Artiklar - RareWine Academy
Marchesi Antinori - Italiensk finess i 26 generationer
Världsberömda signaturviner som Tignanello, Solaia och Guado al Tasso, nedärvd vintalang och framgångsrika chockvågor är bara några av de saker som kännetecknar Antinori.
“Gamla släktrötter spelar en viktig roll i vår filosofi, men de har aldrig hindrat vår innovativa anda”
- Piero Antinori
Marchesi Antinori är en av de mest prestigefyllda familjerna i Italien, berömd och erkänd för sin orubbliga tro på traditioner som går tillbaka århundraden. Samtidigt, som Piero Antinori påpekar ovan, låter de inte traditionen stå i vägen för innovation.
Marchesi Antinori har etablerat en stark närvaro på världens vinscen, och från generation till generation har de arbetat för att upprätthålla och utveckla husets värderingar, passion och kvalitet. Deras framgång bygger på ett nyfiket förhållningssätt - en nyfikenhet på vad framtiden har att erbjuda om 10, 20 och 30 år. Morgondagens vintrender, om du så vill.
” Jag brukar säga att det har tagit lång tid att bygga upp, men det tar en sekund att förstöra allt”
- Allessia Antinori
Nyfikenhet bottnar i en solid grund av erfarenhet, expertis och kvalitet, och även om Marchesi Antinori är innovativa lämnar de inget åt slumpen. Dyk ner i berättelsen om den fantastiska Marchesi Antinori, som har förfinat sina viner i århundraden.
Marchesi Antinori - Inbegripelsen av italiensk finess
Marchesi Antinori! Mycket mer italienskt än så blir det inte. Sedan 1700-talet har familjen haft rätt att använda titeln "Marchesi/Marquis", som i Italien är en adlig titel som rangordnas över greve och under prins. Rinuccio di Antinori är den första registrerade Antinori i historien - registrerad som vinmakare från Castello do Combiate i Toscana. Rinuccios viner fick ett gott rykte i slutet av 1100-talet, men familjen flyttade vidare till Florens och började av ekonomiska skäl fokusera på sidenvävning och bankverksamhet istället.
Lyckligtvis gick talangen för vin i arv från generation till generation. År 1385 blev Giovanni di Piero Antinori medlem i "Arte Fiorentina dei Vinattierie" - den florentinska vinmakarguiden. Det var här familjens vinhistoria verkligen började, även om Rinuccio planterade det första fröet, och idag har Marchesi Antinori satt sin prägel på den internationella vinscenen. Precis som de gjorde på den italienska konstscenen och i litterära kretsar.
Familjen Antinori har historiskt sett haft ett stort inflytande i Italien - särskilt i Florens. Här hittar du Palazzo Antinori, byggt mellan 1461 och 1469 och designat av Giuliano da Maiano. Det byggdes under namnet Palazzo Boni, men när Niccolò di Tommaso Antinori köpte byggnaden 1506 ersattes Boni naturligtvis av Antinori. Niccolò di Tommaso Antinori var en av de mest inflytelserika personerna i Florens vid den här tiden. Sedan dess har flera medlemmar av familjen Antinori bott i Palazzo Antinori genom åren och använt det som sitt huvudkontor.
Det är också på bottenvåningen i Palazzo Antinori som Cantinetta Antinori har legat sedan 1957. Cantinetta Antinori är en av Florens mest profilerade matställen, och vinlistan erbjuder naturligtvis ett stort urval av viner från Marchesi Antinoris egna vingårdar. Palazzo Antinori är, enligt familjens egen utsago, både ett historiskt landmärke och en symbol för gamla traditioner och den kontinuerliga utvecklingen av familjens egen historia. Det är inte många företag som kan stoltsera med 6 århundraden av erfarenhet - Marchesi Antinori kan, och i skrivande stund är de det 10:e äldsta ägda företaget i världen.
Niccolò Antinori och Guado al Tasso
När Antinoris nutidshistoria rullas upp är det Niccoló och hans ättlingar som särskilt nämns - och det beror naturligtvis på att de har haft störst inflytande på husets världsomspännande framgångar på senare tid. År 1928 gjorde Niccoló sin första Chianti - han ville skapa ett högkvalitativt vin som kunde lagras och förbättras med tiden - och så blev Villa Antinori Rosso verklighet - och idén att Chianti kunde lagras och utvecklas var en ny idé på den tiden.
År 1931 gifte sig Niccolò Antinori med Carlotta Della Gherardesca, och i äktenskapsgåva fick hon den bit mark i Bolgheri som världen idag känner som vingården Guado al Tasso. Familjen bestämde sig för att utveckla vinodlingen här, och idag är Guado al Tasso en viktig internationell referenspunkt för vin av mycket hög kvalitet.
Niccolò hedrades 1952 med titeln Cavaliere del Lavoro och 1995 fick Piero Antinori samma utmärkelse som sin far. Det är ett prestigefyllt erkännande som tilldelas italienska medborgare som har uppnått enastående prestationer inom jordbruk, industri, handel eller hantverk.
Marchesi Piero Antinori: Från Flygvapnet Till Antinori VD
1966 gick Niccolò i pension och lämnade över Marchesi Antiniori till sin äldste son Piero, bara 28 år gammal. Men detta var faktiskt aldrig Pieros ursprungliga plan. Han förberedde sig för att gå med i det italienska flygvapnet när hans far bad om hjälp.
Floden Arno hade svämmat över sina bräddar och Florens gator tog motvilligt emot översvämningsvattnet - inte ens källaren i Antinoris huvudkontor klarade sig undan översvämningarna, och hundratals dyrbara flaskor förstördes av vattenmassorna. Men naturkatastrofen var faktiskt det minsta av problemen.
Antinoris kunder blev sjuka, och sjukdomen kunde spåras till en felaktig kemikalie som av misstag hade använts som konserveringsmedel i ett parti av husets viner. Detta ledde naturligtvis till återkallelser av viner med missnöjda och osäkra kunder. Niccolò tog på sig hela ansvaret och valde att avgå för att företaget skulle få en nystart - med en ny Antinori vid rodret.
Och så kom det sig att Piero fick ta över stafettpinnen från sin far och glömma sin dröm om att gå med i det italienska flygvapnet. Ett beslut som Piero aldrig har ångrat.
Tignanello sände chockvågor genom hela landet
Piero började sin nya tjänst med att återuppbygga förtroendet mellan Antinori och dess kunder - med framgång. Och eftersom Piero har en instinkt och kanske till och med en nedärvd drivkraft för innovation, började han strax efter skadekontrollen att experimentera med malolaktisk jäsning. Här insåg han att den traditionella toskanska metoden "Governo all'Uso Toscano" med en andra jäsning för att minska syranivåerna blev överflödig om man använde malolaktisk jäsning.
Och det var med denna upptäckt som Piero verkligen rubbade konventionerna för vinframställning i Italien. År 1971 skapade han och husets oenolog Giacomo Tachis den ikoniska Tignanello - just genom malolaktisk jäsning och lagring i franska ekbarriquer.
År 1975 gick man ett steg längre när man lade till Bordeaux-sorter och tog bort de gröna druvorna från blandningen. Gröna druvor som var nödvändiga för att erhålla beteckningen Chianti Classico.
Det var det första Sangiovese-vinet som lagrades på barriquefat. Det var det första röda vinet som blandades med okonventionella, och i vissa människors ögon förbjudna, utländska druvsorter och det första vinet i Chianti Classico som inte innehöll gröna druvor. Det blev tumult i landet, men Tignanello blev en vändpunkt för italiensk vinframställning, och Tignanello är idag erkänt som ett av de första så kallade Super Tuscans - om än inte det första, eftersom Sassicaia triumferande tog den titeln.
Segerrik härstamning: Sassicaia, Ornellaia och Masseto
Pieros moster ärvde en stor egendom i närheten av Bolgheri. Hon var också gift med en frankofil adelsman vid namn Mario Incisa della Rochetta, som hade en särskild förkärlek för viner från Bordeaux. Därför var det naturligt för paret att plantera fransk Cabernet Sauvignon i de ärvda vingårdarna, som var idealiska för den okonventionella druvan men idealiska för att skapa franska viner för deras egen konsumtion. Vinet fick namnet Sassicaia och 1968 fick de Piero i uppdrag att marknadsföra Sassicaia.
Han var fast besluten att göra det, och så förblev det tills Mario dog 15 år senare, varefter hans son tog över ledningen. En i det närmaste okänd vinregion i Italien hade lyckats göra Bordeaux-inspirerat vin som gav Bordeaux-vinerna en match...
... Sassicaia har också en framstående granne. Namnet är Ornellaia, vars toppvin är uppkallat efter huset. Det första Ornellaia presenterades 1985 och grundaren Lodovico är brorson till Mario Incisa della Rocchetta. Lodovicos efternamn är Antinori och hans bror är Piero. Ornellaia är idag en av de mest respekterade vingårdarna i Toscana och även om Lodovico sålde Ornellaia till Napa Valley-stjärnan Robert Mondavi 2002 (och sedan till familjen Frescobaldi 2005), är det fortfarande anmärkningsvärt att en italiensk familj förgrenar sig och sprider exklusiv vinmagi till flera destinationer.
Vidare: I samråd med André Tchelitscheff beslutade Lodovico Antinori intuitivt att plantera Merlot-vinstockar på sin leriga Masseto-parcell. Och hans intuition gav resultat. Masseto är en annan framgångssaga från Super Tuscan som idag har fått kultstatus bland världens vinälskare - när 100 poäng först kom till 2001 Masseto från James Suckling.
Och sedan kom Solaia - Antinoris andra superstjärna
Det råder ingen tvekan om att Antinoris absoluta signaturviner är Tignanello och Solaia, som kommer från vingårdar på samma sluttning. De beskrivs båda som några av de mest inflytelserika vinerna i italiensk vinhistoria.
Solaia såg dagens ljus 1978 och innehöll vid första lanseringen 80% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc - senare introducerades även Sangiovese i Solaia-blandningen. År 2000 utsågs Solaia 1997 till årets vin av Wine Spectator, vilket skapade rubriker i hela vinvärlden och väckte ett enormt intresse. Piero Antinoris framgångar med att hylla traditionerna i Chianti Classico blev en inspiration för andra italienska vinmakare och fler började experimentera.
Det Kom En, Det Kom Två, Det kom….
Framgång kommer sällan över en natt, och bakom Antinoris färgstarka framgångssaga ligger stora motgångar, enorma mängder flit och naturligtvis ett nedärvt affärssinne som har gett utdelning vid flera tillfällen. Nyckeln till framgång ligger naturligtvis också i att vara innovativ och alltid ligga ett steg före konkurrenterna.
Antinori är ursprungligen baserat i Chianti, men detta har inte begränsat deras horisonter och under åren har de utökat sitt territorium med flera fastigheter i Montepulciano, Bolgheri, Maremma Toscana, Cortona och Montalcino. I Piemonte ligger de bakom Prunotto och Tenuta Montenisa. I Umbrien med Castello della Sala och i Puglia med Tormaresca. Men varför hålla det inom Italiens gränser? Antinori har också förvärvat Antica i Napa Valley, Col Solare i Washington, Stag's Leap Wine Cellars i Napa Valley, Haras de Pirque i Maipo Valley i Chile - och mycket mer.
Få en fullständig översikt över Antinoris fastigheter och viner här.
Ännu ett brott mot traditionen
Under många år var det tradition i Italien att en vingård gick i arv till manliga arvingar. Piero Antinori hade tre döttrar, och eftersom han inte trodde att de skulle vara intresserade av att ta över familjedomänen sålde han 1981 en del av Antinori-dynastin till ett brittiskt bryggeriföretag. Det var först tio år senare som Piero Antinori insåg att hans döttrar faktiskt delade hans passion för vinframställning, så han bestämde sig för att köpa tillbaka sina aktier och bryta den manliga arvstraditionen.
Antinori för 26 generationer
Idag leder Albiera, Allegra och Alessia Antinori familjeföretaget Antinori och representerar den 26:e generationen. Enligt Alessia är husets DNA en unik blandning av toskanska traditioner som går tillbaka århundraden, samt ett starkt fokus på att omfamna och införliva modern innovation i sin vinframställning. Alla tre döttrarna spelar en viktig roll idag, var och en av dem driver några av husets individuella intressen som tillsammans utgör kärnan i Antinori.
De tre flickorna blev involverade i verksamheten redan i mycket tidig ålder - särskilt när det gällde att skörda druvorna. Och den yngsta systern Alessia kände sig väldigt dragen till vinets värld - så mycket att hon studerade oenologi, livsmedelsvetenskap och teknik vid Agrarian University i Milano. Allesia har också ett stort intresse för modern konst, vilket är anledningen till att hon också utformade Antinori Art-projektet, som inbjuder konstnärer att skapa konstverk med en platsspecifik utgångspunkt. Dessa inkluderar teman som natur, vin, historia, tradition och innovation, som alla är inneboende i Antinori. Verken ställs ut på företagets huvudkontor.
Dessutom ägnade hon mycket tid åt att fördjupa sina kunskaper om export och försäljning, vilket är anledningen till att hon under ett antal år tillbringade flera månader per år i Asien och Indien som ambassadör för Antinori. Hon bodde också i New York, där hon var en integrerad del av Antinoris säljteam.
Den näst äldsta dottern Allegra driver familjens restauranger och kockskolor, och hon reser ofta till Moskva, Wien, Zürich och Monte Carlo för att besöka Cantinetta Antinoris restauranger.
Albiera är den äldsta systern och VD för företaget. Tillsammans med sina systrar och husets chefsvinmakare Renzo Cotarella förvaltar hon familjens fastigheter, som huvudsakligen är belägna i Toscana och Umbrien.
Arkitektonisk pärla i Chianti Classico - den nya vingården
År 2012, efter 7 års byggande, kunde Antinori äntligen inviga sin nya vingård. En vingård som är utformad för att välkomna passionerade vinälskare som vill få en inblick i vinproduktionens olika steg, Antinoris rika historia, arkitektur när den är som finast och kulinariska upplevelser. Det är en imponerande byggnad som hyllar en traditionsrik familj - det finns till och med en biograf där en film om familjens historia berättas. En stor del av familjens konstsamling flyttades till och med till Chianti Classico från Palazzo Antinori - så att gästerna också skulle kunna njuta av den.
Det råder ingen tvekan om att den nya vingården och huvudkontoret är Antinoris framtid. Den arkitektoniska, innovativa pärlan är en sammansmältning av allt som familjen står för. Vingården ligger inbäddad mellan olivlundar och vingårdar som täcker byggnaden och gör den nästan osynlig för blotta ögat. Tre våningar med hisnande arkitektur möter besökaren, och en spektakulär spiraltrappa stjäl blicken. Högst upp i byggnaden ligger Rinuccio 1180 - en restaurang som representerar Chiantis allra bästa kök, naturligtvis ackompanjerat av Antinoris viner.
Det finns ingen motsvarighet till Antinori nel Chanti Classico, och detta är helt i linje med Piero Antinoris uttalande i sin memoarbok The Hills of Chianti, där han säger "Växa. Lära. Förbättra."
Marchesi Antinori: "Världens mest beundrade vinmärken"
I mars 2023 publicerade Drinks International sin rankning av världens mest beundransvärda vinmärken i världen, och Marchesi Antinori hamnade i topp. Rankningen beslutades av en akademi bestående av Masters of Wine, sommelierer, inköpare, journalister och branschexperter från hela världen.
Utgångspunkten för bedömningen var vilka fem vinmärken som domarna beundrar mest: baserat på kvalitet, konsistens, pris och kvalitetsförhållande samt varumärkesstyrka. Marchesi Antinori utsågs till vinnare, främst på grund av den höga kvaliteten som inte försämras över tid. Antinori är den första italienska vingården som toppar listan - en lista som också innehåller vingårdar som Domanie de la Romanée-Conti, Penfolds, Sassicaia och Petrus.
Antinori har funnits i hundratals år, och som ett nyligen erkänt globalt varumärke bevisar de att de, mer än någon annan, kan förnya sig årtionde efter årtionde - generation efter generation.