Investeringstips - Övriga - 10. augusti 2023
Analys av den franska vinskörden 2023: Dubbel-trubbel för Bordeaux
Fransk vinproduktion är en fängslande berättelse om kontraster. Från Bordeauxutmaningar till Bourgogne & Champagnelöften, scenen är satt för entusiaster och investerare.
Föreställ dig detta: de böljande vingårdarna i Frankrike, prydda med löftet om en ny vinskörd. När de solbelysta druvorna når sin maximala mognad väntar vinentusiaster och investerare ivrigt på den årliga skörden. Men när korkarna är på väg att spricka rullas en komplex historia upp - en historia om kontraster, utmaningar och potentialen för lukrativa investeringar. Scenen är satt och ridån går upp för den franska vinproduktionsscenen år 2023.
Med sin rika historia och utsökta smak har franskt vin länge erövrat hjärtan och smaklökar hos finsmakare världen över. I år målas scenen upp med både optimism och försiktighet, enligt det franska jordbruksministeriets rapport, rapporterad av Reuters, avslöjar en spännande berättelse som låter som en fin blandning av smaker.
En översikt av årgången
I hjärtat av vingårdarna är det siffrorna som först kommer upp på scenen. Enligt prognosen för 2023 kommer den totala vinproduktionen att ligga på mellan 44 och 47 miljoner hektoliter. I detta intervall ingår det femåriga genomsnittet på 44,5 miljoner hektoliter och förra årets produktion på 46,1 miljoner hektoliter. För att sätta detta i perspektiv motsvarar en hektoliter 100 liter eller 133 standardvinflaskor, en symbol för det djupgående inflytande som volymen har i världen av vininvesteringar.
Att avslöja regionerna
Bordeaux, ett namn som väcker stark genklang hos vinentusiaster, brottas med en dubbel gåta. Oförutsägbara vädermönster, inklusive en dans av stormbyar och stekhetta, har gett upphov till den hotfulla mjöldaggssjukdomen i odlingsregionerna Bordeaux och Sydväst. Ministeriets rapport ger en försiktig bild av dessa områden och påminner oss om att produktionsprognoserna i dessa områden är osäkra.
Mitt i denna storm ger Jerome Despey, en respekterad producent och ordförande för FranceAgriMers vinkommitté, sin röst till diskussionen. I en intervju med Reuters erkänner han att kontrasten mellan osäkerhet och möjligheter aldrig har varit mer påtaglig. Despeys ord speglar den delikata dansen mellan naturens oförutsägbarhet och vinindustrins ständiga strävan efter excellens.
Vägskälet i Bordeaux
När osäkerhetsmolnen tornar upp sig över Bordeaux, en historisk aktör i vinlandskapet, är insatserna höga. Regionen står inför de sammanflätade utmaningarna med minskad efterfrågan och en sjukdomsdrabbad skörd. De tunga franska rödvinerna, en gång kronjuvelerna i källare världen över, har förlorat sin attraktionskraft bland de yngre generationerna i Frankrike, enligt en artikel som publicerades av The Guardian tidigare i år. Man måste dock komma ihåg att det finns en skillnad mellan bordsvin och fint vin. Det kommer alltid att finnas en efterfrågan på bland annat Mouton Rothschild, Petrus eller Le Pin. I oktober 2022 visade en analys från Global Data att efterfrågan på enbart fina viner i Kina nästan kommer att fördubblas fram till 2026.
För att hejda utvecklingen erbjuder regeringen en hjälpande hand till producenterna i Bordeaux, ett bevis på sektorns centrala roll i landets ekonomi.
Vinodlarna vädjar om ytterligare stöd, särskilt för destillationssystemet som skulle kunna rensa ut överskottslagren. Om detta system utvidgas kan det leda till att 3 miljoner hektoliter vin får lämna faten, främst i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. En annan åtgärd som har fått stor uppmärksamhet är att vinrankorna i Bordeaux ska ryckas upp med rötterna, vilket är en strategisk åtgärd för att möta den minskade konsumtionen och det ekonomiska trycket. Detta initiativ har lockat fram ansökningar för nästan 8 % av Bordeaux vinodlingsareal.
En skörd av kontraster
När ridån går upp för de franska vingårdarnas stora scen är det viktigt att erkänna den mångfald som definierar berättelsen. Medan Bordeaux kämpar med stormar, solar sig Bourgogne och Champagne i ett kontrasterande sken. Dessa regioner, som inte har påverkats av utmaningarna i Bordeaux, är inställda på att ge ett överflöd av druvor. Idealiska väderförhållanden under blomningen, i kombination med ett uppfriskande sommarregn, har banat väg för en triumferande skörd.
Trots mögelangrepp i Bourgogne förutspår ministeriet en produktion som ligger en bit över det femåriga genomsnittet. På samma sätt har man i Champagne-regionen lyckats hålla frost och hagel borta, vilket ger en lovande bild för investerare som är intresserade av bubbel, även om det kommer att ta minst tio år innan de bästa cuvéerna kommer ut på marknaden.
En smula insikt
När vi år 2023 börjar utforska den franska vinproduktionen blir det uppenbart att årets årgång är lika mångfacetterad som de smaker som virvlar runt i ett glas. Dikotomin mellan regionerna, den känsliga balansen mellan tillgång och efterfrågan och dansen mellan naturens oförutsägbarhet och människans motståndskraft formar årets berättelse.
För den kräsne investeraren är dessa nyanser ett lockande förslag. Vädret, efterfrågan och produktionen samverkar för att skapa en väv av investeringsmöjligheter. Så låt dina glas höjas och inte bara för den utsökta smaken av årgång 2023 utan också för potentialen i vinrankorna, faten och det ständigt föränderliga landskapet på marknaden för vininvesteringar.
Inför skördesäsongen har investerarna en unik chans att smutta på historiens och möjligheternas bägare, samtidigt som de sätter sin prägel på det franska vinets mytomspunna värld.
Hur kommer detta att påverka vininvesterare hos RareWine Invest?
När vi höjer våra glas till den franska vinproduktionens intrikata symfoni år 2023 uppstår oundvikligen frågan: hur påverkar denna utveckling vininvesterarna på RareWine Invest? Svaret är helt enkelt: inte mycket alls.
På RareWine Invest har vi alltid trotsat konventionella uppfattningar och stakat ut vår egen kurs mitt i det ständigt föränderliga tidvattnet i vininvesteringsvärlden. Under 2016, när många fängslades av Bordeaux lockelse, tog vi en annan väg. Våra insikter och data fick oss att rekommendera investeringar i Bourgogne och Champagne med en glöd som visade sig vara förutseende. Och idag, när doften av nyhet fyller luften, är vårt engagemang för denna strategi fortfarande orubbligt.
Vår datadrivna strategi har belyst den mindre upptrampade vägen. Vi står fast vid att rekommendera att 70 procent av din vininvesteringsportfölj ska placeras i Bourgogne och Champagne. Skälen är tydliga - dessa regioner erbjuder en duk på vilken investeringspotentialen kan målas med livfulla nyanser.
Förhållandet mellan utbud och efterfrågan kommer alltid att gynna investeraren eftersom produktionen i Bourgogne är mikroskopisk jämfört med Bordeaux. Dessutom visar data från världens största vinbörs, Liv-ex, att sedan 2017 har efterfrågan på Bourgogne-vin ökat kraftigt, medan produktionsvolymen har en nedåtgående trend, vilket framgår av diagrammet nedan.
Men låt oss inte förbise den stigande stjärnan vid horisonten: Det italienska vinet. Barolo, Brunello, Super-Tuscans - de lockar med sin ouppfyllda potential. I takt med att världen får upp ögonen för italiensk excellens följer våra rekommendationer med. Som en riktlinje föreslår vi att minst 15 procent av din portfölj ägnas åt dessa italienska skatter.
Men vår historia slutar inte här. I takt med att vi reser över kontinenter och oceaner har attraktionskraften hos utländska skatter ökat. Whisky och en handfull internationella viner fångar nu vår uppmärksamhet och stiger i graderna bland våra data.
Men hur är det med mäktiga Bordeaux? Även om scenen har förändrats är Bordeaux fortfarande en av huvudpersonerna i vinets stora saga. Yngre entusiasters smaklökar dras till viner som talar om lätt förfining och drickbarhet. Medan de traditionella tunga Bordeaux-vinerna behåller sin historiska plats i hjärtat hos den äldre generationen av konnässörer, rekommenderar vi att man investerar mycket selektivt och strategiskt i Bordeaux inom den närmaste framtiden.
Bordeaux-området brottas dock med en obalans mellan utbud och efterfrågan. Å ena sidan ser vi en överproduktion i området, och å andra sidan en ihållande prisstruktur som gör vinerna svårsålda.
Ett potentiellt destilleringssystem ger en antydan om en lösning, ett steg som kan få vågskålen att tippa över till förmån för investeringspotentialen genom att minska tillgängligheten. I takt med att producenterna kämpar mot klimatförändringarna kan Bordeauxvinerna komma att utvecklas så att de passar den moderna känslan. Endast tiden kan avslöja denna utveckling, men för närvarande är vi stolta över att våra rekommendationer är rotade i empiriska data snarare än vår egen förkärlek för Bordeauxvinernas historiska skönhet.
Sammanfattningsvis, när solen går ner över vingårdarna och ridån faller för den franska vinproduktionens drama 2023, står RareWine Invest fast vid vår investeringsstrategi med ett primärt fokus på Bourgogne, Champagne och Italien kompletterat med en skvätt Whisky eller Napa.