Artiklar - Italien
Biondi-Santi - Epicentrum För Den Ikoniska Brunello di Montalcino
Biondi-Santi är en vingård där hängivenhet, kärlek till sangiovese, marknadsföring och framtida rymdresor på ett underbart sätt är sammanflätade. Läs om skaparen av Brunello d
Italienska Toscana är utan tvekan ett av världens mest prestigefyllda områden för den enorma konsten att göra vin. I Toscana snubblar du över olivlundar och vingårdar, och vackra cypressalléer välkomnar besökare till det unika vinmeckat. Val d'Orcia är en av de vackraste pärlorna i Toscana - så vacker att området år 2004 erkändes som ett av Unescos världsarv. En historisk stad i Dal d'Orcia är Montalcino, som onekligen är en mer än betydande del av Toscanas fantastiska vinberättelse.
Montalcino, med sin omgivande mur från 1500-talet, är på många sätt en symbol för Italiens förflutna. Kyrkor, labyrintiska gator och ett distinkt klocktorn berättar den italienska historien - en historia fylld av vin.
På Montalcinos bergstopp har det producerats vin i hundratals år, och i hjärtat av Montalcino ligger Tenuta Greppo, där Biondi-Santi har sitt säte. Här produceras viner av klonen Sangiovese Grosso BBS 11 från 25 hektar vingårdar. Biondi-Santi har verkligen lyckats sticka ut och har sedan länge bevisat sin plats på världens underbara vinscen. Biondi-Santi - skapare av den ikoniska Brunello di Montalcino.
Idag är det främsta italienska vinet Brunello di Montalcino, tillsammans med Barolo, Bolgheri och Barbaresco. Men på 1850-talet var vinläget i Italien betydligt annorlunda. Läs Biondi-Santis underbara historia här.
Clemente Santi Sätter Sangiovese På Dagordningen
Det är ytterst sällan som ett vin kan spåras tillbaka till en enda man. Detta är dock fallet med Brunello di Montalcino, som skapades av Clemente Santi med experthjälp av hans sonson Ferruccio Biondi.
År 1865 började Clemente experimentera med sangiovese-druvan på sin toskanska egendom Il Greppo. Vid den tiden var Moscato den mest använda druvan i Montalcino. Vin var ingen lyxvara i Italien på 1850-talet - vin var en jordbruksprodukt och betraktades som ett hälsosammare alternativ till vatten. Vin tillverkades i större delen av Italien, och dessa viner gjordes för att drickas under hela året tills nästa skörd var på plats.
Clemente var kemist och han hade stora ambitioner att producera långvariga viner med utvecklingspotential. Därför ägnade han sig åt sangiovese och arbetade med olika kloner av druvan samt olika fat i källaren.
Den första årgången 1865 hade brunaktiga nyanser, så Clemente bestämde sig för att kalla det "Brunello", som en hänvisning till färgen brun (bruno), och på Parisutställningen 1867 uppmärksammades vinet just för sin vackra bruna färg. Clemente Santi satte Sangiovese på agendan, och lyckligtvis tog hans sonson Ferruccio upp den agendan.
Dr. Ferruccio Biondi Santi Från Montalcino - Skaparen Av Brunello
Ferruccio Biondi, liksom sin farfar, var mycket passionerad av sangiovese, och därför fortsatte han att experimentera i vingårdarna. Han arbetade flitigt för att identifiera moderstockar och ympade sedan de bästa klonerna på amerikanska grundstammar. I slutet av denna process planterade han om sin vingård med avkomman från föräldraklonerna och förökade det som senare skulle bli Brunello Biondi-Santi-klonen BBS 11.
Ferruccio fokuserade på att skapa en sangiovese-klon som kunde motstå vinlusen Phylloxera, som tyvärr dominerade och härjade i området. Han lyckades.
Detta resulterade i identifieringen av en överlägsen Sangiovese-klon som var mycket motståndskraftig mot växtsjukdomar. Han lyckades också vara trogen sin farfars vision om att fokusera på hållbarhet snarare än snabb vinst, och beslutet att buteljera ett vin av 100 % sangiovese var både djärvt och utan motstycke. Ferruccio byggde vidare på sin farfars genialitet och kan tillskrivas de två första årgångarna av Biondi-Santi Brunello di Montalcino - 1888 och 1891.
Det var dessutom Ferruccio som förenade de två familjenamnen, och det var han som bestämde att sangiovesevinet skulle kallas Brunello di Montalcino, och ingen Brunello-producent har lyckats göra detsamma. Ferruccios vision var mycket revolutionerande för sin tid, och 1932 erkände det italienska jordbruksministeriet officiellt Ferruccio Biondi Santi som uppfinnaren av Brunello di Montalcino.
Med Tancredi Började Brunellos Framväxt
Clemente och Ferruccio skapade en solid och revolutionerande grund på vilken Tancredi Biondi Santi kunde få en solid bas och fortsätta Brunello-uppdraget. För 1893 fick Ferrucio en son vid namn Tancredi, och han skulle komma att spela en mycket viktig roll för att föra Brunello till en bredare publik.
Tancredi växte upp bland vinrankorna och 1922 tog han över Biondi-Santi från sin far. Tancredi var framför allt en framstående vinmakare och 1927 utvecklade han Biondi-Santis topping-up-teknik (fyllning av det tomma luftutrymmet högst upp i vinflaskan), som han tillämpade på egendomens historiska viner för att säkerställa att de bevarades.
Förutom att Tancredi var en formidabel vinmakare förstod han också vikten av sammanhållning med produkt och marknadsföring. Biondi-Santi patenterade aldrig varumärket Brunello di Montalcino, helt enkelt för att de inte ville hindra andra från att göra Brunello. Detta ledde naturligtvis till att fler och fler människor fick kännedom om Brunello, och därmed Biondi-Santi.
Dessutom ville Italiens president Saragat 1969 ha sex flaskor Brunello di Montalcino från 1955 för att servera till den unga drottning Elizabeth, vilket ledde till massiv publicitet för Biondi-Santi. Tancredi beskrivs därför ofta som den viktigaste orsaken till Biondi-Santis och Brunellos världsomspännande berömmelse.
Franco Upprätthöll De Traditioner Som Hans Förfäder Skapat
"Naturen är kapabel att skapa stora saker, man måste bara veta hur man väntar"
- Franco Biondi Santi
Att ha en farfar som uppfann Brunello och en far som introducerade den på marknaden får en man att känna sig förpliktigad. Tancredis son Franco Biondi Santi blev ansvarig på Biondi-Santi 1970, och hans uppdrag var att bevara traditionerna, skapa viner för framtiden och kämpa för Brunello di Montalcinos äkthet och integritet. Franco var både vördnadsfull och noggrann. Så grundlig att han var medlem av det florentinska vetenskapliga sällskapet Accademia dei Georgofili. Här var hans åsikter djupt respekterade.
Under Francos ledning av Biondi-Santi inträffade flera händelser som ytterligare skärpte fokus på huset. År 1988 serverade han till exempel en flaska 1888 Brunello Biondi-Santi Riserva till Italiens president Francesco Cossiga, vilket naturligtvis väckte uppmärksamhet. Dessutom anordnade Franco 1994 en mycket uppmärksammad pressprovning av Brunello Riserva från 1888 till 1988 för att fira Brunellos 100-årsjubileum.
Traditionellt skulle Francos son Jacopo ta över Biondi-Santi, men av okända skäl blev det oenighet mellan de två, och Jacopo lämnade delvis huset och startade Montepò istället. Jacopos son Tancredi skulle därför fortsätta att leda Biondi-Santi, men även han bestämde sig för att lämna familjeföretaget delvis för att hjälpa sin far. Vid Francos död 2013 fanns det därför ingen helt dedikerad styrman som kunde ta över stafettpinnen.
EPI Group Tar På Ett Snyggt Sätt Upp Familjens Stafettpinne
2017 förvärvade Christopher Descours från det privata investeringsföretaget EPI Group en stor andel i Biondi-Santi - dock med både Jacobi och Tancredi ombord. År 2019 beslutade dock Jacobi att lämna Biondi-Santi för gott, och 2020 följde Tancredi efter. Familjen är alltså inte längre involverad i Biondi-Santi, men det finns ingen försämring av kvaliteten av den anledningen.
EPI har stor erfarenhet av marknadsföring av lyxvarumärken och står faktiskt också bakom starka namn som Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck & Rare Champagne, Sogrape från Portugal och senast Isole e Olena från Chianti Classico, som alla har gynnats mycket av ett kompetent ägande.
EPI-gruppen valde att fortsätta med vinmakarna Federico Radi i källaren och vingården. Med EPI vid rodret är en sak säker: Marknadsföring och distribution kommer att prioriteras, och dessa tyngdpunkter kräver naturligtvis en produkt av högsta kvalitet. Små men viktiga förändringar har införts, vilket gör vinerna något mer tillgängliga i sin ungdom, samtidigt som den traditionella produktionen av Brunello di Montalcino bibehålls. Utifrån de främsta vinkritikernas betyg verkar framtidens nivå bara stiga.
Brunello di Montalcino: Reglerna
Det finns ett antal regler som måste följas innan ett vin kan kallas Brunello. En Brunello tillverkas av sangiovese från Montalcinos 1 200 hektar planterade vinstockar. Enligt reglerna får högst 52 hektoliter per hektar produceras. Dessutom finns det också regler för när en Brunello kan släppas ut på marknaden - det kan vara den 1 januari fem år efter skörden.
Under femårsperioden måste två av dessa tillbringas på träfat, och fyra månader måste tillbringas på flaska innan den släpps ut. En Riserva får inte släppas förrän sex år efter skörden och måste lagras i minst sex månader på flaska.
På Biondi-Santi har förfarandet för framställning av Brunello inte ändrats på över 100 år. Vinodlingarna odlas med stor respekt för naturen, utan användning av kemikalier. Endast en ren Sangiovese-klon används (BBS 11) och vinet lagras fortfarande delvis i samma stora fat som Ferruccio skaffade för över 100 år sedan.
År 1980 upphöjdes Brunello di Montalcino till den högsta klassificeringen i Italien med DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), vilket området på många sätt står i skuld till Biondi-Santi. Vid den här tiden hade antalet producenter ökat från en med Biondi-Santi under perioden 1865-1945 till nu 53 registrerade producenter.
Flera av dessa hade ambitioner att förändra det sätt på vilket Brunello di Montalcino tillverkas, och under årens lopp har små fat, ändrade jäsningsmetoder och nya druvsorter prövats. Även med Federico Rios små förändringar följer Biondi-Santi dock troget den metod som Ferruccio introducerade för 100 år sedan.
De Tre Ädelstenarna Från Biondi-Santi
Idag producerar Biondi-Santi tre röda viner från sin egen klon av sangiovese, kallad BBS 11, som står för Brunello Biondi-Santi Vine 11. År 1970 samarbetade Franco Biondi Santi med professorerna Casini och Bandinelli från institutet för trädgårdsodling vid universitetet i Florens för att göra ett klonurval av Ferruccios gamla Greppo-vinstockar. Efter fem skördar hade man valt ut flera Sangiovese-kloner, men den som officiellt registrerades i EU-registret var BBS 11. Den togs med i den officiella listan över Sangiovese-kloner 1978 och är den första som bär ägarens namn.
Från denna Sangiovese Grosso BBS 11-klon kommer den historiska Riserva Brunello di Montalcino, den klassiska Brunello di Montalcino och en fin Rosso di Montalcino.
Rosso di Montalcino
Biondi Santis Rosso di Montalcino har alltid varit ett speciellt vin för huset. Det skapades med önskan att göra ett rött vin som återspeglar den karakteristiska stil som finns i Biondi-Santis vingårdar. Det var ursprungligen känt som White Label Brunello di Montalcino av Biondi-Santi fram till 1983, då Rosso di Montalcino blev det definitiva namnet.
Rosso produceras från de yngsta vinstockarna i huset, och i dag lagras den kortare tid än Brunello di Montalcino - endast 12 månader på stora fat. Detta för att bevara mer omedelbar frukt i vinet, vilket gör det njutbart även vid ung ålder. Rosso di Montalcino är ett vin på hög nivå, och det konkurrerar förtjänstfullt med andra hus' Brunello di Montalcino i komplexitet och djup.
Flaggskeppet - Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino Annata är Biondi-Santis flaggskepp - det är familjens stolthet på flaska. Detta är vinet som fångar essensen av mer än 150 års hårt och hängivet arbete i en enda flaska. Vinet jäser i cementtankar innan det lagras i tre år på stora gamla slaviska ekfat. Denna Brunello utvecklas vackert med lång lagring på flaska.
Det produceras med samma metod som Riserva - den enda skillnaden är att de handplockade druvorna kommer från vinstockar som är mellan 10 och 25 år gamla. Detta är den ålder vid vilken vinstockarna vanligtvis presterar optimalt när det gäller både kvantitet och kvalitet. De år då Biondi-Santi inte väljer att producera Riserva går druvorna från de gamla vinstockarna även till detta vin.
Biondi-Santi Brunello di Montalcino kommer på marknaden i de flesta årgångar. De årgångar där vädret inte sköter sig släpps vinet inte.
"Det är en fråga om allvar, vilket är en del av vår historia, när årgången går fel gör vi inte Brunello di Montalcino", Jacopo Biondi.
2014 är den senaste gången som huset valde att inte släppa en Brunello di Montalcino - det har tidigare hänt både 2002 och 1989. Normalt går 2/3 av druvorna till husets Brunello, och den sista tredjedelen delas mellan husets Rosso och Riserva. Under de tre årgångar där kvaliteten inte har varit tillräckligt bra för Brunello har Biondi-Santi använt dem i stället till sin Rosso.
Brunello di Montalcino Riserva
Brunello di Montalcino Riserva är det vin som historiskt sett har kännetecknat vingården och som endast har producerats under de 41 bästa årgångarna sedan den historiska årgången 1888. Druvorna kommer från de äldsta vinstockarna på gården, alla över 25 år gamla. Vinet lagras i tre år på stora gamla slaviska ekfat - i tidigare årgångar lagrades vinet i upp till fyra år på dessa gamla fat. Vissa av faten är mer än 100 år gamla, eftersom man på Biondi-Santi anser att vinet inte behöver de smaker som nya träfat kan tillföra.
Biondi-Santis Riserva är en av vinvärldens stora ikoner, vilket är anledningen till att den också firas med stil på huset, de år druvorna har den kvalitet som en Riserva kräver. Biondi-Santi anser att Riserva är en gåva från Moder Jord, och detta är verkligen värt att fira. En Biondi-Santi Riserva har en nästan oändlig livslängd om den förvaras under optimala förhållanden. Familjen njöt till exempel av en flaska 1891 för att fira Franco Biondi Sants 60-års bröllopsdag.
År 1999 utsåg Wine Spector 1995 Brunello di Montalcino Biondi-Santi Riserva till ett av 1900-talets 12 bästa viner. År 2008 rankades 2001 års Riserva bland de tre bästa på Decanters lista över de 50 bästa italienska vinerna, och 2011 fick 1964 års Riserva utmärkelsen Bibenda 2012 av The Italian Association of Sommeliers som det bästa vinet i Italiens historia.
Vinbibliotek La Storica
Djupt i källaren långt från mänskligheten under Tenuta Greppo ligger La Storica, som är Biondi-Santis vinbibliotek. Ett bibliotek där det är osannolikt att ett bibliotekskort accepteras. La Storica är i själva verket Biondi-Santis eget bibliotek, där de förvarar sina reserver och där Riserva från alla årgångar kan hittas. Det är en intim plats där flaskorna är prydligt staplade och uppdelade efter årgång. Förutom bivax, som förseglar korken och minimerar oxidation, är flaskorna helt nakna.
Det är från La Storica som Biondi-Santi hittar flaskorna för att kröna det hela. Flera av de gamla flaskorna har fått en ny kork och fyllts på med samma årgång. En kork kan bara hålla i ungefär 30 år, därefter är risken stor att den faller sönder och därmed förstör vinet. Ett vin återkorkas därför för att hålla det i optimalt skick - och på så sätt uppnå utopisk odödlighet.
Det är sällan som en Riserva släpps ut från en vistelse på La Storica. När det gör det får den annars kala flaskan en etikett med årgångsbeteckningen och den numrerade halsetiketten som kallas "La Lunetta". Dessutom skrivs avresedatumet för hand på etiketten på flaskans baksida. Om en Riserva har fyllts på eller omkorkats följer ett särskilt intyg med flaskan - för att visa att förfarandet har ägt rum.
Framtiden: Biondi-Santi I Rrymden
Även om familjen Biondi Santi inte längre finns i Biondi-Santi, fortsätter den traditionella produktionen av Brunello, även om små justeringar görs. Justeringar som verkar ge resultat och resulterar i viner som får ett fint mottagande av både kritiker och vinromantiker. Idag är Biondi-Santi allmänt erkänt bland de allra bästa vinerna från Italien.
Samtidigt som man ständigt strävar efter att leverera Brunello av hög kvalitet finns det också andra spännande utvecklingar på Biondi-Santi.
Biondi-Santi är en av tre vingårdar som samarbetar med den italienska rymdstyrelsen och Italiens sommelierstiftelse (FIS) i ett projekt för att studera vinets lagringsprocess och vinplantors förmåga att producera grödor i rymden. Detta innebär att ett urval av vinstockar och vinflaskor från de tre deltagande vingårdarna kommer att tillbringa 2-3 år i rymden ombord på den internationella rymdstationen ISS. När de återvänder till jorden kommer de att jämföras med prover som stannat på jorden.
Den italienska rymdorganisationen leder forskning om effekterna av bristande tyngdkraft på grödor, och detta blir första gången som de studerar vin och druvor. Tidigare liknande experiment med gravitation har visat att sticklingar är mer motståndskraftiga mot parasitangrepp och effekterna av klimatförändringar om de har utsatts för någon form av chock, t.ex. förlust av gravitation.
Liknande projekt har tidigare utförts av Space Cargo Unlimited i samarbete med 2000 Petrus och 320 vinstockar, som befann sig i rymden i 14 månader. Biondi-Santi skickar årgångarna 2006 och 2015 av Brunello di Montalcino ut i rymden - när projektet kommer att äga rum är fortfarande osäkert. Det är också osäkert om Clemente, Tancredi, Ferruccio och Franco skulle ha godkänt rymdidén ... Vad som däremot är säkert är att Biondi-Santi är både traditionellt och framåtblickande.