Sätt dig i en stark position om det uppstår en kris
Finanskrisen är det perfekta exemplet på vininvesteringarnas motståndskraft mot kriser och svåra tider. Från november 2007 till april 2009 halverades börsens värde nästan1, medan vinpriset uppträdde helt annorlunda. Här stagnerade priset först efter en period av ökning. Faktum är att det aldrig gick sämre än att champagne sjönk med endast 3,6 %, när det gick sämst efter Lehmann Brothers-kraschen, och Bourgogne sjönk bara med 0,9 %.
Som jämförelse kan nämnas att det tog fyra år från finanskrisens topp innan aktiemarknaden hade återhämtat sig helt och hållet och återgått till samma nivå som före krisen2.
Coronapandemin är också ett bra exempel på att vin är en stark tillgång i kristider. Även aktiemarknaden gick bra under Coronakrisen, som dock till stor del är sporrad av den globala, lösa penningpolitiken och det faktum att nationella banker, pådrivna av politiska ingripanden, har upprätthållit och stimulerat både företag och marknaden i allmänhet. Något som det inte finns någon garanti för kommer att hända när nästa kris eller "black swan" slår till.
För aktiemarknaden tog det fem år att hämta sig från toppen på finanskrisen till att vara tillbaka på samma nivå som före krisen.
Vin som investering ger både en högre avkastning än aktiemarknaden och är också väldigt motståndskraftigt under kristider.
Ur ett historiskt perspektiv har vin gett hög avkastning under goda tider och bevarat kapital under dåliga tider.
Trots den låga risken har vin gett högre avkastning än både aktiemarknaden och fastigheter under de senaste 18 åren.
Vin kan med fördel ingå som en lågriskinvestering i en portfölj i likhet med obligationer och andra kapitalbevarande tillgångar och ge bättre riskspridning och öka avkastningen på investeringen.