Artiklar - Whisky

Lyx För De Ultra-Rika: Macallan The Reach Är Världens Äldsta Whisky

Två år efter sin officiella lansering surrar whiskyvärlden fortfarande om den ouppnåeliga The Reach. Vi har sålt flera.

Whiskyproduktion Under Historiens Vingar

1940 var en turbulent tid i världen. Tyska trupper rullade över gränsen till Nederländerna, Belgien och senare Frankrike. Sir Winston Churchill blir premiärminister i Storbritannien. Strax efter förklarar Italien krig mot Frankrike och Storbritannien. Ett fullskaligt krig var på väg och världen skulle aldrig bli densamma igen.

Trots tumult och de tunga krigsmolnen som hängde över, fortsatte vardagslivet. Det var inte annorlunda på The Macallan i de skotska högländerna, där produktionen hölls vid liv trots restriktioner på timmer och minskad produktionskapacitet.

På The Macallan, som så många andra år, fatades whisky, men få skulle ha förväntat sig vad fatet som fylldes den dagen skulle förvandlas till.

The Macallan The Reach - En Höjdpunkt i Whiskyns Historia

The Macallan står för unikt och fantastiskt kvalitet och är dedikerat till hantverk, historia och tradition till en grad som ingen annan destilleri kan matcha. The Macallan är känd för ett imponerande bakgrundskatalog av gamla fat av en ålder och kvalitet som inte ses någon annanstans. Som ett resultat ligger The Macallan också bakom ett imponerande antal utgåvor av extremt gamla, sällsynta och eftertraktade whiskys i en egen liga.

Ett bra exempel på detta är The Macallan Red Collection, en samling av Macallan 40 YO, 50 YO och 60 YO, senare kompletterad med en 71 YO, 74 YO och en 78 YO - sex extremt sällsynta flaskor, särskilt de tre senare, med 78 YO som vid den tiden var den äldsta whiskyn som någonsin släppts.

Det rekordet har nu överträffats med The Macallan The Reach 81 YO 1940, vilket markerar en absolut höjdpunkt i The Macallans 200-åriga historia.

En Hyllning Till Människorna Bakom Den

Buteljerad från ett enda sherryfat, utstrålar denna extremt sällsynta single malt whisky en djup rödbrun nyans som vittnar om dess häpnadsväckande djup och komplexitet.

Endast 288 set producerades och kommer med en flaska av 81 YO The Macallan i en vacker munblåst kristallkaraff, ett specialdesignat träskåp av högsta kvalitet och slutligen en massiv bronsfigur av tre händer: En hand representerar tidigare styrelseledamot för The Macallan, Allan Shiach, vars farfar ledde destilleriet när fatet fylldes. En annan hand representerar Master Whisky Maker, Kirsteen Campbell, som var ansvarig för utgåvan. Den sista handen representerar arbetarna på destilleriet under de utmanande tiderna 1940. I kontrast till tiden och samhället runt omkring det, njöt fatet av lugn i mer än åtta decennier innan dess öde som världens äldsta whisky tillkännagavs som 81 YO The Reach.

Macallan The Reach

Hur Smakar Världens Äldsta Whisky?

The Reach är inte bara extraordinär i sin design och förpackning. Innehållet, som är mycket vad det handlar om, är unikt.

På näsan framträder mörk choklad, lite kanel, torv, plommon, läder, röda vinbär och harts.

I munnen upplever du en fyrverkeri av karamell, björnbärssylt, grillad ananas, lite lakrits, muskotnöt och kol. Allt avslutas med en intensiv rökig sötma.

På RareWine har vi haft nöjet att smaka på The Reach vid några tillfällen och trots hypen, lever den upp till förväntningarna och mer.

Tasting The Macallan The Reach The Reach

Hur Lång Tid Tar Det Att Göra Äkta Scotch Whisky?

Det korta och enkla svaret är tre år: det är den tid som whisky måste ligga i ett fat innan det kan kallas äkta skotsk whisky. Men för att det ska bli bra, tar det lång tid. Riktigt lång tid.

Faten som används för att mogna whiskyn är extremt viktiga för kvaliteten på den slutliga produkten och The Macallan är känd för sitt enastående fatprogram.

The Macallans sherryfat är tillverkade av europeisk och amerikansk ek. Den optimala åldern för dessa träd innan fällning är 100 år respektive 70 år. Träet lufttorkas sedan i minst ett år. Detta följs av ytterligare en sexårig process innan fatet är redo att användas. Därefter är det bara en fråga om hur bra fatet är och hur länge det får vila. I fallet med The Reach, 81 år.

Svaret på den initiala frågan kan alltså omformuleras som: Lång tid. Riktigt lång tid.

RareWine Specialiserar Sig På Det Ultra-Sällsynta Och Hyper-Exklusiva

Det är ingen hemlighet att The Macallan ligger bakom några av de mest imponerande whiskys som världen någonsin har sett, och The Macallan är också titeln på några av de mest spektakulära flaskorna och samlingarna vi har köpt och sålt genom åren.

Lalique Six Pillars Collection

År 2018 kunde vi avslöja att vi var de första i Norden att presentera och erbjuda en komplett uppsättning av de sex officiella The Macallan Lalique-flaskorna och därmed en komplett uppsättning av "Six Pillars Collection". Flaskor vi har haft flera gånger sedan dess, både individuellt och i kompletta uppsättningar.

The Red Collection

År 2021 avslöjade vi att vi var de första i Europa att samla inte en, utan två kompletta uppsättningar av den extremt sällsynta The Macallan The Red Collection. Strax därefter fanns det redan köpare till uppsättningarna och ägandet övergick till två olika europeiska investerare/samlare.

Båda samlingarna värderas för närvarande till mer än €600,000 per uppsättning.

The Reach

I oktober 2022 gick den första The Reach på auktion hos Sotheby's auktionshus i London där The Macallan erbjöd flaskan med syftet att samla in pengar till välgörenhet (och få lite publicitet, förmodligen...). En anonym brittisk samlare vann auktionen med ett bud på strax under €285,000. Sedan deras lansering har de sällsynta flaskorna varit praktiskt taget ouppnåeliga och extremt långsamt distribuerade i högt tilldelade kvantiteter. Som specialister på det ultra-sällsynta och hyper-exklusiva har vi redan haft ett par uppsättningar som passerat genom vårt företag, och matchat tillgång med lyxklienters önskemål.

Om du vill investera i eller fråga om att återföra något extraordinärt, extremt sällsynt eller något helt annat, är vi alltid tillgängliga för att hjälpa till att göra det omöjliga möjligt. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Lalique-og Red-Collection

Video: Learn about The Macallan The Reach: The Oldest Whisky Released

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt