Artiklar - RareWine Academy
Pierre-Vincent Girardin | Den stigande stjärnan i Bourgogne?
Ambitionsnivån är gigantisk. Visionen är tydlig. Och de fysiska vinramarna är futuristiska och toppmoderna. Girardin har gjort sig redo för berömmelse.
Pierre-Vincent Girardin - En burgundisk stigande stjärna
"Få nya vinmakare i Côte de Beaune väcker mer uppståndelse än 21-årige Pierre Vincent Girardin."
- Willian Kelley, Wine Advocate
Citatet ovan är från 2020 och syftar på hans debutårgång 2017. Den unge Pierre Vincent Girardin har blivit lite äldre, och han må vara ung, men hade du vuxit upp och varit kärleksfullt insnärjd i franska vinstockar hade dina vinkunskaper också varit enorma även i ditt tidiga vuxenliv.
Det finns sannerligen inga tecken på oerfarenhet hos Pierre-Vincent Girardin. Hans vision för sin vingård är kristallklar. Hans perfektionism är skottsäker och hans tro på sin egen filosofi har cementerat hans behörighet i de bästa vingårdarna i Bourgogne.
Om du inte redan är bekant med Domaine Pierre Giradin beror det förmodligen på att han representerar en helt ny generation av bourgognevinmakare - och det var först 2017 som Pierre-Vincent Giradin officiellt etablerade sin egen domän i Meursault.
En ödmjuk talang med unika förmågor
Rasmus Nielsen (RareWines grundare) upptäckte tidigt Pierre Vincent Girardins talang, och redan innan hypen hittade sin väg till Girardin besökte Rasmus den unge vinmakarens hem. Vi har följt Girardin från start och regelbundet besökt honom sedan 2020, och idag vill alla vinkännare besöka den sprudlande talangen.
Vid ett av våra besök hos Girardin satt Rasmus, Pierre-Vincent Girardin och andra etablerade vinmakare och åt middag, och vin är en naturlig del av det. Och här bestämde sig Rasmus för att servera vinerna blint och låta proffsen gissa vingården, vinet och årgången.
Girardin smakar på det första vinet som serveras sist och har helt rätt när det gäller vingård, vin och årgång. Tur i oturen? Nej, det var det inte. Vid nästa vinservering börjar Girardin och gissar återigen rätt på tre av tre. Med sin något blyga och ödmjuka framtoning excellerar han i vinkunskap som en sann mästare.
"Det är dags att njuta av Pierre-Vincents Girardins exceptionella viner, medan de fortfarande är prisvärda. I framtiden kommer priserna att se helt annorlunda ut,
säger Rasmus Nielsen
Det rinner i hans ådror, det flyter i hans blod.
.. Vinpassion, alltså. Och även om världen kanske ännu inte känner till hans namn, är Girardin faktiskt inte ett utländskt namn i Bourgogne. Pierres far Vincent Girardin var en stolt 12:e generationens vinmakare, även om han 2011 bestämde sig för att sälja majoriteten av husets vingårdar. Vincent behöll 4,5 hektar i Pommard, Volnay och Meursault – för trots att han själv letade efter nya utmaningar lämnade han vingrinden öppen ifall vinet också rann i Pierres ådror.
Pierre växte upp bland vinfat och under hela sin barndom följde han i sin fars fotspår – i vingårdarna såväl som i källaren. Det var därför inte förvånande att Pierre öppnade grinden. Och även om han inte hade många hektar till sitt förfogande fanns det inget som kunde stoppa honom på hans resa mot att göra fantastiska viner av familjens vinstockar.
Domaine Pierre Girardin: Sådan far, sådan son - och ändå helt och hållet sin egen
Pierre tyckte att det var helt naturligt att vara nyfiken och redan som mycket ung deltog han i professionella diskussioner och samtal med olika Bourgogne-älskare. Så när hans far officiellt lämnade företaget tog det inte lång tid innan Pierre gick med på att ta över - trots att han 2011 bara var 15 år gammal och för ung för att ens smaka på sitt eget vin.
Pierre-Vincent och hans far började förbereda sig för Pierres installation, och tillsammans arbetade de med familjens vinstockar - Pierre effektiviserade sin egen filosofi och bitarna i vinframställningspusslet lades på plats: Motivet var Pierres egna idéer.
Det var en tid av eftertanke, och Vincent Girardin ska ha sagt att han lärde sig mycket mer under den korta skolningsprocessen med Pierre än under de år som han var ansvarig för vinframställningen. Pierre växte ur sin fars fotspår och hittade en stil som är helt hans egen. En stil som har gjort honom till en av Bourgognes nyaste och klarast lysande stjärnskott.
Månkalender och biodynamik
Inget lämnas åt slumpen i Pierre-Vincent Girardins vingtamställning. Han har introducerat biodynamiska metoder. Biodynamiska metoder som fick mycket publicitet när både Anne-Claude Leflaive och Lalou-Bize Leroy började arbeta enligt dessa metoder. Två kvinnor som har profilerat sig som några av de bästa vinmakarna i världen.
Månkalendern får också en röst när Pierre förvandlar druvor till vin. Sedan urminnes tider har både månens och stjärnornas position spelat en avgörande roll i jordbrukstraditioner runt om i världen och avgjort när man ska plantera, hur man ska ta hand om jorden, när man ska beskära och när man ska skörda. Och med biodynamiken återupplivades den föråldrade men ädla traditionen. Därför är månkalendern också viktig för Pierre-Vincent Girardin.
Dessutom odlar han spaljéerna i sina vingårdar och låter dem odla mer än vad som är traditionellt i Bourgogne, vilket också ses hos en annan av Bourgognes stora producenter som lyckats i raketfart – Charles Lachaux på Domaine Arnoux-Lachaux, där Poussard-metoden har modifierats och gjorts till Charles alldeles egen.
Och det är naturligtvis inte bara i vingården som Pierre har gjort avtryck. Han ville göra vita viner med sublim renhet, och därför beställde han specialtillverkade 456-litersfat från Tonnellerie Francois Freres, som har ett högt internationellt anseende för att ge liv åt exceptionella viner i Frankrike och runt om i världen genom specialtillverkade fat och tunnor. Eftersom faten är mycket större än franska standardfat blir kontaktytan mellan fat och vin proportionellt sett mindre. Naturligtvis innebär detta att aromer som vanligtvis kommer från eken reduceras på Girardin.
Bonusinfo: Traditionellt har man använt så kallade "barriques" som i Bordeaux har en kapacitet på 225 liter, medan det i Bourgogne har funnits en tradition med ett marginellt större fat på 228 liter.
Terroir, Terroir, Terroir
Om man kan säga att någon är en man av terroir, så är Pierre-Vincent Girardin just det. Han vill uttrycka den mineraliska sidan av Bourgogne i sina vita viner snarare än viner som är för täta och koncentrerade.
Ett sätt som Pierre-Vincent Girardin försöker betona terroiren är genom att utföra lite eller ingen pigeage. Pigeage är processen att bryta det tjocka lagret av stjälkar, skal och frön på ytan av det jästa röda vinet. I stället för att pumpa musten över skalen (remontage) pressas musten ner för att extrahera färg, tanniner, aromer och smaker. Genom att minska antalet grisar och avstå från filtrering skapar han en möjlighet att bevara de råa elementen i vinet - vilket ger terroir de bästa förutsättningarna.
Dessutom har han minskat mängden svavel i sin vinframställningsprocess, vilket också är en följd av att han gått över till större fat. De större faten resulterar i mindre avdunstning - vilket gör att han kan minska användningen av svaveldioxid.
Även om många vinproducenter har en tradition av att använda svavel i alla faser av vinifieringen, och det också är ett vapen mot oxidation, har det också blivit ett ökat fokus på det faktum att svavel gör viner mer standardiserade. Och om du är en man av terroir är standardisering det sista du vill uppnå.
Kampen mot tidig oxidering ligger i detaljerna
Vit bourgogne har ökat i popularitet de senaste åren, men med vit bourgogne kommer rädslan för, för tidig oxidation. Detta var ett fenomen som först uppmärksammades i början av detta årtusende. Fenomenet drabbade särskilt vita bourgogner som producerades runt 1995/1996, även om det inte enbart var dessa årgångar som drabbades.
Den tidiga oxidationen innebar naturligtvis att topproducenternas finaste viner, som av naturen ska kunna lagras och mogna länge, länge, plötsligt tappade kraft mycket tidigare än väntat. Detta är också ett problem som Pierre-Vincent Girardin är medveten om, och därför gör han allt som står i hans makt för att eliminera hotet. Och även om det fortfarande inte finns någon konsensus om exakt vad som orsakar tidig oxidation, finns det några teorier. Och det är dessa som Girardin är medveten om.
Pierre-Vincent pressar enligt uppgift sina druvor mycket hårt - en process som tar upp till tre timmar. Pressningen resulterar också i torrt extrakt från druvorna, vilket ger textur till vinet. Dessutom ser Girardin till att hålla sin källare mycket kall. Han köper sina korkar från Sardinien eftersom han genom egen forskning har lärt sig att de är extra täta; Till skillnad från korkar han använt tidigare. Därför kommer du att märka att korken är längre än vad du är van vid på Girardins flaskor.
Han vaxar också toppen av sina flaskor för att lägga till ett extra lager av skydd. Hans val av de tidigare nämnda större ekfaten hjälper också till att bevara fräschören i vinet, och vaxet är också noga utvalt.
Vinerna av Pierre-Vincent Girardin
Pierre-Vincent Girardin tog över 4,5 hektar från sin far, men det räckte inte. Sedan dess har han förvärvat ytterligare skiften, så i dag har han 7,3 hektar till sitt förfogande. Och tack vare familjens gedigna nätverk i Bourgogne kunde Pierre-Vincent Girardin teckna långtidskontrakt med några av Bourgognes bästa odlare – vilket gjorde det möjligt för honom att komplettera sina vingårdar. Men det finns särskilda krav på odlare. De måste naturligtvis dela hans noggranna vinodlingsfilosofi.
En sak är iallafall säker. Pierre har en stor talang för att leta upp ofta förbisedda skiften i Côte de Beaune, och har till och med lyckats få druvor från Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton och Corton-Charlemagne. Pierre har lyckats skapa goda partnerskap med jordbrukare med unika terroirer och filosofier.
Grand Cru från Pierre-Vincent Girardin
Girardins portfölj innehåller inte mindre än nio Grand Cru-viner, med namn som Montrachet, Corton-Charlemagne och Chambertin som många vinkännare avundas. Pierre-Vincent är inte blind för privilegier och är mycket stolt över att producera viner från några av Bourgognes stora vingårdar. Hans första riktiga årgång är årgång 2018, och RareWine-grundaren Rasmus Nielsen besökte Pierre-Vincent - särskilt i samband med årgång 2018.
Montrachet är en av Bourgognes mest eftertraktade vingårdar, där några av världens rikaste, mest strukturerade och lagringsdugliga viner föds. Pierre-Vincent Girardins Montrachet kommer från vinstockar som är mer än 95 år gamla.
Vinrankorna för Girardins Corton-Charlemagne la Croix är inte riktigt 100 år gamla, utan 70 år gamla, vilket också är mycket imponerande. Frukten till vinet kommer från ekologiskt odlade vinstockar som ligger på Aloxe-sidan av Corton-Charlemagne precis intill det betydande Corton-Charlemagne-korset - som sägs vara den bästa delen av området.
Bland dessa pärlor finns Girardins Corton Clos di Roi, som enligt William Kelley från The Wine Advocate är: "Den finaste av Girardins Côte de Beaune röda".
Från Pierre Girardin kommer också en Bâtard-Montrachet gjord på 80-åriga ekologiskt odlade vinstockar med rötter på Chassagne-sidan av vingården. Platsen för detta paket är förmodligen en av de mest idealiska i Bâtard.
Utöver ovanstående har Pierre-Vincent även paket i Mazis-Chambertin, Clos de Vougeot och Griottes Chambertin. Tillsammans är det ett terroirlag som sällan ses i Bourgogne - åtminstone under samma producent.
Pierre-Vincent Girardin - Premier Cru
Precis som med de stora Grand Cru-vinerna skapar Girardin också fantastiska viner på Premier Cru-nivå. Och han gör det från ett brett spektrum av parceller som inkluderar Les Epenottes, Clos des Chênes, Les Suchots, Les Perrières, Aux Clos, Les Pucelles, Les Murgers des Dents de Chien och Lavaux Saint-Jacques för att bara nämna några.
Med en så bred arsenal av paket kan han skapa viner med enorm mångfald - men i mycket små kvantiteter. Han har sällan många hektar på varje skifte - och han håller kvantiteterna låga för att främja kvaliteten.
Även om Pierre-Vincent inte äger alla paket han gör vin av, vet han hundra procent av vad som händer. En del av jordlotterna odlar han själv, även om det inte är på egen hand. Och om han inte odlar jordlotterna själv, litar han på dem som odlar åt honom. Han bestämmer själv skördedatumet och i källaren är han sin egen herre.
Höga ambitioner befästs med ny vingård i Meursault
Det finns inget som tyder på att Pierre-Vincent Girardin söker den enkla lösningen. Perfektion är hans drivkraft, och det är denna höga ambition som har lett till skapandet av en ny futuristisk vingård. I den södra änden av Meursault har Girardin skapat en imponerande byggnad. Den är toppmodern och utgör en perfekt bas för hans ambitiösa vinproduktion.
Faciliteterna är sublima och källaren är kontrollerad så att både temperatur och luftfuktighet är på den perfekta nivån för Girardins behov. Att skapa sin egen vingård kräver naturligtvis några unika möjligheter för en ung vinmakare - och naturligtvis viktiga beslut om utrustning. Och det var precis här som plats gjordes för de stora 456-liters ekfaten, som är dubbelt så stora som ett klassiskt Bourgogne-fat.
Vingården understryker sin storslagenhet med sitt provningsrum med utsikt över Meursault och den norra delen av Puligny-Montrachet. Pierre-Vincent iscensätter sitt begynnande livsverk i toppmoderna anläggningar och vinkännare och influencers följer honom noga för att se vart hans höga ambitionsnivå tar honom. Och även om hans vinkunskaper är enorma och nästan medfödda är han fortfarande en uppstickare i vinbranschen med mycket få släpp på sitt CV. Men han har fått en bra start, och om hans första Corton-Charlemagne säger William Kelley från Wine Advocate
“This is an indisputably impressive debut Corton-Charlemagne.”