Investeringstips - Övriga - 17. oktober 2024

Tre extremt sällsynta investeringsmöjligheter: Selosse, Haut-Brion och d'Auvenay

Tre tungviktare. Champagne, Bourgogne och Bordeaux. Selosse, d'Auvenay och Haut-Brion. Extremt sällsynta investeringsmöjligheter.

2002 Selosse: Magnum och i en extremt sällsynt hel låda

Selosse: Ikonen som utmanar champagnens storhet

Champagne Jacques Selosse är ett legendariskt namn inom champagneproduktion, och husets nästan kultlika anhängarskara fortsätter att växa, långt över husets mycket begränsade produktion. Under vanliga årgångar produceras endast runt 45 000 flaskor champagne med Selosses namn, varav bara cirka 4 000 standardflaskor är av Selosses enda årgångschampagne, Millésime.

När Anselme Selosse tog över huset 1980 var han redo att utmana Champagnes definition av excellens. Selosse banade väg för "odlarrörelsen", där vinmakare producerar champagne från sin egen skörd, samtidigt som de är erkända som banbrytare när det gäller att odla samma principer i Champagne som är så välkända idag från Bourgogne. Terroir odlas med nästan religiös hängivenhet, och nyanserna mellan enskilda paket känns igen och utforskas, vilket resulterar i sublim kvalitet. Som sådan är Selosse Champagne det närmaste man kommer de dyrbara och exklusiva flaskorna från Bourgogne i Champagne – och det vet vinvärlden.

Pris, tillgänglighet och investering

Selosse producerar fem olika champagner, som släpps individuellt, och ytterligare sex som endast säljs i ett provpaket som heter Les Lieux-Dits, utformad för att utforska Selosses filosofi om terroir.

Bland alla dessa finns det bara en årgångschampagne, Millésime, som du nu har möjlighet att förvärva.

Dessa flaskor är en sällsynthet i sig, men när det kommer till magnumflaskor är de ännu mer sällsynta. Man räknar med att det bara produceras några hundra magnumflaskor per årgång – och en hel låda av dessa är extremt sällsynt. Bland de magnumflaskor som för närvarande är listade på wine-searcher.com är alla enskilda flaskor. Inga hela lådor, oavsett årgång.

Enligt wine-searcher.com finns det bara två andra möjligheter i världen att förvärva 2002 Selosse magnum – båda som enskilda flaskor. Det billigaste är bara 50 euro mindre än vad du skulle betala per flaska här – flaskor, det vill säga i en full låda. Vanligtvis är priset per flaska i en full låda minst 10 % högre än priset för enskilda flaskor.

Dessutom finns det inga magnumflaskor som är yngre än årgång 2005.

År 2002 var en fantastisk årgång i Champagne, och 2002 års Selosse har fått 96 respektive 97 poäng av Richard Juhlin respektive Vinous. Den har inte recenserats av Wine Advocate.

Detta är en monumental champagne från en toppårgång, från en av regionens största kultproducenter (om inte den största), i magnumformat, i en extremt sällsynt hel låda.

Denna låda är extraordinärt. Även för oss.

Selosse

1989 La Mission Haut-Brion: 100 poäng med en förmånlig prislapp

La Mission Haut-Brion: Bland Bordeauxs finaste

Château La Mission Haut-Brion har under årtionden byggt upp ett rykte som en av de mest framstående producenterna i Bordeaux.

Historien om La Mission Haut-Brion börjar på 1500-talet när vingården grundades av missionärer från Lazaristorden, som förvärvade marken 1540. Egendomen köptes senare av den franske aristokraten Arnaud de Lestonnac på 1600-talet, och det var under hans ägande som vingården började producera vin under namnet La Mission. Slottet blev snabbt erkänt som en av de bästa vinproducenterna i regionen.

Under 1700- och 1800-talen bytte La Mission Haut-Brion ägare flera gånger och gick igenom perioder av både hög- och lågkonjunktur (hur många vingårdar kan egentligen hävda att de överlevde den franska revolutionen, när expropriering, konfiskering och ekonomisk instabilitet grasserade?).

1919 köptes gården av familjen Woltner, en framstående familj med djupa rötter i vinindustrin. Under deras ledning förbättrades kvaliteten på vinproduktionen ytterligare, och La Mission Haut-Brion började dra till sig internationell uppmärksamhet.

1983 förvärvades Château La Mission Haut-Brion av familjen Dillon, som också äger Château Haut-Brion, ett av de ursprungliga Premier Cru Classé-vinerna från 1855. Trots det delade ägandet förblir de två egendomarna separata, och La Mission Haut-Brion fortsätter att behålla sin egen unika stil och identitet – känd för sin exklusivitet och extremt långa lagringspotential.

1989 La Mission Haut-Brion – En av de bästa någonsin

”It has been a compelling, multidimensional effort from barrel, in its infancy, and as it heads into late adolescence. A remarkable tour de force in winemaking, it is one of the all-time profound La Mission-Haut-Brions. Anticipated maturity: now-2050.”

- Wine Advocate

Årgång 1989 är föremål för Wine Advocates entusiasm ovan, och citatet åtföljs av ett perfekt betyg på 100 poäng. Denna utmärkelse delades ut första gången 1998, igen 2003 och senast 2012, vilket understryker att den har behållit sin perfektion under mer än tre decennier.

1989 var också en fantastisk årgång i Bordeaux, och 1989 års La Mission Haut-Brion är en exceptionell representant för storheten i denna årgång.

Sedan denna perfekta årgång har perfektion endast uppnåtts i tre efterföljande årgångar*. Så även om La Mission Haut-Brion är känt för att producera viner av hög kvalitet, är 100 poäng inte något som kommer till gården varje dag. Fyra perfekta årgångar på 35 år, med årgång 1989 som stolt står som den äldsta.

Trots sin höga ålder är dess livslängd fortfarande mycket lång, och Wine Advocate uppskattar att den kommer att hålla fram till 2050 – om det finns några flaskor kvar tills dess.

Ett liknande poängscenario ses med Vinous, som ger 98 poäng till 1989 års La Mission Haut-Brion. Sedan 1989 är det bara årgång 2016 som har fått högre betyg av Vinous, med 99 poäng, medan fem årgångar** har fått 98 poäng.

Vi har här att göra med ett av de finaste vinerna som La Mission Haut-Brion någonsin har släppt.

Och det finns inte mycket av det. Endast cirka 80 000 flaskor La Mission Haut-Brion produceras varje år – och efter tre decenniers konsumtion kan vi bara gissa hur lite 1989 La Mission Haut-Brion som faktiskt finns kvar.

Om du kollar på utbudet av 1989 La Mission Haut-Brion på wine-searcher.com är det billigaste erbjudandet*** just nu 1 552 €. Om du letar efter en låda med 12 flaskor som den här är det billigaste erbjudandet*** 1 672 €. Ditt pris är 1 400 €***.

Dessutom, enligt wine-searcher.com, har priset på 1989 La Mission Haut-Brion ökat med i genomsnitt 7 % per år under de senaste 10 åren.

Det kommer alltid att finnas efterfrågan på 100-poängsviner. Och även om den här har funnits på marknaden i många år, har den fortfarande många fler år framför sig. Vad den inte har är kvantitet. Och som vi vet är det när kvantiteten försvinner från marknaden som de största prishoppen tenderar att inträffa.

*Årgångarna 2000, 2009 och 2020 har alla fått 100 poäng från Wine Advocate.

**Årgångarna 2010, 2015, 2019, 2020 och 2022 har fått 98 poäng från Vinous.

***Priset exklusive skatter, tullar och avgifter. I original träfodral och perfekt skick.

Haut-Brion

2011 D'Auvenay Bonnes-Mares: Extravagant, exklusiv och extremt sällsynt

Domaine d'Auvenay - Sverige | Madame Leroys ovärderliga mästerverk

“Most of us have more chance of spotting a yeti dining with a dodo at Ma Cuisine than drinking a wine from Domaine d’Auvenay, since the wines are produced in microscopic quantities and only fools would choose to resell them.” Neal Martin, Vinous

Mikroskopiskt utbud kännetecknar Domaine d'Auvenay, tillsammans med en air av mystik och legendarisk status.

När det gäller legendariska vingårdar finns det särskilt en producent som har omgett sig med mystik genom en nästan livslång hängivenhet till vingårdarna i Bourgogne. Hennes namn är Madame Lalou Bize-Leroy, och vinerna från hennes händer är både exklusiva, extravaganta och extremt sällsynta.

Lalou Bize-Leroy är kraften bakom egendomen som bär hennes namn. Men på kullarna ovanför Auxey-Duresses ligger en jaktstuga som heter d'Auvenay. Det var en tillflyktsort som Lalou delade med sin man fram till hans bortgång 2004. Egendomen sträcker sig över fyra hektar, täcker 16 appellationer och inkluderar familjen Leroys ursprungliga egendomar i Meursault och Auxey-Duresses.

Domaine d'Auvenay är ett passionsprojekt för Lalou. Det var familjens ursprungliga egendom, vilket gör det till den äldsta egendomen som är kopplad till familjen Leroy. Lalou tog över egendomen från sin far 1980 och har sedan dess lagt till paket i Puligny-Montrachet Les Enseignières, Meursault Gouttes d'Or och Puligny-Montrachet Premier Cru Les Folatières, tillsammans med fem Grands Cru: Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet, Mazis-Chambertin och Bonnes-Mares.

Med 16 tomter fördelade på bara fyra hektar är utrymmet för att utföra vinframställningsmagi av högsta kaliber extremt begränsat. Detta innebär naturligtvis att produktionen är minimal. Med ett rykte som världens kanske största och mest eftertraktade vinmakare och en så försvinnande liten produktion är det inte konstigt att det inte verkar finnas något pristak för de viner som tillverkas av Madame Lalou Bize-Leroys erfarna och magiska händer.

d'Auvenay

En samlarflaska. Ett måste för vinälskare

Sällsynthet är en självklarhet när det gäller vinerna från Domaine d'Auvenay, och Neal Martins citat ovan bekräftar detta faktum perfekt. Han uttryckte detta 2013 när han provade och betygsatte 2011 Domaine d'Auvenay Bonnes-Mares, och gav den 91 poäng för Wine Advocate*. Varken Burghound eller Vinous har smakat och betygsatt denna årgång, vilket bara ytterligare understryker hur sällsynt det är att smaka Bonnes-Mares från d'Auvenay.

Endast cirka 1 000–2 000 flaskor produceras årligen, och den pågående konsumtionen har sannolikt minskat de redan minimala mängderna av 2011 års Bonnes-Mares. För närvarande finns det bara ett erbjudande för 2011 Domaine d'Auvenay Bonnes-Mares listad på wine-searcher.com, till ett pris av 7 484 €**. Ditt pris är 6 500 €.

Det är verkligen ett sällsynt tillfälle att stöta på hela lådor från d'Auvenay, särskilt från årgångar som har haft flera år på marknaden. Lägg till detta det faktum att även om Lalou Bize-Leroy förblir aktiv i både vingård och källare långt upp i åren, kommer det att komma en dag då vinerna från denna egendom inte längre tillverkas av trollkarlen själv. Detta är din möjlighet med 2011 d'Auvenay Bonnes-Mares.

*År 2013 arbetade Neal Martin för Wine Advocate, så hans 91-poängsbetyg representeras av Wine Advocate.

**Priset är exklusive skatter, tullar och avgifter. I original träfodral och perfekt skick.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt