Investeringstips - Italien - 10. oktober 2024

Kungen av Barolo: En exceptionellt spännande framtid för 2013 års årgång

Monfortino är inte bara den största Barolo, utan den står också högst upp på den italienska prestigestegen. Och dess framtida potential är enorm.

2013 Barolo Riserva Monfortino

2013 Barolo Riserva Monfortino

Contact us via the contact form at the bottom of the page to learn more about your investment options or invest directly via the button below.

Buy now

*EUR 850 / bottle

Kungen av Barolo, Italiens La Tâche och en årgång 2002 med imponerande avkastning, anmärkningsvärt lik fallet för årgång 2013

Monfortino: En kungs födelse

Sedan 1908 har familjen Conterno stått bakom Barolo-vinerna. Giovanni Conterno ägde en blygsam taverna i San Giuseppe, där han serverade vin gjort på druvor som han köpt från lokala odlare. Familjen hade en djup passion för vin, och Giovannis son, Giacomo, blev involverad i produktionen.

På den tiden gjordes viner främst för att drickas unga, men efter att ha återvänt från första världskriget 1920 hade Giacomo en vision om att skapa vin med exceptionell lagringspotential – och så föddes Monfortino.

Under många år fortsatte Giacomo att köpa druvor från lokala odlare. År 1974 började dock många av dessa odlare producera vin under sina egna namn. Giacomo köpte därför en av de finaste vingårdarna i regionen, Casina Francia, vilket blev avgörande för den senare framgången. Sedan 1978 har frukt från Casina Francia använts för att framställa ett vin med samma namn i goda årgångar. Under extraordinära årgångar blev det Monfortino - den första Barolo, den största Barolo, och senare känd under sitt smeknamn, "Kungen av Barolo".

 2013 Conterno Monfortino Barolo

Mer än varannan årgång från den bästa vingården diskvalificeras

Med Monfortino finns det inga dåliga årgångar: Monfortino är helt enkelt sinnebilden för fantastiska årgångar. Faktum är att mindre än hälften (46,5 %) av alla möjliga årgångar sedan den första Monfortino 1920 faktiskt har resulterat i en Monfortino-utgåva. Detta innebär att Conterno i över hundra år har valt att inte producera Monfortino mer än vartannat år, av respekt för det ikoniska namnet och de extremt höga kvalitetsstandarderna.

Monfortino-scores-2020-2011-800x600.png WA: Wine Advocate VI: Vinous JS: James Suckling

Italiens motsvarighet till La Tâche? Så här mycket Monfortino produceras

För att sätta Monfortinos storhet i perspektiv kan vi titta på det italienska vinlandskapet, där endast ett annat vin verkligen sticker ut: Masseto. Dess kvalitet är också sublim, och dess prisnivå är ungefär densamma (i Massetos bästa årgångar). Masseto produceras dock oftare, med cirka 30 000 flaskor per årgång. Conterno Barolo Monfortino från 2013 producerades däremot i bara 20 000 flaskor.

Om vi tittar på andra ställen i vinvärlden kan Monfortino – med sin begränsade produktion och extremt höga kvalitet – mer passande jämföras med Domaine de la Romanée-Contis La Tâche eller Krugs Clos du Mesnil. De grundläggande egenskaperna är likartade, men det finns en slående skillnad i pris: en topp Clos du Mesnil (t.ex. 2002) kostar cirka 1 750 €*, medan en bra La Tâche (t.ex. 2015) kostar närmare 6 500 €*. Ditt investeringspris för 2013 Conterno Barolo Monfortino Riserva är 850 €*.

*Pris per flaska, exklusive tullar, skatter och moms, i fulla lådor och perfekt skick.

Barolo Monfortino – En prisraket på väg upp?

Nej, inte riktigt. Åtminstone inte ännu. Även om vi har att göra med den absoluta toppen av vin som en känd vinnation som Italien kan producera, har Conternos Barolo Monfortino Riserva bara gett blygsam avkastning. Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har de senaste 10 årgångarna av Monfortino som har funnits på marknaden i minst fem år avkastat 33,8 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 6,0 %.

Men hur står sig detta när samma beräkning för det tidigare nämnda La Tâche har gett en betydligt högre avkastning, trots stora korrigeringar under de senaste två åren?

Italien ligger efter de stora franska vinjättarna i den fina vinvärlden, som Bourgogne och Champagne. Detta är inget nytt. De är dock på frammarsch, och sedan vi började skriva om detta 2018/2019 har mycket förändrats. Men ett paradigmskifte av den här magnituden sker inte över en natt. Ändå händer det, och det är på god väg.

Barolo är gjord för långsiktigt åldrande – och långsiktig avkastning

Barolo har ett rykte om sig att kräva otroligt lång lagring innan den verkligen avslöjar sin fulla och imponerande potential. Men när den väl gör det når den en nivå av storhet – precis som de finaste Bordeaux-vinerna när de når sin topp.

Enligt Wine Advocate förväntas 2013 års Monfortino ha ett drickfönster från 2025 till 2055. Detta betyder två saker: för det första är det först nu som det går in i sitt optimala drickfönster, och därför är det först nu som den börjar dyka upp på radarn för vinkännare runt om i världen. För det andra har den ett långt liv framför sig.

Föreställ dig att få en Monfortino från 2013 år 2034 – det skulle helt enkelt vara en skatt.

 2013 Conterno Monfortino Barolo

Vad kostar gamla Monfortino?

Barolo Monfortino 2002 fick, liksom årgång 2013, 98 poäng från både Wine Advocate och Vinous. Enligt wine-searcher.com är det lägsta priset i världen för årgång 2002 för närvarande nästan dubbelt så högt som för årgång 2013. Och årgång 2002 kostade verkligen inte i närheten av 850 euro innan den kom in i sitt drickfönster.

Samtidigt har det genomsnittliga försäljningspriset för årgång 2002 enligt wine-searcher.com ökat med 200,2 % under de senaste tio åren (i genomsnitt 11,6 % per år). Detta är värt att notera, eftersom denna ökning skedde 10 år efter att vinet redan hade legat på flaska i 8–10 år. Detta är ett scenario som liknar det som årgång 2013 nu står inför.

RareWine Invests åsikt

De bästa italienska vinerna kommer sannolikt aldrig att överträffa de bästa franska vinerna när det gäller pris. Men det är helt enkelt inte rimligt att ett jämförbart franskt vin ska kosta 10 gånger så mycket som ett vin från en region som snabbt vinner erkännande.

Det är inte en fråga om prisgapet kommer att minska – det är bara en fråga om när. Och det kommer inte att vara de franska juvelerna som sjunker till italienska prisnivåer. Med 2013 års Conterno Barolo Monfortino Riserva har du ett av de absolut finaste exemplen på vad denna växande italienska kategori har att erbjuda. Om du tror på det bästa av det bästa, det bästa bland de bästa, det bästa bland de största, då är det här du vill vara.

Yngre Monfortinos har inte gett någon extraordinär avkastning de senaste åren, men utvecklingen av årgång 2002 är ett fantastiskt exempel på Monfortinos betydelse - fallet för 2013 är på alla sätt jämförbart.

Senast vi hade möjlighet att erbjuda Monfortino var i januari i år. Då var det också årgång 2013 och de 33 tillgängliga flaskorna såldes på ett ögonblick. Nu finns det bara 27 flaskor tillgängliga.

2013 Barolo Riserva Monfortino

2013 Barolo Riserva Monfortino

Contact us via the contact form at the bottom of the page to learn more about your investment options or invest directly via the button below.

Buy now

*EUR 850 / bottle

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt