relevant att titta på de utmaningar som marknaderna står inför. För ekonomin i västvärlden är inflationen den stora rubriken. I USA drivs den av efterfrågan och sysselsättning som inte är lätt att rubba. I Europa drivs den i huvudsak av energikrisen och ett oroligt grannskap i öster. Den enda frågan är om försäljningen av lyxvaror kommer att drabbas hårt om vi står inför en ekonomisk nedgång. Ovanstående tyder inte direkt på det.

1: https://www.cnbc.com/2022/08/13/ultra-rich-still-shopping-for-luxury-despite-inflation-recession-fears.html

2: https://brandequity.economictimes.indiatimes.com/news/business-of-brands/the-worlds-rich-are-spending-on-luxury-goods-like-its-1999/95054360?redirect=1

3: https://www.lvmh.com/investors/profile/financial-indicators/#groupe

Läppstiftsindex och "prisvärd lyx”

Det verkar inte självklart att kosmetikaproducenterna är upphovsmännen till definitionen av ekonomiska indikatorer. Men Leonard Lauder, styrelseledamot och arvtagare till kosmetikagiganten Estée Lauder, har gjort just det.  

Under recessionen 2001 märkte Leonard Lauder att försäljningen av lyxkosmetika, inklusive läppstift, ökade. Han såg ett samband mellan den sjunkande försäljningen av dyrare lyxprodukter som väskor och stilettskor och den ökande försäljningen av lyxkosmetika - och "läppstiftsindexet" var fött.  

Indexet har sedan dess blivit en respekterad indikator och har visat sig bevisa att konsumenterna tenderar att unna sig lite lyx - även i svåra tider*. Och även om de 20 % av konsumenterna från den tidigare nämnda sektionen inte avviker särskilt mycket från sina konsumtionsmönster, tyder bevisen på att de 80 % är mer benägna att leta efter så kallad "prisvärd lyx". 

Men kan detta sättas i perspektiv för vinvärlden? Troligen. I världen av fina och sällsynta viner kan vi med rätta kalla de stora vinerna från Bourgogne och Bordeaux för lyxprodukter, medan de italienska vinerna - utan att trampa någon på tårna - mycket väl kan kallas "lyx till överkomligt pris" i det här perspektivet. Om de dyraste vinerna blir oåtkomliga kommer vissa köpare att söka efter billigare alternativ.  

*https://www.bbc.com/news/uk-wales-63047913 

Snabb förklaring av Lipstick Index och "Affordable Luxury" i videon ovan - klicka på videon för att lära dig mer...

Italienska viner har klarat sig utmärkt i kristider

I den ekonomiska krisen kan det vara attraktivt att exponera sig för italienskt vin. Under finanskrisen presterade Liv-ex index Italien 100, som i dag är det bredaste sättet att följa italienska resultat i ett historiskt perspektiv, strålande. Medan aktiemarknaden nästan halverades mellan november 2007 och april 2009 och inte återhämtade sig helt förrän våren 2013, steg Italien 100 med 62,9 %, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning under denna period på hela 11,9 %. En avkastning som avsevärt överträffade det breda Liv-ex Fine Wine 1000-indexet och till och med överträffade Champagne 50-indexet. 

1: Baserat MSCI World, NET Return, EUR 

Källa: Liv-ex Källa: Liv-ex

Medan de klassiska regionerna lugnade ner sig, fortsatte det italienska vinet oavbrutet

Det var inte bara under finanskrisen som de italienska vinerna ökade. 2018 var ett rekordår för vininvesterare som, delvis tack vare Bourgogne, levererade sina bästa resultat på åtta år. Men utöver starka resultat är det inte ovanligt att resultatet saktar in och tar en paus - oavsett tillgång. Detta hände också på vinmarknaden: Bourgogne tog med sig 2018 års medvind in i början av 2019 och lugnade sedan ner sig lite, medan Champagne också tog en paus. Det breda Liv-ex Fine Wine 1000-indexet levererade således nolltillväxt under 2019. För italienskt vin i form av Liv-ex Italy 100-indexet var historien dock annorlunda: I en värld präglad av handelskrig mellan USA och EU*, oroligheter i Hongkong (navet för vinhandeln i Sydostasien), Brexit-turbulens och inte minst den globala Covid-låsningen med början under första halvåret 2020, steg Italy 100 med 11,2 % i en stadig och nästan linjär rörelse. Detta, märk väl, i en värld fylld av turbulens av historiska proportioner.  

Orsaken till denna utveckling kan mycket väl hittas i några av de föregående punkterna. Medan de dyra blev ännu dyrare under 2018 kan de goda italienska vinerna bli ett attraktivt alternativ för många, vilket flyttar efterfrågan från de franska vinerna till Italien. När konsekvenserna av Covid-19 slog igenom på allvar i början av 2020, och aktiemarknaden föll med cirka 20 %, kan mekanismen "lyx till överkomligt pris" mycket väl ha slagit igenom hos många vinälskare. 

Källa: Liv-ex Källa: Liv-ex

*Det är viktigt att komma ihåg att handelskriget mellan USA och EU utlöste amerikanska strafftullar på europeiskt vin, med undantag för italienskt vin. Detta är viktigt men anses inte vara den enda drivkraften bakom utvecklingen under perioden. Franskt vin fortsatte till exempel att importeras och konsumeras i USA under denna period, medan försäljningen av amerikanskt vin också blomstrade i USA under denna period. 

RareWine Invests analys

Med allt detta i åtanke är det svårt att inte vara optimistisk när det gäller italienska viner, oavsett om vi hamnar i en global recession eller om inflationsutmaningarna slutar med en mjuklandning. Ur detta perspektiv har italienskt vin historiskt sett visat sig vara krisresistent, men inte bara som en kapitalbevarande tillgång - i själva verket som en givande investering i svåra tider.  

Om man tar på sig de negativa glasögonen är det i allmänhet inte här som priserna tenderar att explodera, vilket vi ser i Bourgogne till exempel. Detta kan dock också ses som en styrka, eftersom priserna har tenderat att utvecklas fint, vilket genererat stabila avkastningar och gett en solid komponent av riskspridning.  

Men det som gör det italienska vinet mest spännande är framtiden. För som sagt i början av analysen: Italienska viner har extremt låga priser om vi jämför dem med sina franska motsvarigheter. Så var det för tio år sedan och så är det fortfarande idag.  

Dessutom upplever vi under dessa år några av de bästa årgångarna i historien från både Piemonte och Toscana exemplifierade av både Barolo och Barbaresco samt Brunello, Chianti och de så kallade Super Tuscans. Kort sagt - det italienska vinet upplever en ny dimension, nya generationer av begåvade vinmakare växer fram, kartläggning av vingårdar och internationell uppmärksamhet som aldrig förr - just nu är det "den gyllene timmen" för det italienska vinet... 

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt