Investeringstips - Bourgogne - 15. augusti 2024

Attraktiv investering i vitt vin - Domaine Chavy-Chouet

Puligny-Montrachet och Meursault direkt från producenten

Investera i värdefulla Meursault och Puligny-Montrachet för under 100 € per flaska. Årgång 2023 som ännu inte har buteljerats. Direkt från producenten till din portfölj. Det blir inte mer attraktivt än så här.

...men du tänker säkert, har du inte bara hittat något slumpmässigt vin från en okänd producent? Nej, Romaric Chavy är inte som de flesta vinmakare, och hittills har han hållit sig under radarn...

Men först bör du notera att...

  • Konsumenterna letar i allt högre grad efter bra bourgognevin till rimliga priser
  • ... Det är därför det finns en hög konsumtion i mellansegmentet
  • Vin direkt från producentens källare innebär lågt investeringspris
  • Detta är en Premier Cru som produceras i mycket begränsad produktion
  • Här investerar du i det allmänna fallet för framtiden för vit Bourgogne, som ser attraktiv ut
Romaric Chavy Romaric Chavy

Domaine Chavy-Chouet: Där tradition möter innovation

Romaric Chavy är själen bakom Domaine Chavy-Chouet - ett arv skapat av två familjer med djupa rötter i myllan i Puligny-Montrachet och Pommard. Med sex års vinutbildning och erfarenhet från fyra kontinenter tog Romaric över 2014 efter sin fars död.

Romaric kombinerar tradition, precision och innovation när han sköter sina 15 hektar över 14 appellationer med en kompromisslös uppmärksamhet på detaljer. Hans hängivenhet till Bourgognes terroir visar sig i varje flaska – inga genvägar tas.

På Domaine Chavy-Chouet är hållbarhet inte bara en trend, utan en praxis. Från noggrant fältarbete till naturliga metoder i stället för kemikalier, ser Romaric till att varje vinranka behandlas med största omsorg. Vinifikationen är lika förfinad som mannen bakom den: varsam pressning, jäsning med naturlig jäst och noggrann lagring i noggrant utvalda ekfat.

Romarics viner speglar hans karaktär – känslig men stark; precis men kompromisslös. Varje vin skapas för att uttrycka essensen av sin appellation, vare sig det är Meursault, Puligny-Montrachet eller Pommard. Resultatet? Vita viner med elegans och mineralitet, röda viner med struktur och finess.

Domaine Chavy-Chouet handlar inte bara om att göra vin; det handlar om att fullända en konst, och Romaric Chavy är konstnären bakom den.

Här har du möjlighet att investera i två av hans flaggskeppsviner.

Romaric Håller Sig Under Radarn – Därför Begränsad Data

Romaric Chavy är en stigande stjärna i Bourgogne, men fortfarande en framväxande sådan – och berömmelse tar tid. Därför är mängden data när det gäller både poäng och prisutveckling relativt begränsad.

De stora kritikerna har varit relativt sporadiska i sina bedömningar, men de poäng som har tilldelats visar att Domaine Chavy-Chouet definitivt är ett vin att hålla ögonen på:

Puligny-Montrachet Champ-Gain

ÅrgångBHWAVI
202290--
202092-91
201992-91
2018909091
2017-90+-

Meursault Les Charmes

ÅrgångBHWAVI
202291--
202092-93
201993-94
20189292+92
2017-9394

När det gäller prisutvecklingen är uppgifterna också begränsade. Av uppgifter från wine-searcher.com kan man dock dra slutsatsen att det begärda priset på Chavy-Chouets Les Charmes och Champ-Gain, som har funnits på marknaden i minst ett år*, har sett en genomsnittlig prisökning på +10,9 % per år sedan deras respektive lanseringar. Mycket bra för unga viner.

Det finns inga tillgängliga poäng för årgång 2023, men den beskrivs konsekvent som ett bra år för vitt vin och förväntas leverera viner som är minst lika bra som de tidigare årgångarna.

*Viner för vilka giltiga uppgifter finns tillgängliga: Les Charmes: 2018, 2019, 2020. Champ Vinst: 2016, 2018, 2019, 2020, 2021

Romaric-Chavy-sign-600x600.jpg

Potential i Lägre Prissatta Bourgogner

Eftersom de bästa och dyraste vinerna bara har blivit dyrare under åren, ser vi nu en ökad efterfrågan på mellanklass-segmentet i den franska vinfästningen - där konsumtionen är hög. Och enligt James Suckling finns det mycket bra värde i Bourgogne om du inte är desperat efter en särskild appellation eller producent.

Antonio Galloni från Vinous håller med och säger: "det verkar finnas en aptit för att köpa de viner som är rätt prissatta [...] Det finns ett hav av vin bortom de mest kända namnen som fortfarande är rimligt prissatta."

Med Chavy-Chouet får du just det - fantastiska Puligny-Montrachet och Meursault till mycket attraktiva priser.

Kanske Viktigast av Allt...

Chavy-Chouet är en producent som vi länge har försökt få tillgång till, och nu har vi lyckats, vilket är anledningen till att vi kan erbjuda investering i dessa viner en primeur - direkt från deras källare. Detta innebär extremt attraktiva priser. Baserat på det billigaste priset på wine-searcher.com, sparar du 19–20% jämfört med vad den senaste årgången kostar - oavsett om vi tittar på Les Charmes eller Champ-Gain. Detta är en betydande besparing på viner som blir dyrare varje år från producenten och förväntas vara bättre än årgång 2022.

Dessutom är det en investering i vit Bourgogne - en kategori där produktionen är betydligt lägre än röd Bourgogne, som redan är i brist - och den globala efterfrågan på de ljust gyllene dropparna ökar. Och om du vill ha det bästa vita vinet i världen, är det per definition Bourgogne. Och både Puligny-Montrachet och Meursault är utmärkta val.

...och ärligt talat, skulle världens vinälskare ens märka om priset på flaskor som dessa steg med 10 €, 20 € eller 30 € över en natt? Den procentuella avkastningen, å andra sidan, skulle vara något att förstå.

Båda vinerna är Premier Crus och förväntas ha minst 10 år innan kvaliteten når sin topp. Vinerna förväntas buteljeras och släppas från producenten runt november i år.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt