Artiklar - RareWine Academy - 27. juni 2024
12 framstående kvinnor i vinbranschen | Banbrytande, framgångsrik och betydelsefull
Kvinnor har äntrat världens vinscen med kvalitet och kraft. De moderniseras och excellerar – sida vid sida med män på en traditionellt maskulin arena.
Det finns otaliga exempel på att kvinnor historiskt sett inte tillåtits följa samma karriärvägar som män. Lyckligtvis finns det också exempel på viljestarka kvinnor som har vågat sig in på de oframkomliga stigarna och banat väg för enastående framgång.
Män dominerar fortfarande i branschen, men närvaron av kvinnor ökar år för år. 10–15 % av alla vinmakare i USA är kvinnor, och antalet har successivt ökat de senaste åren. På samma sätt rapporterar University of California, som har ett av de ledande oenologiprogrammen i USA, att andelen kvinnliga akademiker har ökat under åren, och samma trend ses i Europa. Men medan män innehar majoriteten av vinjobben finns det kvinnor i branschen som har gjort ett historiskt avtryck i vinvärlden - och vi vill hedra några av dem här.
Clicqout och Bollinger - Två kvinnor i vinbranschen som banade vägen
Ett exempel är Madame Clicqout "The grande dame of Champagne", som föddes 1777 i Reims och tog över Veuve Clicquot Champagne House vid 27 års ålder efter sin makes tidiga död. Med passion, kreativitet och innovativ anda skapade hon många innovationer i Champagne: Den första kända årgångschampagnen 1810. Den första kända roséchampagnen var 1818. Hon låg också bakom den revolutionerande uppfinningen av Riddling-bordet, där champagne kunde placeras med halsen nedåt, vilket gjorde att jästen kunde sätta sig på toppen av flaskan och dras ut med korken - resultatet: kristallklar champagne.
Vi kan inte heller bortse från Lily Bollinger, som tog över Bollinger Champagne House från sin man 1941. Lily Bollinger var en intelligent strateg och affärskvinna som insisterade på ett orubbligt engagemang för kvalitet. Hon såg till att Bollinger bara producerade champagne av högsta kvalitet. Hon byggde upp ett rykte för tillförlitlighet och excellens.
Hon var öppen för innovation om det kunde förbättra hennes produkt. Hon utökade ägandet av vingårdarna, vilket gav henne större kontroll över kvaliteten på sina druvor. Hon reste världen runt för att marknadsföra Bollinger, vilket bidrog till att skapa en närmare koppling mellan varumärket och dess kunder. Hennes personliga engagemang och karisma bidrog till att humanisera och popularisera Bollinger över hela världen.
De här två kvinnorna röjde en bit av den oframkomliga stigen. De gifte in sig till makten, men tog makten i egna händer, avancerade rejält och blev förebilder för världens framtida vinmakare.
Lalou-Bize Leroy - Drottning av Bourgogne
När det kommer till kvinnor i vinbranschen råder det ingen tvekan om att Lalou-Bize Leroy är en av de mäktigaste. I årtionden har hon varit en av de mest inflytelserika producenterna i världen och har välförtjänt haft den inofficiella titeln drottning av Bourgogne - i spetsen för den exceptionella Domaine Leroy.
Lalou Bize-Leroy föddes 1932 och hade knappt hunnit komma till världen förrän hennes pappa Henri doppade hennes läppar med 1929 Musigny från familjens egna odlingar i den legendariska vingården. Paket som Lalou senare skulle komma att använda för att skapa fantastiska viner som få vinälskare i världen någonsin får smaka. Leroy är fortfarande involverad i både vingården och källaren, vilket är anledningen till att hon, om någon, har lämnat ett massivt och långvarigt avtryck på vinvärlden.
Förutom att vara kvinnan bakom Domaine Leroy står Lalou även bakom stugan Domaine d'Auvenay. Här bor och gör hon vin enligt biodynamiska regler. Det kallas ofta för hennes hobbyprojekt, men det är ett projekt som har blivit en exklusiv referenspunkt i Bourgogne – en elitistisk mikroproduktion: bara för några få utvalda att smaka på.
Leroy-Bize Leroy är en levande legend, så det är inte konstigt att hennes familj har varit (och fortsätter att vara) involverad i världens kanske mest ikoniska vingård: Domaine de la Romanée-Conti. Lalou-Bize Leroy spelade en central roll i ledningen för Domaine de la Romanée-Conti från 1974 till 1992, då hon var meddirektör tillsammans med Aubert de Villaine.
Hon bestämde sig dock för att fokusera på sitt eget projekt, men äger idag 25 % av Demokratiska republiken Kongo. Men Leroy lever vidare i Kongo-Kinshasa genom sin dotter Perrine Fenal, som sedan 2019 är chef för Domaine de la Romanée-Conti – tillsammans med Bertrand De Villaine. Och enligt Perrine hade hon tur som föddes med vinframställning i blodet, själen och hjärtat - tack vare sin farfar (Henri Leroy). Hennes mamma. Och en stor familj som har gett henne massor av kunskap. Tillräckligt med kunskap för att stå bakom världens mest framstående vingård.
Från en ung ålder vågade Lalou lita på sin egen intuition och hennes inställning till vinframställning bygger på principen om minimalt ingrepp, vilket ger terroiren sin egen unika röst. Hon var en pionjär inom ekologisk och biodynamisk vinframställning, som hon har ägnat sig helhjärtat åt. Hon var före sin tid och lade grunden för den väg som många stora vinmakare följer idag.
Bize-Leroy anpassar sina jordbruks- och vinframställningsmetoder till varje vingård och inser att varje bit mark har sin egen unika terroir. Hon bedömer noggrant faktorer som jordsammansättning, dränering, solljus och vinrankornas ålder för att bestämma det lämpligaste tillvägagångssättet för att maximera uttrycket av terroir i de resulterande vinerna.
Lalou-Bize Leroy representerar vinframställningens dåtid, nutid och framtid - och hon har varit (och är) en ledstjärna för andra vinmakare att följa.
Läs mycket mer om den fascinerande Lalou Leroy i vår artikel: Madame Lalou Bize-Leroy - Den mäktigaste kvinnan i vinvärlden
Anne-Claude Leflaive - Burgundisk biodynamisk pionjär
Och när det gäller utmärkta kvinnliga producenter i Bourgogne kan man inte gå förbi Anne-Claude Leflaive. Hon föddes i den berömda familjen Leflaive 1956. Familjen har varit involverad i vinframställning i Bourgogne i generationer. Hon var barnbarnsbarn till Joseph Leflaive, som förvärvade Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet 1905. Det var därför helt naturligt att hennes väg i livet också skulle kantas av en passion för vin. Anne-Claude Leflaive studerade till ingenjör vid École Centrale Paris innan hon följde sin passion för vin. Hon studerade senare vid University of California, Davis, där hon studerade oenologi och vinodling.
Idag är Anne-Claude Leflaive allmänt erkänd för sitt banbrytande arbete med att revolutionera vinframställningsmetoderna - särskilt inom biodynamiken.
Hon implementerade biodynamiska jordbruksmetoder på Domaine Leflaive på 1990-talet, vilket innebär att man behandlar vingården som ett holistiskt ekosystem och använder naturliga preparat för att förbättra jordhälsan och vinstockarnas vitalitet. Detta tillvägagångssätt var ovanligt på den tiden men har sedan dess fått ett brett erkännande för sin förmåga att producera druvor av hög kvalitet och terroirdrivna viner.
Under Anne-Claude Leflaives ledning blev Domaine Leflaive synonymt med kompromisslös kvalitet. Hon införde strikta standarder i vingården och källaren, inklusive rigorösa druvurval, skonsam frukthantering och minimala ingrepp i vinframställningsmetoderna. Detta fokus på kvalitet bidrog till att lyfta Domaine Leflaive till toppen av Bourgognes vinhierarki, där deras viner konsekvent får erkännande.
Dessutom var Anne-Claude Leflaive en högljudd förespråkare och pionjär för hållbarhet och miljömedveten mildhet i vinframställning. Genom att omfamna biodynamik visade hon ett engagemang för jordbruksmetoder som respekterar jorden, främjar biologisk mångfald och minimerar kemiska insatser. Hennes insatser bidrog till att öka medvetenheten om vikten av hållbar vinodling för att bevara Bourgognes unika terroir för framtida generationer.
Anne Gros visade vad hon gick för
Anne Gros är en av de producenter som har sett både Leflaive och Leroy triumfera. 1988 tog Anne Gros över sin fars domän - bara 23 år gammal. Och när hon var 25 år hade hon utökat domänens skiften från 3 till 6,5 hektar. Anne studerade ursprungligen konst men bestämde sig för att studera oenologi och vinodling i Beaune i stället. Hon visste att hon som kvinnlig vinmakare var tvungen att bevisa sig själv och övertyga skeptiker om att hon kunde driva en domän som ung kvinna.
Anne Gros visade vad hon gick för. Hon hade drivkraften, passionen, kunskapen, självförtroendet och självförtroendet att ta familjens domän till toppen av Bourgogne. Idag utbildar Anne Gros sina två äldsta barn i vinets fantastiska värld och införlivar sina framgångsrika insatser i nästa generations tänkesätt - även om hon själv är en stor förespråkare för förändring och frihet i sin vinframställningsprocess.
Caroline Frey - Stillösa viner och modernisering av Rhône
Caroline Frey föddes in i en familj med en lång historia av vinframställning i Bordeaux. Efter att ha studerat oenologi vid universitetet i Bordeaux tog hon över ledningen av familjeslottet Château La Lagune 2004. Sedan dess har hon inte tittat tillbaka och två decennier senare är hon erkänd som en banbrytande vinmakare som introducerade ekologiska metoder på La Lague och Paul Jaboulet Aîné, som hon förvärvade 2006, och Château Corton i Bourgogne, som hon förvärvade 2014.
Under Caroline Freys ledning har Domaine Paul Jaboulet Aîné genomgått en anmärkningsvärd förvandling, med fokus på att förbättra kvaliteten på vinerna genom att införa mer hållbara och ekologiska jordbruksmetoder och modernisera produktionsanläggningarna.
Frey har också gjort betydande investeringar i forskning och innovation för att förbättra vingårdarna och förståelsen för terroir i Rhônedalen. Hon har etablerat sig som en förespråkare för hållbar vinframställning och är engagerad i att bevara miljön och stödja det lokala samhället.
Faktum är att Frey och resten av teamet på Domaine Paul Jaboulet Aîné har vunnit Amorim Biodiversity Prize vid The Drinks Business Green Awards 2021. Tävlingen syftar till att belöna de hus som går i bräschen i kampen för miljöskydd och hållbar utveckling, samt att öka medvetenheten om ekologi i vinvärlden. Det är den största tävlingen i sitt slag och därför ett stort stöd för Freys arbete.
Hon vill inte att hennes viner ska ha en viss stil, eftersom stil är mode och mode är flyktigt. Hon pratar om vinernas identitet - deras DNA. Hon anser att kvaliteten på alla viner kommer från dess terroir, och det är terroiren och miljön som ger identitet åt Freys fantastiska viner.
Chiara Boschis - den första kvinnliga vinmakaren i Barolo
År 1990 tog Chiara Boschis över den lilla egendomen E. Pira & Figli, som i och med Luigi Piras bortgång inte hade någon naturlig arvinge. Och eftersom Chiara Boschis familj hade en nära relation med familjen Pira, blev Chiara den nya ägaren. Övertagandet kom i kölvattnet av en konflikt mellan traditionalister och modernister i Barolo som började på 1980-talet, och som förmodligen finns kvar än idag.
På 1980-talet introducerade den nya generationen Barolo-producenter nya vinframställningsmetoder i Nebbiolo-regionen. Syftet var att påskynda produktionsprocessen så att Barolo-vinerna kunde avnjutas tidigare. Ny teknik och nya idéer höll på att växa fram, och detta föll inte de traditionella Barolo-producenterna i smaken. Varför ändra något som fungerar?
När Chiara tog över ledningen började omvandlingen av den tidigare mycket traditionella vingården, och hon blev en viktig aktör i det moderna Barolo. Hon bestämde sig tidigt för att använda små fat, vilket idag inte verkar konstigt, men på den tiden var det mycket ovanligt. Dessutom förlängde hon macerations- och jäsningstiderna och minskade mängden druvor per vinstock – även känd som grön skörd.
Idag har Chiara 11 hektar mellan Barolo, Serralunga och Monforte och är dedikerat till hållbar vinodling för att bevara naturens skönhet, generation efter generation. Och hennes hållbara fokus har lett till att hon fick Robert Parker Green Emblem 2022, som delas ut till producenter som har visat enastående prestationer inom hållbarhet och miljöförvaltning.
50 vingårdar över hela världen har fått märkningen, vilket bara understryker hur unik det är att få märkningen. Den förmodligen mest prestigefyllda appellationen i Barolo är den 46 hektar stora vingården Cannubi, och Chiara hade en önskan om att odla sina jordlotter här ekologiskt – men det krävde att hon övertygade sina 27 grannar, och även om det verkade vara ett utopiskt mål har hon lyckats övertyga 25 av 28 producenter att producera ekologiskt på Canubbi.
År 2010 fick Chiara sällskap av sin bror Giorgio, hans fru Daniella och deras tre döttrar Elena, Vittoria och Beatrice när de blev en del av E. Pira & Figli. Se när RareWine besökte vingården:
Camille Thiriet - Autentisk och framväxande burgundisk vinmakare
Det kan tyckas att man som vinmakare ska vara född och uppvuxen i franska vinstockar – och i många fall är det verkligen sant. Men det finns undantag, och ett sådant undantag är Camille Thiriet. Hon må vara fransyska, men när hon växte upp i Paris var det aldrig aktuellt att burgundisk vinmakare skulle bli hennes titel.
Faktum är att hon ville göra parfymer, men hon bestämde sig för att göra en master of wine på INSEEC Wine Institute. Och det visade sig vara ett bra beslut – inte minst för världens vinälskare.
Men hon fick inget gratis. Det är trots allt inte lätt att slå sig fram i en konservativ bransch där man inte har ett namn och där sitt nätverk måste byggas upp från grunden. Men Camille jobbade sig uppåt. Köpte paket - och övertygade Bernard Noblet (nu pensionerad vinmakare på Domaine de la Romanée-Conti) att hjälpa henne med hennes första skörd. Och det gjorde hon.
Sedan dess har Camille Thiriet bara gått åt ett håll - och det är uppåt. Hennes fokus ligger på de mindre kända appellationerna. Hon håller avkastningen låg och kvaliteten hög. Allt görs för hand. Druvorna trampas med fötterna och etiketterna appliceras snyggt för hand. Domaine Camille Thiriet har befäst sin plats i Bourgogne, och det är framför allt Camille Thiriets förtjänst.
Géraldine Godots roll för att öka kvaliteten på Domaine d'Arlot
Bakom den prestigefyllda burgundiska vingården Domaine d'Arlot står vinmakaren Géraldine Godot. Hennes arbete och inflytande har haft en enorm inverkan på husets rykte och kvaliteten på dess viner.
Géraldine Godot har en examen i oenologi och har lång erfarenhet inom vinindustrin. Innan hon började på Domaine de l'Arlot arbetade hon på olika andra framstående vingårdar, vilket gav henne en djup förståelse för både traditionella och moderna vinframställningsmetoder.
Godots inställning till vinframställning kännetecknas av en djup respekt för terroir. Hon strävar efter att uttrycka den unika karaktären hos varje vingård genom minimal inblandning i vinifieringsprocessen. Detta innebär att man arbetar med naturliga jäststammar och undviker överdriven användning av sulfiter och andra tillsatser.
Géraldine Godot har lyckats bevara de stolta traditionerna från Domaine de l'Arlot samtidigt som hon introducerat nya idéer och tekniker som ger den en dynamisk kant. Under hennes ledning har kvaliteten på vinerna ökat markant. Hon har introducerat precisionsvinifiering och selektiv skörd, vilket har lett till mer komplexa och nyanserade viner. Hennes engagemang för detaljer och strävan efter perfektion har lett till höga utmärkelser från både nationella och internationella vinkritiker.
Som kvinnlig ledare i en traditionellt mansdominerad bransch har Géraldine också fungerat som en inspiratör. Hennes framgång och tillvägagångssätt har inte bara påverkat vingården utan har också inspirerat andra i branschen att följa hållbara och innovativa metoder.
Véronique Drouhin - Framgång i Bourgogne. Framgång i Oregon
Till skillnad från Géraldine växte Véronique Drouhin upp i en vinproducerande familj och representerar den fjärde generationen på Domaine Drouhin. Hon har en gedigen utbildning inom oenologi och vinframställning, bland annat studier vid Université de Bourgogne i Dijon, och 1988 blev hon ansvarig för vinproduktionen vid Drouhin – i både Bourgogne och Oregon.
Véronique var en nyckelfigur i etableringen av Domaine Drouhin Oregon i Willamette Valley 1987. Detta var ett djärvt drag som visade familjens ambition att expandera sin terroirfokuserade filosofi till en ny region.
Véronique har alltid varit öppen för innovation och har introducerat ett antal moderna tekniker inom vinframställning. Hon har också ett nära samarbete med forskare och oenologer för att hitta nya sätt att förbättra vinkvaliteten samtidigt som traditionella metoder respekteras.
Hon har erkänts för sin expertis och sitt inflytande inom vinindustrin. Hennes arbete har inte bara stärkt Domaine Drouhins position utan har också gjort henne till en respekterad person i vinvärlden.
Spansk Vinmagi - Sara Pérez Och Mas Martinet
Sara Pérez är en av Spaniens mest erkända vinmakare och en central figur i Priorat-regionen. Hon är känd för sin djupa respekt för naturen och sitt innovativa förhållningssätt till vinframställning.
Sara Pérez är dotter till José Luis Pérez, en av pionjärerna i återuppvaknandet av vinregionen Priorat på 1980-talet. Hennes pappa grundade Mas Martinet 1986 och Sara har varit involverad i vingårdens verksamhet sedan 1990-talet. Hon har studerat biologi och oenologi och har en stark vetenskaplig bakgrund, som hon kombinerar med en passion för hållbarhet och naturliga vinframställningsmetoder.
Hon har fortsatt och förstärkt Mas Martinets fokus på kvalitet och terroir. Hennes inställning till vinframställning är starkt influerad av hållbarhet, ekologi och biodynamiska principer.
Pérez har blivit allmänt erkänd för sitt arbete och är en respekterad röst inom hållbar vinframställning. Hennes viner har hyllats av vinkritiker och älskats av vinälskare runt om i världen för sin kvalitet, karaktär och djupa koppling till Priorats unika terroir.
Hon är inte bara en förvaltare av sin familjs arv, utan också en innovatör och ledare inom modern spansk vinframställning som fortsätter att sätta nya standarder för kvalitet och hållbarhet.
Celia Welch - Nordamerikas stjärnproducent
När det kommer till Napa Valley är Celia Welsh en betydande figur. Hon arbetar som oberoende vinmakare och producerar vin för framstående vingårdar som Keever Vineyards, Staglin Family Vineyard och Scarecrow, varav det senare kanske är ett av de mest anmärkningsvärda vinerna från det kaliforniska fästet för fina viner.
Walesiska är en av de viktigaste vinmakarna i Napa Valley. Hon växte upp i Oregon, dotter till en vinsamlare och hemmavinmakare, och kom tidigt i kontakt med vinframställningens mekanik. Hon tog examen från UC-Davis med en examen i oenologi och sökte sedan erfarenhet i både Australien och Nya Zeeland innan hon bosatte sig i Napa Valley. Förutom att producera vin för de ovan nämnda vingårdarna producerar hon också vin under sitt eget varumärke - Corra.
12 kvinnor som bara representerar en bråkdel
Idag dominerar fler och fler kvinnor den traditionellt maskulina vinvärlden - som en naturlig utveckling. Och det beror säkert på att kvinnor som Bollinger och Clicqout ägnade sin tid och sina färdigheter åt vinframställning - och visade världen att kvinnor kunde utmärka sig trots den tidens maskulina arbetskod. Och ovanstående 12 kvinnor representerar bara en bråkdel av de många begåvade kvinnor som kan/skulle kunna kalla vinindustrin för sitt levebröd. Och de representerar bara en bråkdel av de områden i världen där det görs vin i världsklass varje dag.
Det finns inte längre en dominerande maskulin kod som håller kvinnor borta från vinscenen. Och tack och lov är det så. Sida vid sida - och i nära samarbete - arbetar nu kvinnor och män tillsammans för att skapa oöverträffade viner från världens alla hörn.